T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Kelle başına 6 milyar

Afganistan'da El Kaide ve Taliban'ın Amerika'ya karşı cihad çağrısına katılımlar artıyor. Taliban ve El Kaide savaşçılarının herbirinin başına 5,6 milyar lira ödül kondu.

Afganistan'ın doğusundaki Arma dağlarında El Kaide, Taliban ve ABD'ye karşı ayaklanan aşiret savaşçılarına yönelik Amerikan saldırıları devam ederken Taliban ve El Kaide savaşçılarının başına ödül konuldu.

Savaşın yoğun olarak devam ettiği Paktia eyaletinin başkenti Gardez kenti istihbarat birimi, El Kaide savaşçılarının başına 150 milyon Afgani (yaklaşık 5.6 milyar TL) ödül koydu. İstihbarat Başkanı Yardımcısı Ziyaret Gul, halkı ödülden haberdar etmek için araçlarla duyuru yaptıklarını ve broşürler dağıttıklarını söyledi. Broşürlerde, "Değerli vatandaşlar: El Kaide bizim düşmanımızdır. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün düşmanıdır. Onların saklandıkları yerleri bulmamıza yardımcı olun. Bölgedeki istihbarat servisine onlar hakkında bilgi verin, büyük ödülü kazanın" yazısının yer aldığı kaydedildi. Kabil'de ise, "Batı çıkarlarını" ve Hamid Karzai liderliğindeki hükümeti hedefleyen saldırı planları ortaya çıkarıldı.

Cihad çağrısına katılım artıyor

Anakonda operasyonunun komutanı Amerikalı General Frank Hagenbeck, yerel liderlerin "Amerika'ya karşı cihat" çağrısından sonra Taliban güçlerine katılanların sayısının arttığını söyledi. ABD kara birliklerinin komutanı Hagenbeck, cihat çağrısından sonra yüzlerce savaşçının Taliban saflarına katıldığını, yerel güçlerin Amerikalı ve müttefiklerine karşı cihat çağrısı yaptıklarını söyledi. General Hagenbeck, Gardez bölgesinde dağlarda ve mağaralarda yürütülen operasyonlarda beklediklerinden çok daha güçlü bir direnişle karşılaştıklarını bildirdi. Hagenbeck, yüzlerce El Kaide ve Taliban savaşçısını dün Apache helikopterleriyle savaş uçaklarının saldırısında öldürdüklerini iddia etti. Amerikan Savunma Bakanlığı ise, dağlarda 4 El Kaide savaşçısının esir alındığını açıkladı. Anakonda operasyonunda şu ana kadar 8 Amerikan askeri öldü, 40 asker de yaralandı. İngiliz The Independent gazetesi ise, Taliban lideri Molla Ömer'in yakalanması için Kandahar ve Zabol başlatılan "insan avına" 50 İngiliz SAS komandosunun öncülük ettiğini yazdı. Beklenmedik direniş

Amerikan askerleriyle birlikte "Anakonda operasyonunu" sürdüren Afgan güçlerin komutanlarından Vezir Han Zadran, havadan yoğun bombardımanın sürdüğünü belirtti. Paktiya eyaletinin başkenti Gardez yakınlarındaki Şahi Kot köyü civarında gece giriştikleri taarruz sonucu bazı yerleri geri aldıklarını söyleyen Afgan komutan, karşılarındakilerin direnişleri nedeniyle gündüzleri operasyon düzenlemenin zor olduğunu kaydetti. Afgan komutan, havadan bombardımanın süreceğini bildirdi. 500 savaşçı öldürüldü iddiası

ABD öncülüğündeki operasyonlarda yaklaşık 500 savaşçının öldürüldüğü iddia edildi. Bir Amerikalı askeri yetkili, "İlk önce, sadece birkaç yüz kişi civarında olduklarını düşünüyorduk, ancak şimdi öldürülenlerin, tamamının yarısı olduğunu düşünüyoruz" dedi. Afganistan'ın geçici başbakanı Hamid Karzai ise, operasyonun başarılı olduğunu söyledi.

Ülkenin güneyindeki sınır kasabası Spin Boldak'ta bir kampta Afgan güçlerle, El Kaide ve Taliban üyeleri arasında çıkan çatışmada 1 Afgan savaşçı öldürüldü. Karzai'ye bağlı güçler, ihbar üzerine El Kaide ve Taliban mensuplarının toplandığı kampa baskın düzenledi. Operasyon yapan Afgan savaşçılara ateş açılması üzerine 1 Afgan savaşçının öldüğü, 3'ünün yaralandığı bildirildi. Dünya İslam Birliği tarafından idare edilen kampta binlerce Afgan yaşıyor.

EL KAİDE AMERİKA'YI İNTERNETLE VURACAK

El Kaide üyelerinin internet haberleşmesinin, örgütün Afganistan sınırında Pakistan'ın uzak kesimlerinde toplanmaya çalıştığını gösterdiği öne sürüldü. New York Times gazetesinin haberine göre, Amerikalı yetkililer, yeni internet siteleri bulduklarını, bunun da El Kaide'nin yeniden biraraya gelmek ve haberleşmeyi tekrar kurmak çabasında olduğuna işaret ettiğini söylediler. Yetkililer, El Kaide'nin interneti ABD'ye yeni saldırılar başlatmada kullanacağından korkulduğunu yazdı. Amerikalı yetkililer, Pakistan'ın Belucistan ve muhtemelen Keşmir bölgesindeki köylerin, El Kaide üyelerinin yeni sığınakları olabileceğine inanıyor.

 
İşgal ve cinayete devam
Filistin halkına ait yerleşim birimlerine yönelik saldırılarını dün de sürdüren İsrail ordusu, cocuk- kadın ayırımı yapmadan önüne çıkan her Filistinli'ye saldırıyor.
Depremin sebebi bomba mı?
Afganistan'da 90 saniye süren 7.2 büyüklüğündeki depreme ağır ABD bombardımanının sebep olduğu iddia edildi. ABD'nin bombaladığı bir başka bölge olan Mindanao'da da dün 7.6 büyüklüğünde deprem oldu.
ÖLÜ SAYISI 1000'i GEÇTİ
Hinduların Müslümanlar'a yönelik katliam ve vahşetleri bütün dünyanın gözleri önünde devam ederken, "İslamcı terör" adına küresel savaş başlatanların yaşanan vahşet karşısında hiçbir sesinin çıkmaması dikkat çekiyor. Müslümanlar'ın evlerini, araçlarını ve işyerlerini ateşe veren fanatik Hindular, yüzlerce Müslüman'ı yakarak öldürdü. Saldırılar kırsal kesimlerde devam ediyor. Hint yetkililerine göre ceset sayısı 600'ü geçti. Yanık evlerin ve dükkanların enkazlarında dün gece 29 ceset daha çıkarıldı. Bağımsız kaynaklar kırsal kesimlerden 1000'den fazla Müslüman'ın cesedinin bulunduğunu belirtiyorlar. Diri diri yakılan yaklaşık 200 Müslüman'ın kömürleşmiş cesedi dün toprağa verildi.
ÖZBEKİSTAN'A ASKERİ YARDIM
Türkiye'nin Özbekistan'a 300 bin dolar tutarındaki askeri malzemesi yardımı, Türkiye'nin Taşkent Askeri Ataşesi Kurmay Albay M. Faruk Şengün tarafından Özbekistan Savunma Bakanlığı'na teslim edildi. Özbekistan'a terörle mücadele gerekçesiyle geçen yıl yapılan 1.5 milyon dolarlık askeri yardımın ardından başlatılan 610 bin dolarlık ikinci parti yardım da gönderilmeye başlandı. Şengün, 300 bin dolarlık askeri yardımın eğitim kıyafeti, soğuk iklim teçhizatı, dağcılık ve diğer askeri malzemeden oluştuğunu söyledi. Şengün, başlatılanikinci parti yardımın önümüzdeki günlerde devam edeceğini belirterek, "Bu ayın ortalarında Özbekistan'a resmi bir ziyaret yapacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Taşkent ziyareti sırasında, 1.2 milyon dolarlık yeni bir askeri malzeme yardımı yapılmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasının planlandığını" açıkladı.
7 Mart 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED