T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Olağanüstü bir karar


Erbakan, RP'nin "Hazine yardımını usülsüz olarak teşkilatlara aktardığı" iddiasıyla açılan davada mahkum oldu. Hakim Nihat Varol, "eksik tahkikat" gerekçesiyle karşı oy kullandı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan RP'nin, kapatma kararından önce kendisine ödenen Hazine yardımını "usûlsüz" olarak teşkilatlara aktardığı iddiasıyla açılan davada, Necmettin Erbakan'ı "evrakta sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, ayrıca, 19 sanığı 1 yıl 2'şer ay, 50 sanığı da 1'er yıl hapis cezasına çarptırırken, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi beraat etti.

Sanıkların 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'na muhalefet ettiklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden bu suçtan beraatlerine karar verildi.

Kararda, partinin kapatılacağı endişesiyle, partiye verilen devlet yardımının Ziraat Bankası Merkez Şubesi'nden, 4-9 Haziran 1997 tarihleri arasında toplam 10 milyon markın da partinin Yapı Kredi Bankası Balgat Şubesi'ndeki hesabından Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak tarafından alındığı ifade edildi. Kararda, 1997 yılı içerisinde 869 milyar 300 milyon liranın, gerçekte para verilmediği halde sahte olarak düzenlenen "RP Gelir Makbuzu" karşılığında il başkanları ve il muhasiplerine imzalattırılmak suretiyle, bazı il başkanlarına da sahte imzayla düzenlenen gelir makbuzlarıyla verilmiş gibi gösterildiği öne sürüldü. İbraz edilen faturaları düzenleyen şirketlerin hayali olduğu da ifade edilen kararda, il başkanları ve muhasiplere "elden" para verildiği savunmasının "mantıken ve hukuken mümkün olmadığı" belirtildi.

Erbakan'ın bilgisi vardı

Kararda, Erbakan'ın RP'nin Genel Başkanı sıfatıyla ve parti tüzüğü gereği bilgi ve denetimi dışında, böylesi büyük bir tutarın illere dağıtılmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, Türk Ceza Kanunu'nun "özel belgede sahtecilik" hükmünü içeren 345. maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özelliği, suç konusunun önemi ve değeri, suç işleme kastının yoğunluğu dikkate alınarak 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Kararda, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan'ın cezasının, TCK'nın 80. maddesi uyarınca altıda bir oranında artırılarak toplam 2 yıl 4 aya çıkarıldığı belirtildi.

İki başkanın cezası ertelendi

Eski Şırnak İl Başkanı Abdulmuttalip Tatar ve eski Hakkari İl Başkanı Ahmet Özdemir de 1'er yıl hapse mahkum edildi. Ancak sanıkların cezası, "samimi ikrarları ile olayın ortaya çıkmasına sebebiyet verdikleri" gerekçesiyle önce 10'ar aya düşürüldü, sonra da para cezasına çevrilerek ertelendi.

5 sanık beraat etti

Kararda, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal, eski Genel Muhasip Abdurrahim Bezci ile eski Niğde İl Başkanı Rıfat Özkan ve eski Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır'ın "yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından" beraatlerine karar verildiği kaydedildi.

4 milletvekiline suç duyurusu

Milletvekilleri Mehmet Zeki Çelik ve Ali Güner'in dokunulmazlıklarının kaldırılması için, dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar veren mahkeme, milletvekilleri Rıza Ulucak ve Özkan Öksüz hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Hazine 1 trilyonu istiyor

"Kayıp trilyon" davası ile ilgili bir dava da, Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülüyor. Maliye Bakanlığı tarafından açılan bu davada, 1 trilyon liranın eski RP'lilerden alınarak Hazine'ye irad kaydolması isteniyor. Bu davanın duruşmasına da önümüzdeki günlerde devam edilecek. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çıkan mahkumiyet kararının, bu davayı nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

NİHAT VAROL MUHALİF KALDI

Yılmaz Çamlıbel'in başkanlığında Nihat Varol, Çağatay Kayıran ve savcı Kadri Söğütlüoğlu'ndan oluşan heyetin kararı oyçokluğu ile çıktı. Karara üye Nihat Varol'un karşıoy verdiği kaydedilerek, şöyle denildi: "Üye Nihat Varol'un, sanıklardan Rıfat Özkan hakkında verilen beraat kararında suç vasfının tayini için eksik tahkikat yapıldığı, sanık Erbakan hakkında kurulan hükümde suç vasfının tespiti için tahkikatın eksik yapıldığı yönünde, diğer hüküm giyen sanıklardan bazılarının beraati gerektiği yönünde, 2820 sayılı Kanun'un 113. maddesinden dolayı sanık Erbakan hakkında verilen beraat kararı haricinde diğer sanıklara verilen beraat kararlarına katılmadığından bahisle muhalefeti ile diğer tüm hususlarda oybirliği ile karar verilmiştir."

Erbakan karara itiraz edecek

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın avukatları, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Erbakan'a verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasına ilişkin kararı temyiz edeceklerini bildirdiler. Mahkumiyet kararı üzerine, kapatılan RP'nin eksi Genel Başkanı Prof. Necmettin Erbakan, avukatları Mehmet Ener ve Yaşar Gürkan'ı Balgat'taki konutunda kabul ederek kararı değerlendirdi. Toplantıya, Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da katıldığı belirtilirken, Erbakan'ın, avukatlarından kararın temyiz edilmesini istediği ve bu kararın milletvekili seçilmesine engel olup olmadığı yönünde hukukçularından görüş aldığı öğrenildi. Daha sonra yazılı bir açıklama yapan avukat Mehmet Ener ve Yaşar Gürkan, davanın Anayasa'ya, Siyasi Partiler Yasası'na ve hukukun temel ilkelerine aykırı olarak açıldığı belirterek, "Bu davanın temelini bir siyasi partinin hesapları oluşturmaktadır. Siyasi parti hesaplarını inceleme yetki ve görevi ise münhasıran Anayasa Mahkemesi'ne aittir" dediler. Evrakların sahte olup olmadığı konusunda hiçbir kriminolojik incelemenin yapılmadığı ve Erbakan'ın hiçbir belge üzerinde imzası bulunmadığına dikkat çeken avukatlar, kararın Yargıtay tarafından bozulacağına inandıklarını belirttiler. Yargıtay'ın kararı onaması halinde Necmettin Erbakan'a milletvekili seçilme yolu kapanacağı belirtiliyor.

69 KİŞİYE HAPİS CEZASI VERİLDİ

Kararda, 1 yıl 2'şer ay hapis cezası alan ve cezaları ertelenmeyen eski RP il başkanları: Halil Ürün (Afyon), Mahmut Toprak (Ardahan), Osman Çetin (Burdur), Emin Tutan (Bursa Muh. üye), Yaşar Soluk (Çorum), Şener Yüzer (Edirne), Mustafa Bilgen (Erzurum), Mustafa Karaton (Isparta), Akif Güldoğan (İstanbul Muh. üye), İbrahim Derici (İzmir), Halil İbrahim Dağ (Konya İl Muh. üye), Bahattin Kalyoncu (Kocaeli Muh. üye), Ali Binboğa (Osmaniye), Engin Tekintaş (Ordu), Abidin Birinci (Sakarya Muh. üye), İbrahim İlhan (Aydın), Zeki Büyüközer (Antalya İl Y.K. Üyesi), Mehmet Fırat (Batman) ve Hüseyin Bektaş (Bolu).

1'er yıl hapis cezası alan eski RP il başkanları:

Süleyman Çalışkan (Adana), Cengiz Erdem (Amasya), Habip Düzcan (Artvin), Süleyman Erim (Ağrı), Mehmet Taştı (Adıyaman il muh.), Fikret Çavuşoğlu (Bartın), Cevdet Başaran (Bayburt), Metin Yücel (Bilecik), Hüseyin Barman (Bingöl), Salih Akça (Balıkesir il muh.), Ahmet Kale (Çanakkale), Halil Demir (Çankırı), Kasım Gökbel (Denizli), Üzeyir Çalı (Erzincan), Ziya Orman (Elazığ), Ali Timur (Giresun), Niyazi Karagül (Gümüşhane), Halil Bulut (G.Antep il muh.), Mehmet Sözen (Hatay il muh.), Selman Esmer (İstanbul Y.K üyesi), Latif Turgut (Mersin), Musa Haliloğlu (Kars), Ahmet Hıdır (Karaman), Mustafa Aydoğan (K.Maraş), Mustafa Çelenli (Karabük), Osman Yurtoğlu (Kırıkkale İl Y.K. üyesi), Mehmet Taşçı (Kilis), Mustafa Doğanoğlu (Kastamonu il muh.), Şaban Bayrak (Kayseri), Şenol Gürsan (Kırıkkale), Hasan Eraslan (Kırşehir), Talat Marasalı (Malatya), Abdurrezzak Sağlan (Mardin), Halil Çınar (Manisa il muh.), Yakup Üstüntaş (Niğde İl muh.), Kudbettin Yıldırım (Muş), Mustafa Demir (Rize), Sebahattin Tokgöz (Sivas), Salim Uğur (Sinop), Adem Güney (Samsun), Selami Ateş (Trabzon) ve Zekai Aksu (il muh.), İbrahim Üneş (Tokat), İrfan Kıran (Tekirdağ), Recep Özen (Uşak il muh.), Abdülmecit Ergenç (Van il muh.), Yaşar Demirel (Yalova), Yaşar Doğan (Yozgat), İbrahim Mert (Zonguldak il muh.), Metin Özdemir (Osmaniye Bld. Mec. üy.).

 
'Askere sığınmayın'
Yılmaz, "AB karşıtları askerin arkasına saklanmasın. AB üyesi olunca polisler, başörtüsü takıyor diye 13 yaşındaki kızları kovalamayacak" dedi.
'Demokrasiyi kendi insanımız için istiyoruz'
Erdoğan, "Türkiye, yapması gerekenleri AB istediği için değil, Türk milleti layık olduğu için yapmalıdır" dedi.
Kanadoğlu, 8 partiyi uyardı
Çiller: AB konusu Yılmaz'ın can simidi
Davaya asıl Anayasa mahkemesi bakmalıydı
  • AK Parti lideri Tayyip Erdoğan:
    "Konu henüz yargı sürecindedir. Kesinleşmemiş bir dava hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmanın yanlış olacağı inancındayım. Yargı süreci devam eden davalarla ilgili benim ilke, prensibim şudur; neticelenip, nokta konduktan sonra değerlendirme yaparım."
  • SP lideri Recai Kutan:
    "Bu kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğu ortada. Genel başkan yardımcılarına ceza verilmezken genel başkana ceza verilmesi hangi hukuk mantığına uyar? Ancak yargı süreci devam ediyor. Bu cezanın Yargıtay'da bozulmasını ümit ediyorum."
  • DYP lideri Tansu Çiller:
    "Yargı kararlarına icranın ve yasamanın karışması mümkün değil. Bu kararın siyasi yansımalarını millet oluşturacak, millet karar verecek. Refah Partisi bölündükten sonra iki parti ortaya çıktı. İki partinin de milletin istediği, öngördüğü ölçüde bu karardan etkilenmesi beklenebilir."
  • SP Grup Başkanvekili Hatipoğu:
    "Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartları fevkalade zora sokacak karardır. Mahkeme kararına uyulmak zorunluluğu vardır ama adil bulmuyorsanız alkışlama zorunluluğu yoktur. Özel evrakta sahtecilik suçunu bir kişi doğrudan kendisi işlerse suç oluşur. Bir siyasi parti genel başkanının Hakkari'nin Yüksekova İlçe Teşkilatı'nın harcadığı benzin parasından haberdar olması mümkün değildir. Tansu Çiller'e gelip ilçe başkanları tek tek hesap mı veriyorlar?"
  • Prof. Dr. Mustafa Kamalak:
    "Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davaya bakması usule aykırıdır. Çünkü bu siyasi parti hesabıyla ilgili bir davadır. Siyasi partilerin hesaplarının incelenmesi ve denetlenmesi Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu gereğince Anayasa Mahkemesi'nin görevidir. Bu kararın usul açısından Yargıtay tarafından bozulacağını ümit ediyorum. Kararın Yargıtay tarafından onaylanması halinde ise, verilen ceza milletvekili seçilememe kapsamındaki konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu kararın yan etkileri asıl etkisinden daha fazla olur."
  • Ali Müfit Gürtuna:
    "Bir yanlışlık varsa temyizden döner. Türkiye'de başbakanlık, bakanlık yapmış, siyasette öne çıkmış insanların hiçbirisinin ceza almasını arzu etmem."

    Baykal: AB uyum tartışmaları yararlı
    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Uyum Yasa Tasarısı konusunda hükümet içinde yaşanan tartışmaları, çok yararlı bulduğunu belirterek, "Doğru bu tartışmalardan çıkacaktır" dedi. Tütün Yasası ile ilgili görüşlerini iletmek üzere, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden gelen, çeşitli partilerin ilçe başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabul eden Baykal, "Büyük sorunlarınız var. Bunları belirleyerek gelmeniz, yapıcı bir davranış, herkesin bunu bilmesi lazım. Demokrasi, siyaset budur. Buna değer vermek ve gereğini yapmak lazımdır" diye konuştu. Baykal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun uyarısı ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de, CHP'nin, en demokratik parti olduğunu, bunu en çok lider değiştiren parti olarak kanıtladığını ifade etti.

  • 7 Mart 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED