T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Şişkin cepli 'şahinler'

Irak'a operasyonda ısrar eden ABD yönetimindeki şahinler grubunun tüm üyeleri, 'şişkin cepleriyle' dikkat çekiyor. En zengin 'şahin', Dick Cheney

Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak'a gitmek üzere hazır vaziyette beklerken operasyon çığlıkları atan George W. Bush yönetimindeki Şahinler Grubu'nun parasal gücü dudak uçuklatıyor. Yeni Şafak'ın, Bush'un kabinesinde görev yapan isimler üzerinde yaptığı araştırma, kabinedeki 'sermaye ve savaş stratejileri uzmanlığı'nın ağırlığını da ortaya çıkardı.

Para ve savaş uzmanları

Şahinler, savaş stratejileriyle ilgili uzmanlıklarının yanı sıra ticari deneyimleriyle de dikkat çekiyorlar. Ilımlı tavrı nedeniyle 'Güvercinler' kanadına dahil edilen Dışişleri Bakanı Colin Powell dışında, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yardımcısı Paul Wolfowitz ve Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice 'para ve savaş uzmanı' sınıfına dahil edilebilecek ilk isimler.

Bu isimlerden Dick Cheney, hakkındaki yolsuzluk iddiaları ile en çok gündemde olanlardan biri. Ön adı Richard olan Cheney, yıllardır Cumhuriyetçi Parti kadrolarında siyaset yapıyor. Cheney, Körfez Savaşı'ndan hemen önce baba Bush tarafından Savunma Bakanlığı'na atanmıştı. Cheney'in Irak operasyonuyla olan bağı, daha önce çalıştığı petrol şirketi Halliburton için çalıştığı gerçeği gözönüne alınınca farklı bir anlam kazanıyor. Bush Kabinesi'ndeki Şahinler'in diğer önemli ismi Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise malvarlığının yanı sıra uzun bir geçmişe dayanan 'operasyonel' duruşuyla dikkat çekiyor. Rumsfeld, 1975-77 yılları arasında Gerald Ford hükümeti döneminde de Savunma Bakanlığı yaptı. O dönemde ABD tarihinin "en genç ve en ateşli" Savunma Bakanı olan Rumsfeld, şu anda "en yaşlı, ama hala en ateşli" Savunma Bakanı olarak göze çarpıyor. Rumsfeld'in "CV"sinde, Asea Brown Boveri (ABB) Limited Şirketi, Amylin Pharmaceuticals ve Tribune Company (Medya devi) gibi şirketler bulunuyor. Rumsfeld'in Enron şirketinde de hissesi bulunuyordu.

Siyah Güvercin Powell

Dışişleri Bakanı Colin Powell ise özel sektörde çalışmaya vakti olmadığı için bu isimler kadar zengin değil. Ancak Powell'ın özellikle Genelkurmay Başkanlığı sonrasında verdiği konferanslardan edindiği gelirler azımsanmayacak düzeyde. Powell'ın AOL şirketinde hissesi bulunuyor.

Darbeci diplomat Wolfowitz

Diğer Şahinler'e göre 'mütevazi' bir malvarlığına sahip olan Paul Wolfowitz, Savunma Bakanlığı Vekilliği'ne Şubat 2001'de atandı. Bu Wolfowitz'in Pentagon'a üçüncü girişiydi. Çünkü 1989'dan 1993'e kadar Dick Cheney'in Savunma Bakanlığı yaptığı dönemde savunma politikaları üzerine çalışmıştı. Wolfowitz, asıl 'başarı'yı -uzmanlık alanına giren- Uzak Doğu'da Filipinler'de diktatör Ferdinand Marcos'un devrilmesinde aldığı rolle gösterdi. Wolfowitz, Doğu Asya'da Dışişleri görevlisi olarak bulunduğu dönemde, Amerika'nın -gelecekteki önemli bir güç olarak sürekli gözlediği Çin- ve bunun yanı sıra Japonya ile ABD ilişkileri üzerine önemli bilgiler edindi.

Soğuk Savaş uzmanı Rice

Şahinler grubuna dahil bir diğer isim Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice. Rice, hem bir "petrol kaynakları yönetimi" uzmanı, hem de bir "soğuk savaş stratejisti." Alabama'da doğan Rice'ın, Doğru Avrupa, Sovyetler Birliği ve güvenlik politikaları üzerine yazılmış pek çok makalesi ve kitabı bulunuyor. Rice, bu alandaki uzmanlığından ötürü Sovyetler Birliği'nin son günlerini yaşadığı dönemde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Sovyet ve Doğru Avrupa Ülkeleri Birimi Kıdemli Yöneticisi görevinde bulundu. Rice'in özel sektördeki 'başarısı' da tıpkı Cheney ve Rumsfeld gibi pek yüksek. Çalıştığı şirketlerden Chevron, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri. Chevron-Texaco'nun Nijerya'dan Orta Asya'ya kadar pekçok petrol üretim istasyonu bulunuyor. 1999 yılında Nijerya'da bu şirketin yatırımlarından ötürü çıkan ayaklanmada 71 kişi öldürülmüştü.



26 Eylül 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED