T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Siyasi Örümcek sahipsiz

Turgut Yılmaz'ın da isminin karıştığı Örümcek Ağı davasının, suçluları himaye ettiği tahmin edilen siyasi bağlantıları ortaya çıkarılmadan sona erdirilmesi manidar karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük hayali ihracat olayı ile ilgili açılan "Örümcek Ağı" davası, "yetkisizlik" gerekçesiyle ortada kaldı. Dosya, yetkili mahkemenin belirlenmesi için Yargıtay'a gönderildi. Baş sanığının Erol Maks Kohen'in olduğu 85 sanıklı davanın, İstanbul mu yoksa Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde mi görüşüleceğine Yargıtay 5. Ceza Dairesi karar verecek.

Örümcek Ağı Davası'nın bir numaralı sanığı Erol Maks Kohen'in, İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ile Mali Şube Müdürü Ayhan Mimaroğlu ile içli dışlı olduğu belirtilirken, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın şirketi GSD Holding'in adı da Örümcek Ağı operasyonuna karıştı. Çok sayıda kamu görevlisiyle samimi ilişkiler içinde olduğu ortaya çıkan Erol Maks Kohen'in himaye edildiği ileri sürülüyor. Milyarlarca doları bulan hayali ihracat ve naylon fatura yolsuzluğu yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve kamuoyuna "Örümcek Ağı" olarak yansıyan geniş çaplı operasyon, politik baskılar nedeniyle bürokrasi ve siyasi ayağı aydınlatılamadan sona erdirilmişti.

Davanın sahibi kim olacak?

Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, hayali ihracata ilişkin yürüttüğü "Örümcek Ağı" operasyonu soruşturması sonunda, çete lideri Erol Maks Kohen'in de aralarında bulunduğu 85 sanık hakkında, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak, bu örgüte yardım etmek, sahte evrak düzenlemek ve bu suça iştirak, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından dava açıldı. Ancak daha sonra Ankara 2 No'lu DGM, suç yerini dikkate alarak "yetkisizlik" kararı verip dosyayı İstanbul DGM Başsavcılığı'na gönderdi. Başsavcılık, DGM'lerin görev alanı ile çıkan son yasa uyarınca dosyayı Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale etti. Nöbetçi Ağır Ceza da dosya hakkında 'Yetkisizlik' kararı vermesi üzerine, dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Dosya Yargıtay'da incelendikten sonra davanın hangi mahkemede görüleceğine karar verilecek.

Örümcek Ağı'nda son durum

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Örümcek Ağı" operasyonu kapsamında daha sonra aralarında işadamı Mehmet Sırrı Hoylu'nun da bulunduğu 10 kişi hakkında, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından dava açtı. Sanıkları hakkında 8 yıldan 20 yıl 6'şar ay ağır hapis cezası istenen Örümcek Ağı operasyonu davasının duruşmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Turgut Yılmaz ifade verdi

İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Kamil Dede'nin kendisine hakaret ettiği iddiasıyla dava açan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, dün ifade verdi. Şişli 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanık Kamil Dede ve davacı Turgut Yılmaz hazır bulundu. Dede'nin kendisine hakaret ettiğini söyleyen Turgut Yılmaz, "Bir televizyon kanalında yapılan programda, Kamil Dede bana 3 milyon dolar para verildiğini söyledi. Bu iddialarının asılsız olduğu da ortaya çıktı" diyerek şikayetçi oldu. Dede ise "Kendisinin rüşvet aldığı şeklinde bir beyanda bulunmadım ama 'Turgut Yılmaz' ismini kullandım" dedi. Tutuksuz yargılanan Kamil Dede hakkında basın yoluyla hakaret suçunu işlediği grekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.



8 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED