T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Deprem Raporu açıklansın

Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı, 'Deprem Stratejisi Raporu'nun açıklanması için imza kampanyası başlatan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, "Deprem er geç olacak. Gerekli tedbirler biran önce alınmalı" açıklamasında bulundu.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı "Ulusal Deprem Strateji Raporu" nun açıklanması amacıyla kampanya başlattı. Kampanyanın tanıtımı için Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kurul Sekreteri Münir Aydın, "Kentin büyük bir deprem tehdidi altında olduğu ve Marmara Denizi'nin tabanındaki fayların, büyüklüğü 7'yi aşan bir deprem üretebilecek denli gerildikleri" konusunda yeterli bilginin toplandığını iddia etti.

"Bu deprem er ya da geç olacak. Bu depremde İstanbul'un neler kaybedeceği biliniyor artık" diyen Aydın, tüm bunlara rağmen İstanbul'da beklenen depreme karşı yapılan çalışmaların genelde kurtarmaya yönelik olduğunu öne sürdü. İstanbul'da beklenen depremde 5-6 bin yapının göçeceğinin öngörüldüğünü ileri süren Aydın, "Bunlarda yaygın ve sistemli bir iyileştirme yapılırsa, en az 20 bin yurttaşımızın hayatının kurtulacağı, bu iyileştirmenin yurttaşların tek tek girişimleri ile gerçekleştirilmesinin ise olanaksız olduğu biliniyor" şeklinde konuştu.

İstanbul tehlike altında

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka'nın, geçen Aralık ayında bir radyoya verdiği demeçte "Ulusal Deprem Konseyi'nin İstanbul'a ilişkin tehlikeleri ve somut önerileri dile getiren 'Deprem Strateji Raporu' hazırladığını, ancak Konsey'in toplanamadığı için rapora son şeklini veremediğini" dile getirdiğini ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul büyük bir tehlike altında. Çok sayıda yurttaşımızı yitirecek, pek çoğunun sefalete sürüklenmesine tanık olacağız. Buna karşı örgütlü olarak yapılabilecekler var. Bu da ancak kamu eliyle gerçekleştirilebilir. Bunun için ulusal bir hazırlık kampanyasının önündeki yasal engellerin kaldırılması ve buna olanak sağlayacak bir yasal altyapı hazırlanması, özel ve yetkin bir kamu örgütü kurulması, eğitim ve standart çalışmalarının yapılması, kaynak bulunması ve fonlar oluşturulması, kredilendirmenin düzenlenmesi, semt ile yapı türü önceliklerinin saptanması ve bu programın 10 yılı geçmeyecek bir zaman dilimi içinde tamamlanacak şekilde uygulanmasına geçilmelidir. Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı 'Ulusal Deprem Strateji Raporu' açıklanmalıdır. Bu, Prof. Dr. Barka'nın vasiyetidir. Bunun için bugün bir kampanya başlatıyoruz. Kampanya çerçevesinde 7 Mart'ta Beyoğlu'nda imza kampanyası gerçekleştirilecek ve toplanan imzalar TBMM'ye sunulacak."

Bilimadamlarına baskı var

"Bu raporun devleti yükümlülük altına alacağını" dile getiren Aydın, bu nedenle bilimadamlarına yönelik gizli bir baskı olduğunu öne sürdü. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de fay tartışmalarının bir kenara bırakılarak, nelerin yapılması gerektiğinin tartışılması gerektiğini söyledi.



2 Mart 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED