T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
TUSİAD yasak istemiyor

Seçim öncesindeki yasaklamaları çağdaş demokrasiye uyum açısından değerlendiren TÜSİAD, çağdaş demokrasi anlayışının gerisinde kalan hukuk sisteminin değişmesinin zorunlu olduğunu açıkladı.

Milletvekili seçimlerinin ertelenmesi konusunda TBMM'de yapılan girişimler güç kazanırken; iş dünyasının önemli kuruluşu Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), seçim öncesindeki yasaklamalarının hukuk açısından değil, çağdaş demokrasiye uyum açısından değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

TÜSİAD'ın Rahmi Koç Müzesi'nde yapılan Yüksek İstişare Konseyi'nde konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan, siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Popülizmi bayrak yapmayınız. Olmayacak dualara amin demeye milleti zorlamayınız" dedi.

Hukuk sistemi değişmeli

Seçim öncesindeki yasaklamalara değinen Kayhan, "Bugün geçerli olan hukuk, bu ve daha pekçok konuda çağdaş demokrasi anlayışımızın gerisinde kalmıştır ve değişmesi zorunludur" şeklinde kunuştu.

Uluslararası dengelerin ekonomiye etkilerine de değinen Kayhan, Kıbrıs konusunda ortaya çıkacak bir olumsuzluğun Türkiye'nin işsizlikle mücadele çabalarını olumsuz etkileme gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Sabancı: Dargelirlinin hakkı yeniyor

TÜSİAD YİK toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, seçim tarihi ve baraj konusunun güçlü bir hükümet çıkaracak şekilde düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de asıl enflasyonun parti sayısında yaşandığını savunan Sabancı, seçim barajının indirilmesi ve seçimin ertelenmesine karşı olduğunu anlattı. İstikrarsızlık yüzünden dar gelirlilerin hakkının yendiğini dile getiren Sabancı, şunları kaydetti:

"Daima söylüyorum: benim bir öğretmenim var, kaç liraya çalışıyor? Bir polisim var, kaç liraya çalışıyor? Evine nasıl mutluluk götürecek? Öğretmen gelip nasıl moralli olacak ki, gelip çocuklarımıza sahip olsun."

Sabancı, dertlerinin iç para, dış para ve faiz yüksekliği olduğunu dile getirerek, "Farzet uzattık. Farzet yeni bir tarih konuldu ve seçim oldu. Ne bekliyorsun, bundan farklı ne olur? Burada, kişisel hesaplar ülke hesaplarının önüne gelemiyor" dedi.

Koç: Kararsızlık iş yapmayı frenliyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, seçim tarihi konusundaki kararsızlığın iş yapmayı etkilediğini söyledi. Barajın aşağı düşmesi halinde 3 parti yerine 6 parti koalisyonu olabileceğini belirten Koç, koalisyon olmayacak şekilde seçim kanunu ve partiler yasasını değiştirmek gerektiğini, bunun yapılamadığını söyledi.

Rahmi Koç, bir basın mensubunun "Yani çift turlu seçim, ya da başkanlık sistemi mi?" şeklindeki sorusuna ise, "Hayır" karşılığını verdi.

Özilhan: Karar sırası AB'de

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Avrupa Birliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını, şimdi sıranın Avrupa Birliği'nde olduğunu söyledi.

Özilhan, ekonomi konusunda ise, "Ekonomik programa devam edilmeli, program siyasi olarak güçlü bir şekilde sahiplenilmeli, ekonomi yönetimi, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı adı altında tek elde toplanmalıdır" dedi.

  • YILMAZ YILDIZ- İSTANBUL

  •  
    Sanayici: Büyüme rakamları aldatıcı
    Yılın ikinci çeyreğin yüksek çıkan büyüme rakamlarının serap gibi olduğunu belirten İSO Başkanı Küçük, rakamların gerçeğe dönüşmesinin siyasilere bağlı olduğunu söyledi.
    Vergi iadesi kalkıyor 1 Ocak 2003 tarihinde vergi iadesinin kalkmasına işçi, yatırım indirimlerinin azalmasına ise işveren karşı çıkıyor.
    IMF: Partilerden güvence istemiyoruz
    1 milyar liraya Mercedes keyfi
    Siyasetteki kavganın nedeni ikbal endişesi
    Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, seçimleri erteletme girişimlerini eleştirerek, "siyasette yaşanan bu kargaşanın temelinde ülke çıkarlarından çok kişisel menfaat ve ikbal endişeleri yatmaktadır" dedi. Ekonomik büyüme rakamlarının sevindirici olduğunu, ancak yakından incelendiğinde sürdürülebilirliği konusunda endişe yarattığını anlatan Çağlayan bu büyümeyi "virütük bir büyüme" olarak değerlendirdi. Sanayici ve işadamının talep canlanır umuduyla elinde ne var ne yoksa üretime yatırmaya başladığını, eğer beklenen ekonomik canlanma gerçekleşmezse motorun yağının da yakında bitmesiyle motorun kendisinin yanabileceği uyarısında bulunan ASO Başkanı Çağlayan, siyasi istikrarın sağlanamaması halinde üretim artışının sürdürülemeyeceğini ve ekonomik krizden çıkışın daha gecikeceğini söyledi.
    Irak, Wall Street'i şimdiden vurdu
    ABD'nin Irak'a saldırması durumunda Amerikalıların tasarruflarını değerlendirdikleri kişisel portföylerin yüzde 10-30 arasında değer kaybedebileceği, S&P endeksinin ise 500 puan birden düşeceği belirtildi. Bazı tasarrufçuların ABD'nin kaçınılmaz şekilde Irak'la savaşa doğru gittiğini varsayarak borsayı terkettikleri ve daha düşük faizli olmasına rağmen vadeli hesaplara yöneldikleri WSJ tarafından ifade edildi. New York Wall Street borsasını izleyen "RiskMetrics" adlı kuruluş tarafından yapılan tahminlere göre, portföyler savaşın ilk günlerinde yüzde 10 değer yitirecek.
    26 Eylül 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED