T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Öğrenim talebine
200 gözaltı

İstanbul'da başörtüsüne özgürlük isteyen öğrenciler joplanarak gözaltına alındı. Çıkan arbedede 5 yaşındaki bir çocuk da yaralandı.

İstanbul'da başörtülü oldukları gerekçesiyle eğitim hakları engellenen öğrenciler, tarihinde görülmemiş bir gözaltıyla karşı karşıya kaldı. İstanbul'un tüm imam hatip liseleri sabah saatlerinden itibaren çevik kuvvet kordonu altına alınırken, okula servisle gelen yüzlerce öğrenci polis nezaretinde geri çevrildi. Kendi imkanları ile okullarına gelenler de çevik kuvvet otobüsleri ile gözaltına alınıp okul dışındaki yerleşim birimlerine bırakıldı. Sultanbeyli İmam Hatip Lisesi'nde 200 başörtülü öğrenci ve veli eylem yapmadıkları halde polis tarafından joplanarak gözaltına alındı. Bu sırada 5 yaşındaki bir çocuk da çıkan kargaşada yaralandı.

Alınan bilgilere göre, Maltepe İmam Hatip Lisesi'nde 2, Tuzla İmam Hatip Lisesi'nde 200, Kadıköy İmam Hatip Lisesi'nde 47, Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi'nde 52 ve Eyüp İmam Hatip Lisesi'nde de 50 öğrenci gözaltına alındı. Polisin öğrencileri ve velileri gözaltına alırken jop kullandığı görüldü. Öte yandan Zeytinburnu İHL Müdürü Şeref Sünetçi ve Müdür Yardımcısı Emin Yorar'ın da görevlerinden alındığı bildirildi.

Apo'ya özgürlük başörtüsüne idam!

İstanbul'daki İHL'de uygulanan başörtüsü yasağını protesto etmek için Sultanahmet Meydanı'na toplanan İmam Hatip öğrencilerine müdahale eden polis, aralarında bayan öğrencinin de bulunduğu yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldı. İHL'li öğrenciler dün sabahın erken saatlerinden itibaren Sultanahmet Camii önünde toplanmaya başladılar. Çevrede geniş önlem alan polis meydanda gruplar halinde dolaşan öğrencileri teker teker gözaltına alarak çevredeki İETT araçlarına bindirdi. Öğrenciler daha sonra araçlarla İstanbul'un çeşitli semtlerine götürülerek burada otobüslerden indirilerek serbest bırakıldı. Bu arada RP eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da cuma namazı kılmak için geldiği Sultanahmet Camii avlusunda namaz çıkışında toplanan yaklaşık 500 İHL öğrencisi düzenledikleri eylemle İHL'nin uygulanan başörtüsü yasağını protesto ettiler. Cami avlusunda 'İHL'lere uzanan eller kırılsın', 'Başörtüsüne özgürlük', 'Apo'ya özgürlük, başörtüsüne idam', şeklinde sloganlar attılar. Öğrenciler daha sonra toplu halde sloganlar eşliğinde Sultanahmet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Burada öğrencilere müdahale eden polisler yaklaşık 20 öğrenciyi gözaltına alırken, diğer öğrenciler ara sokaklara doğru kaçtılar. Bayezid Camii'nde sessizlik

Sabah saatlerinden itibaren Bayezid Camii ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alan polisler meydanın giriş ve çıkışlarında kimlik kontrolü yaptılar. Başörtülü öğrenciler ise, polisler tarafından Beyazıt Meydanı'na alınmadı. Cemaat ise cuma namazını kıldıktan sonra sessizce dağıldı. Cuma namazından sonra Bayezid Meydanı'na gelen bir grup kız öğrenci İstanbul Üniversitesi'nin önünde oturup sessizce bekledi. Ancak Çevik Kuvvet Ekipleri bu öğrencileri de dağıttı.

KADIKÖY'DE GERGİN SAATLER

Kadıköy İmam Hatip Lisesi'nde gün gergin başladı. Polis kordonu altına alınan, okul bahçesine girmelerine ve civarda beklemelerine izin verilmeyen öğrenciler, bu kez sessizce yürüdüler. Kilometrelerce yol katederek Koşuyolu Parkı'na gelen yüzlerce öğrenci burada da polis tarafından dağıtılmak istendi. Veliler ve polis arasında çıkan tartışma sırasında iki öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler, bir müddet bekletildikten sonra polis otobüsleri ve servis araçlarına bindirilerek dağıtıldılar. Üç polis otobüsüne bindirilen yüzlerce öğrenci bu kez de Kadıköy'ün değişik bölgelerine 5'li gruplar halinde dağıtıldı. Cuma namazı çıkışında bir taşkınlık yapılacağını düşünen emniyet güçleri, Marmara İlahiyat Fakültesi Camii ve Kadıköy İmam Hatip Lisesi çevresinde geniş önlemler aldı, fakat herhangi bir hareket görülmedi. Arkadaşlarına destek için Esat Paşa ve Üsküdar İmam Hatip Lisesi'nden de öğrenciler geldi.

 
HÜKÜMET KONUYU GÖRÜŞÜYOR
Eken: Bana emredileni yaptım
Susurluk davasında altı yıl hapis cezası alan eski MİT'çi Korkut Eken, alkışlar ve sloganlarla cezaevine uğurlandı. Eken, "Hiçbir zaman emirsiz iş yapmadım, kanunsuz bir iş yapmadım" dedi.
Deprem Raporu açıklansın
Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı, 'Deprem Stratejisi Raporu'nun açıklanması için imza kampanyası başlatan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, "Deprem er geç olacak. Gerekli tedbirler biran önce alınmalı" açıklamasında bulundu.
'Pişmanlık yasası aynı'
Pişmanlık yasa taslağı üzerinde son bir değerlendirme yapılacağını belirten Bakan Türk, "Yasa taslağının bundan önce yürürlükte olan kanun gibi olduğunu söyledi.
Aşçıoğlu: Yargı bağımsız değil
Yargıtay Onursal Üyesi Çetin Aşçıoğlu, "Türkiye'de yargı bağımsız değildir. Kabul etmemiz lazım ki çözüm bulalım" dedi.
İETT 96 otobüsü özelleştirecek
Yücelen kaçaklar konusunda AB'den yardım istedi
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Türkiye'den yasadışı göçü önlemesini isteyen AB ülkelerinden, "maddi katkı" ihtiyaç ve beklentisini dile getirdi. AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi (JAI) ile aday ülkelerin bakanlarının ortak toplantısında konuşan Yücelen, "Sanıldığının aksine, Türkiye sadece göç kaynağı konumunda bir ülke değildir. Yasadışı göçün hedefi ve transit güzergahı haline de gelmiştir" dedi. Türkiye'de geçen yıl 92 bin 365 yasadışı göçmen yakalandığına dikkati çeken Yücelen, "Topluluğun mali katkı sağlaması halinde, bu konudaki mücadelemizi daha kararlı bir biçimde sürdürebileceğiz" dedi. İçişleri Bakanı Yücelen, AB'nin yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi konusunda yeni politikalar üretme çalışmaları yaptığını, Schengen müktesebatındaki iyi sonuç veren uygulamaları aday ülkelere tavsiye ettiğini, bağlayıcılığı olmayan bir el kitabı içinde, alınabilecek tedbirleri ve yapılabilecek uygulamaları adaylara ilettiğini bildirdi.

2 Mart 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED