T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Yeni anayasa sözü

İHEB ve AİHS esaslı yeni anayasa hazırlanacak. TBMM Anayasa Mahkemesi'ne üye seçecek. Yüce Divan görevi Yargıtay'a devredilecek. Ekonomi bakanlığı kurulacak, bakan sayısı inecek. Mali Milat ve Nereden Buldun uygulamaları en az üç yıl ertelenecek. Vergi oranları azaltılacak.

AK Parti, seçim beyannamesini tamamladı. Merkez Yürütme Kurulu tarafından son şekli verilen seçim bildirgesi bugün İstanbul'da Grand Cevahir Otel'de düzenlenecek bir törenle kamuoyuna açıklanacak. Yaklaşık 80 sayfadan oluşan beyanname 9 ayrı başlıkta toplandı.

Bildirgede, "İlkeli Siyaset, Temel Hak ve Özgürlükler, Yönetimin Demokratikleşmesi, Hukuk ve Adalet, Yönetimin Yeniden Yapılandırılması, Ekonomi Politikaları, Tarım ve Hayvancılık, Sosyal Politikalar ve Dış Politika" ana başlıkları altında toplanan politikaların ana hatları şöyle:

Yeni anayasa hazırlığı

"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi baz alınarak yeni bir anayasa hazırlamak hedefimizdir. Anayasa ve yasalardaki yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ile bağdaşmayan hükümler yeniden düzenlenecek. Yargı hatalarından dolayı mağdur olanların zararlarının tazmini için bütçeden kaynak ayrılacak. TBMM'ye, Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme yetkisi tanınacak. Anayasa Mahkemesi'nin görev alanı 'Anayasa'ya uygunluk denetimi' ile sınırlandırılarak, Yüce Divan görev ve yetkileri Yargıtay'a devredilecek."

e-Dönüşüm Türkiye Projesi

"Vatandaşların ihtiyaçlarını, küresel ağ çerçevesinde karşılayarak, kamuda karar alma süreçlerine katılımı sağlayacak 'e-dönüşüm Türkiye' projesine geçilecektir. e- dönüşüm projesi, geniş vizyonlu, insan merkezli sivil bir yaklaşıma sahip üst düzey uzmanlar grubunun koordinasyonu ile gerçeleştirilecektir."

Ekonomi bakanlığı kuruluyor

"Yerel yönetimler güçlendirilecek. Ekonomi Bakanlığı kurulacak, devlet bakanlıklarının sayısı 5'e, Bakanlar Kurulu'ndaki bakan sayısı da 23'e düşürülecek. Bakanlar Kurulu'nun gizlilik dereceli az sayıdaki kararı dışında bütün kararları Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna açıklanacak. Özerk kurumların ve kurulların rolü denetimle sınırlanacak, politika yetkisi hükümetlere kalacaktır. Özerk kurumların kamuoyuna, hükümete ve TBMM'ye düzenli bilgi vermeleri sağlanacaktır."

Dalgalı kur sistemine devam

"Mali Milat ve Nereden Buldun uygulamaları en az 3 yıl ertelenecek. Vergi oranları azaltılacak ancak yeni vergi konulmayacak. Dalgalı kur politikasına devam edilecektir. Ancak Merkez Bankası, döviz piyasalarındaki spekülatif nitelikli dalgalanmalara daha duyarlı bir biçimde müdahale edecektir."

Financial Times: Yarıştan men edilmiş jokey

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'de yapılacak genel seçimleri "garip bir at yarışına" benzetti. Gazetenin başyazısında, AK Parti lideri Erdoğan için de "Yarıştan men edilmiş jokey" benzetmesi yapıldı. Erdoğan'ın adaylığına izin verilmemesinin, "Yapılan cesur reformların ruhunu zedelediği" belirtilen yazıda, Türkiye'nin "Siyasetçilere uygulanan yasaklar konusunda uzun ve üzücü bir tarihi bulunduğu" belirtildi.

Le Monde: Demokratikleşmen yolunda şüphe uyandı

Fransa'da yayınlanan ve tirajı günde 510 bin olan Le Monde gazetesinde yayınlanan bir haberde de, "Erdoğan'ın seçime sokulmamasının, demokratikleşme konusunda şüphe uyandırdığı" belirtildi. Yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Seçimlere altı hafta kala, karar bir kılıç gibi indi: Önemli demokratik reformları kabul eden Ankara yetkililerinin, niyetleri konusuna açıklık getirmesi bekleniyordu. Ancak ülkenin en popüler siyasetçilerinden birinin seçimlerde yer almaması gerçek demokratikleşme konusunda şüphe uyandırıyor."

  • VELİ TOPRAK / ANKARA

  •  
    Yılmaz'ın umudu erteleme
    ANAP lideri Yılmaz, "AB yasalarının uygulanması ve seçim kanununu değiştirmek için seçimleri birkaç ay erteleyelim. Çoğunluk sağlarlarsa küskünlere destek verebiliriz" dedi.
    Küskünlere katılan ülkücülükten çıkar
    MHP lideri Devlet Bahçeli, küskünlere yakın duran MHP milletvekillerine, "Küskünlere destek verirseniz Ülkücü Hareket'i terk edin" diye rest çekti. SP ise 'kurumsal destek' kararı aldı.
    Çiller: Türkiye'nin başını döndüreceğim
    DYP lideri Çiller, "İlk ayda öyle şeyler yapacağım ki herkes şaşıracak, Türkiye'nin başı dönecek. Tıpkı Özal gibi" dedi.
    Cem: CHP bize ayıp ediyor
    YTP lideri Cem, "Yabancı şirketler, bir siyasi partinin yakın olduğu şirketle anket yapıyorlar. Halkın iradesi saptırılmak isteniyor. Bu çok ayıp" dedi.
    Aday listeleri açıklanıyor
    Seçime katılacak siyasi partilerin milletvekili kesin aday listeleri, yapılan itirazların YSK'da karara bağlanmasının ardından, bugün radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de ilan edilecek. Aday listelerinin kesinleştiği tarihten seçimin yapılacağı 3 Kasım pazar günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle listelerde meydana gelecek eksilmeler tamamlanmayacak. Aday listelerinde bu nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar yukarıya kaydırılacak.
    Sicil silme istemi yine reddedildi
    AK Parti lideri Erdoğan'ın avukatları, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin verdiği adli sicil kaydının silinme isteminin reddine ilişkin kararının, ardından, aynı istemle nöbetçi Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Bu talebin reddedilmesi üzerine, karara itiraz edildi, ancak itirazı inceleyen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi de istemi reddetti.
    AK Parti: Yargı halkın tercihine karışmasın
    Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, YSK'nın milletvekili adaylığı reddedilenler ile ilgili kararı üzerine söylediği, "Hitler de böyle iktidar oldu" sözüne AK Parti'den sert tepki geldi. Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, bu sözleri 'taihsizlik' olarak nitelendirirken, "Yargı, halkın tercihini etkileyecek açıklama yapmamalı" dedi. Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da demokrasiye gölge düşürecek her türlü söylem ve görüntüden uzak durulması gerektiğine vurgu yaptı.
  • VELİ TOPRAK

  • 26 Eylül 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED