|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplum güvencesiz kaldı
Ekonomik kriz, isteğe bağlı sigortalılık dönemini sona erdirmek üzere. Çalışma Bakanlığı verileri, eknomik krizle birlikte işsiz kalan binlerce çalışanın aynı zamanda sosyal güvencelerini de kaybederken, bu kitleye isteğe bağlı sigorta yaptıran binlerce insanın da katıldığı ortaya çıktı.Kendi primini kendisi ödeyerek özel sigorta yaptıranların sayısı yüzde 50 civarında düştü. Sosyal Sigortalar Kanunun 58. maddesiyle düzenlenen isteğe bağlı sigortalılık işlemiyor. Bu madde, sigortalı olarak tescil edilmiş, ancak herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan ve buralardan kendi çalışmalarından dolayı aylık almayanların, malullük, yaşlılık, ölüm sigortalıklarına ait primlerini kendileri ödeyerek sosyal güvenlik haklarını elde etmelerine imkan sağlıyordu. Yasal haklarını kaybettiler
Ekonomik krizle birlikte primlerini gününde ödemeyen binlerce insan, bu haklarını kaybettiler. Bakanlık yetkilileri, vatandaşların primlere eklenen gecikme zamlarını ödeyemediklerini, 506 sayılı kanunun 80'inci maddesinin işletilmesi nedeniyle biriken primlere taksitlendirme kolaylığı sağlanamadığını belirttiler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın son verileri ise, 2001 yılında bu türden sigorta yaptırarak sosyal güvenceye ulaşan insan sayısının 1997 verilerine göre yarı yarıya düştüğünü gösteriyor. Rakkamlara göre, Refahyol hükümetinin iş başında olduğu 1997 yılında bir milyon 31 bin 714 kişi, isteğe bağlı sigortasını yaptırarak sosyal güvenceye ulaşırken, bu rakkam 2001'de 893 bin 113'e düştü.
Emekli olanların sayısı 5 kat arttı
Ekonomik krizle birlikte işsiz kaldığı için ödedikleri primlere dayanarak emekli olmak isteyen vatandaşlardan 2001 yılında 57 bin 3 kişi emekli oldu. Bu sayı 1998 yılında sadece 10 bin 148 idi. Halen primlerini ödeyenlerin sayısında ise rekor bir düşüş var. Primlerini ödeyerek sigortalılık haklarından yararlananların sayısı 1998 yılı verilerine göre 411 bin 753'ten 287 bin 660'a düştü.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |