T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Rami Kışlası'na
esnaf sahip çıktı

Bugün ülke sınırları içinde kaderine terkedilerek bir harabeye dönüşen Rami Kışlası için yetkili merciler sessiz kalırken, kışlanın askeri talim bölgesinde hizmet veren Kuru Gıda Toptancılar Çarşısı esnafı, Rami Kışlası ile ilgili her türlü projeye maddi ve manevi anlamda destek vermeye hazır olduklarını söylüyorlar.

Ecyad Kalesi'nin yıkılmasıyla birlikte ülke sınırları dışında kalan Osmanlı eserlerine sahip çıkmak için biraraya gelen yetkililer, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da bir bir yıkılan tarihi eserlere dün olduğu gibi bugün de göz yumuyor. İşte bu eserlerden birisi de 300 yıllık geçmişiyle Eyüp'te karşımıza çıkan Rami Kışlası. Eyüp Belediyesi tarafından bir bölümü Rami Kuru Gıda Toptancılar Çarşısı'na bırakılan kışla, bugün kaderine terkedilmiş durumda. Asker talimi bölgesinde Kuru Gıda Toptancıları 1985 yılından beri hizmet verirken, çarşının dışında kalan bölümde ise Rami Spor Kulübü spor aktivitelerini sürdürüyor. Kışla'nın caddeye bakan kısmı ise tamamen yok olmuş. Yapının bu içler acısı durumuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer arasında en rahatsız olan kesim olarak karşımıza Rami Kuru Gıda Toptancılar Çarşı esnafı çıktı. Kuru Gıda Toptancılar Çarşısı Derneği Başkanı Günay Kotil, Eyüp Belediyesi tarafından Rami Kışlası'nın bir bölümünün kendilerine bırakıldığını belirterek "Biz buraya geldiğimizde Kışla kaderine terkedilmişti. Ayyaşların buluştuğu bir mekandı. Tuttuğumuz bekçilerle 24 saat bölgede hizmet vermeye başladık ve burayı ayyaşlardan temizledik: Ancak burada iş bitmiyor. Bize belediye projesiyle gelsin, destek oluruz" dedi.

KIŞLANIN TARİHİ

Bugün esnaf dışında kimsenin sahip çıkmadığı Rami Kışlası'nın 300 yıllık öyküsü şöyle: Üçüncü Mustafa'nın veziriazamı Rahmi Mehmed Paşa'nın Eyüp semtinin ötesinde 1703 yılında bir çiftlik olarak yaptırdığı bu eser, tarih kaynaklarına göre, Üçüncü Mustafa döneminde bir askeri konaklama ve eğitim tesisi olarak hizmet vermiş (1757 - 1774). Ve bu tesise o dönemde "Rahmi Çiftliği Kışlası" adı verilmiş. Bugün bir harabe haline dönen Rahmi Kışlası'nın içindeki binalar değişik dönemlerde yenilenmiş. Hatta 1800'lü yılların sonunda kışlanın etrafındaki tepelerde saray erkanı ve devlet ricali evler yaptırmış. Bulgaristan'dan gelen göçmenler eski çiftlik arazisinin üzerinde "Rahmi Cuma Mahallesi"ni kurmuş. 1950'li yıllarda Taşlıtarla olarak bilinen yerlere ikinci göçmen kafilesi yerleştirilmiş. Buraya "Rahmi Yeni Mahalle" adı verilmiş. 1960'lı yıllarda Rahmi Kışlası askeri işlevini kaybederek Eyüp İlçe Belediyesi'ne devredilmiş. 1985 yılında Eyüp Belediyesi Meclis kararı ile geçici olarak Kuru Gıda Toptancılar Esnafına tahsis edilmiş. Mimari açıdan neoklasik bir üslupla dizayn edilen, iki yüzyıldan fazla Osmanlı ve Türk ordularına ev sahipliği yapan Rami Kışlası'nın bugünkü hali ise içler acısı.

 
Savaş çocukları size bakıyor
Gazeteci Hakan Denker'in Savaş Çocukları adını verdiği fotoğraf sergisi, Bilgi Atöylesi'nde açıldı. Taksim Sıraselviler'deki sergi salonunda 8 Mart'a kadar açık olan sergide, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaşlar ve bu savaş sahnelerine şahitlik eden çocukların dünyası yansıtılıyor. Denker, fotoğraflarıyla; "kaçış yolu" Gürcistan, "yüzleri sakalla kapanmış babaların, burkayla yüzleri saklanmış anaların diyarı" Afganistan, "yaşama açtıkları gözlerini delikanlı olamadan kapatan çocukların taşla, sopayla çatıştıkları ülke" Filistin, "savaş çığlıklarını hasta bedeninde hisseden" Irak, Lübnan, Pakistan gibi ülke çocuklarını yansıtıyor. Denker, objektifini yönelttiği savaş çocukları için şunları söylüyor: "Şu kesinlikle unutulmamalı ki bir çocuğun ölüme tanıklık etmesi, ölümü yaşamasından daha kötüdür. Bu gerçeği gördüğümüz zaman savaşlara daha farklı gözle bakılabiliyor. Elbette kimsenin dünyadaki savaşları bitirmeye gücü yetmez. Fakat, çocuklara bakar ve onların acizliğini görebilirsek, barış kırıntıları içinde yeni oluşabilecek savaşların önünü kesebiliriz."
Yabancı sözcüğün giremediği il
Türkiye genelinde birçok belediye, meclislerinde işyerlerine Türkçe isim verilmesi yolunda karar almasına karşın yeteri kadar başarılı olamazken, Karaman bu konuda gösterdiği titizlikle örnek il oldu. Karaman Belediye Başkanı Halil İbrahim Gülcan, Karamanoğlu Mehmet Bey'in torunlarının yaşadığı Karaman'da, 6 yıl önce belediyenin aldığı kararla işyerlerine Türkçe isim verilme zorunluluğunun getirildiğini bildirdi. Karaman'ın "yabancı sözcüğün giremediği tek il" olduğunu belirten Gülcan, "Zaten Türkçe'nin korunması konusunda çok titiz olan Karamanlılar, 6 yıl önce alınan bu karara sahip çıktılar. Şu anda ilimizde ismi Türkçe olmayan bir işyeri dahi bulunmuyor. Yabancı markaların satıldığı mağazalarda ise sorunu marka isminin yanında daha büyük puntolarla yazılmış Türkçe isimli tabelalar astırarak gideriyoruz" dedi.

2 Mart 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED