T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Keşke 'K-Pax'
gerçek olsaydı..

Düştüğü klinikte K-Pax adlı gezegenden geldiğini iddia eden gizemli akıl hastası (Kevin Spacey) kelimenin tam anlamıyla unutulmaz bir karakter çiziyor. Doktorundan uzay bilimcisine kadar herkes, Prot'un müthiş bilgisi ve mutluluk aşılayan davranışları karşısında hem hayrete düşüyor hem de ona hayran oluyor.

"Hani insanın çok sevdiği bir şeyin olduğuna inandığı / inandırıldığı anlar olur ya... Siz tam kendinizi bu olağanüstü sürprize hazırlarken, birden herşeyin öyle olmadığı gerçeğiyle yüzleşirsiniz. Yani sevinciniz "kursağınızda kalmıştır". İşte düştüğü akıl hastanesinde K - Pax adlı gezegenden geldiğini iddia eden Prot adlı meçhul adam (Kevin Spacey) da kelimenin tam anlamıyla unutulmaz bir karakterle çevresindekilere bunu yaşatıyor.

Bir soygun olayının ardından şüphe üzerine gözaltına alındıktan sonra tımarhaneye nakledilen adam, K-Pax adlı bir gezegenden geldiğini iddia etmektedir. Tımarhanedeki tüm mutsuz akıl hastaları, onun bu farklı gezegenine inanmak bir yana, bu meçhul adamın tek kişilik kontenjanını kazanıp birlikte K-Pax'a gidebilme şansı için birbiriyle yarışır. Dahası adamın teslim edildiği ünlü psikiyatr, hatta uzay üssündeki bilimadamları bu meçhul adamın gezegenden geldiğine inanır.

Mistizm, komedi ve dram

K-Pax, yönetmenliğini Iain Softley, başrollerini Kevin Spacey ile Jeff Bridgers'in üstelendiği, dün vizyona giren filmin adı. Geçen yılın en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen K - Pax, Amerikan sinema eleştirmenlerince "Biraz mistik, biraz komedi, biraz dram" olarak niteliyor. Film bize alışık olduğumuzun ötesine bakmamızı salık veriyor ve sınırlı bilgi dağarcığımızın ötesine geçen gerçekliklerin varlığına işaret ediyor.

Bir karakter filmi

K-Pax'ta Kevin Spacey ve Jeff Bridges günümüz filmlerinde artık pek rastlanmayan bir şeyi başarıyor. Özellikle Spacey olmak üzere, iki oyuncu da tam bir karakter oyunculuğu sergiliyor. Amerikan Güzeli filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Akademi ödülü alan Spacey bu filmde de gizemli Prot'u büyük ustalıkla canlandırıyor. "Prot karakterine aşık oldum. O kadar güzel bir karakter ki..." diyen Spacey rolü için şunları söylüyor: "Prot hakkındaki en önemli şey, onun ne söylediği değil, bunu nasıl söylediği. Prot'un garip denebilecek bir şekilde insanlar üzerinde etkisi var."

'Akıllı' akıl hastası doktorun kafasını karıştırınca

Kevin Spacey ile Jeff Bridges K-Pax'ta mükemmel bir oyunculuk sergiliyor. Spacey, akıl hastanesine düşen ve K- Pax adlı gezegenden geldiğini iddia eden mazisi meçhul adam Prot'u, Jeff Bridges ise, bu meçhul adamın iddiaları ve söyledikleri karşısında yıllardır başarıyla yürüttüğü mesleğinin alışılmış kurallarına karşı şüphe duymaya başlayan Dr. Powell'ı canlandırıyor. Prot'un olağanüstü astrofizik bilgisi ve özellikle klinikteki diğer hastalar üzerindeki olumlu bir etki yapan karizması Dr. Powell'ın bütün işini bırakıp Prot üzerinde yoğunlaşmasına yol açar. Dr. Powell Prot'la ilgilenirken klinikteki tüm hastalar Prot'la birlikte K-Pax'a gitmek için hazırlanmaktadır. Karşılaştığı herkesin hayatını eğlenceli hale getiren Prot'un K-Pax'a ilişkin iddiaları, uzaybilimcileri de hayrete düşürecektir. Bu garip hasta, Dr. Powell'ın kafasını karıştırmaktadır. Çünkü Prot, Powell'ın gördüğü en inandırıcı akıl hastasıdır.

K - PAX
Yönetmen: Iain Softley
Senaryo: Gene Brewer (roman), Charles Leavitt (uyarlama)
Tür: Macera / Drama / Bilim-kurgu / Fantastik
Oyuncular: Kevin Spacey ,Jeff Bridges, Mary McCormack , Alfre Woodard

 
'Hep kendi kendime ağladım'
Sinemaya yönetmen olarak devam etmek istediğini söyleyen Türkan Şoray, çektiği yaklaşık 200 filmde doğal yollardan ağladığını anlattı.
Hiç büyümüyen Peter Pan 38 yıl sonra sahnelerde
Hiç büyümeyen çocuk Peter Pan, 38 yıl aradan sonra yeniden döndü. Devlet Tiyatroları'nda son olarak 1964'te oynanan eser, Ankara'da yeniden izleyiciyle buluştu. J.M.Barrie'nin ünlü yapıtı şimdi, yıllar önce eserde "kızılderili" rolünü üstlenen Emin Olcay'ın rejisiyle sahneye geliyor. Eserde, Peter Pan, anne, baba ve korsanların dışındaki kadro, minik oyunculardan oluşuyor. Peter Pan'ı Güzin Alkan, Kaptan Kanca'yı Çetin Azer Aras, Wendy'yi Beste Yelken, John'ı Can Altınok, Michael'ı Can Gençler sahneye taşıyor. Oyunda 38 yıl önce rol alan üç isim de büyük bir heyecan yaşıyor. Yıllar önce "kızılderili" rolünde sahne alan yönetmen Olcay ve "korsan" olarak izleyici karşısına çıkan Oktay Dener yeniden seyirciyi selamlıyor. Eserin o yıllardaki oyuncularından Pervin Atak ise meşaleyi oğluna devretti. Oyunun ilk sahnelendiği yıllarda Peter'i canlandıran Işık Yenersu ise, şu anda yer almadığı oyunun tekrar oynanmasınan mutluluk duyuyor.
Bestekar Yesâri Asım Arsoy için anma konseri
Türk müziğinin kendine has tarzı ile çok sevilen eserler bestelemiş olan Yesâri Asım Arsoy, ölümünün 10. yılında bu akşam İş Sanat'ta anılıyor. TRT ve Türk Musıkisi Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen anma gecesinde ünlü sanatçılar, Arsoy'un sevilen eserlerini seslendirecek. Bu akşam saat 19.30'da yapılacak anma gecesinde önce Yesâri Asım Arsoy'un yaşamını, kişiliğini ve eserlerini anlatan bir belgesel film gösterilecek. Daha sonra Melihat Gürses, Esma Başbuğ, Filiz Şatıroğlu, Gönül Aköz, Necmettin Yıldırım, Fatih Salgar, Koray Safkan ve Doğan Dikmen'in aralarında bulunduğu TRT İstanbul Radyosu Korosu, şef Atillâ Gündüz yönetiminde sanatçının eserlerini seslendirecek. Türk müziğinin ünlü bestekarı Yesâri Asım Arsoy, 1896'da Prizren doğumlu. Balkan Savaşı nedeniyle ailesiyle Adapazarı'na göç eden ve sol elini kullandığı için Yesâri diye anılan besteci, ilk eserini 1929'da besteledi. "Adalardan bir yar gelir bizlere", "Biz Heybeli'de her gece mehtaba çıkardık", "Sazlar çalınır Çamlıca'nın bahçelerinde" gibi pek çok ünlü esere imzasını atan Arsoy, 1991'de "Devlet Sanatçısı" unvanını aldı. Bestekârlığı, şairliği ve ses sanatçılığının yanı sıra din" ve tasavvuf" konulardaki derin bilgisi ile de tanınan Arsoy 1992'de vefat etmişti. 9
2 Mart 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED