T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Euro dolara yetişti

Haziran ayı başında 1 milyon 338 bin lira olan euro, ay sonunda 1 milyon 574 bin liraya çıkarak doları yakaladı.

1 Ocak 2002 tarihinde tedavüle çıkan euro, yatırımcılara daha fazla para kazandırdı. 2.5 ay önce 12 Nisan 2002`de 10 milyar liralık euro alan yatırımcı 3.9 milyar lira kazanırken, aynı tarihte aynı miktarda dolar alan yatırımcı 2.3 milyar lira kar elde etti.

Serbest piyasada euronun fiyatı 12 Nisan 2002 tarihinde 1 milyon 138 lira, doların fiyatı ise 1 milyon 291 bin lira olarak belirlenmişti.

Bu tarih esas alındığında euronun değeri 2.5 ayda yüzde 39.28 oranında artarken, dolar euronun gerisinden gelerek, yüzde 23.16 oranında artış kaydetti.

Serbest piyasada dün dolar 1 milyon 590 bin liradan değer görürken, euro 1 milyon 585 bin liradan satıldı. Euronun piyasada ilk işlem gördüğü 2 Ocak 2002 tarihinde ise doların satış fiyatı 1 milyon 465 bin lira, euronun satış fiyatı da 1 milyon 328 bin liraydı. Hesaplamalar dikkate alındığında 2 Ocak tarihinde euro ile dolar arasındaki fark 137 bin lira iken dün dolar ile euro arasındaki fark 5 bin liraya geriledi.

Euro endeksli poliçe henüz yok

Sonuçta, 2002 yılının kalan kısmında Euro'nun performansının daha parlak olması bekleniyor, ama buna rağmen markın ve doların tahtına kurulabilmesi zaman alacak gibi görünüyor. Bunun da en iyi örneği, uzun vadeli ve dövize endeksli hayat sigortası poliçeleri. İsviçre Hayat Sigortası şirketinin verilerine göre, 1 Ocak'tan bu yana yapılan hayat sigortası poliçelerinde ağırlığın hala dolar bazlı poliçelerde olduğu anlaşılıyor. Bu yıl ilk kez emeklilik sigortası yaptıranların yüzde 62'sinin poliçelerindeki tercih dolar, yüzde 37'sinin de Türk lirası oldu.

Dolara Ortadoğu darbesi

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik büyümenin bir türlü sağlanamaması ve Ortadoğu'daki savaş ihtimalleri, doların başını rahat bırakmıyor.

Soros: Dolar eriyecek

Ünlü spekülatör George Soros, doların çıkış trendinin tersine döndüğünü ve Amerikan para biriminin, önümüzdeki birkaç yıl içinde değerinin üçte birini yitirebileceğini söyledi.

Soros, The Wall Street Journal'a verdiği demeçte, doların değerinin üçte birini yitirmesinin, "beklenmeyen bir durum olmayacağını" kaydetti. Soros, doların değer kaybının, ABD halkını kaygılandırarak tüketimi ve dolayısıyla ekonomik iyileşmeyi baltalayabileceğini ifade etti.

 
Merkez, döviz alım ihalelerine ara verdi Merkez Bankası, piyasalardaki daralma ve sağlıksız fiyat oluşumu nedeniyle döviz alım ihalelerine ara verdi.
İş dünyasından uyarı
Emekli zamların altında eziliyor
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin araştırmasına göre, 224 milyon liralık en düşük emekli aylığıyla ayda 28 kilogram et, 75 kilogram peynir alınabiliyor.
S&P: Faiz borçları şişirecek
Siyasi belirsizliğin faizlerde yükselişe yolaçtığını belirten S&P analisti El Yusuf, bu yükseliş nedeniyle borçlanma maliyetinin artacağını söyledi.
IMF 1.15 milyar doları serbest bıraktı
Uluslararası Para Fonu IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu, 1.15 milyar dolarlık yeni kredi dilimini onayladı. IMF'den yapılan açıklamada, Türkiye için 1.15 milyar dolarlık yeni kredi diliminin hemen serbest bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin 4 Şubat 2002'de IMF ile imzaladığı Stand-By anlaşması gereğinde toplam 17 milyar dolarlık kredi anlaşması çerçevesinde şu ana kadar 11 milyar dolar kredi aldığı kaydedildi.
Turkcell'den milli maç promosyonu
Milli takımlar resmi iletişim sponsoru Turkcell, Dünya Kupası'nda üçüncülük mücadelesi verecek milli takımın heyecanını paylaşmak için bir kampanya başlattı. Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, 29-30 Haziran tarihlerinde geçerli olacak kampanya kapsamında tüm Turkcell, Hazır Kart ve Muhabbet Kart abonelerinin şebeke içinde gerçekleştireceği her aramada, 2 dakikadan sonraki 10 dakika ücretsiz olacak.
29 Haziran 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED