T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

BİR ELİNDE AYNA
BİR ELİNDE BALTA

TSE hosteslere standart getirdi. Buna göre, hostesler güler yüzlü, beden dilini iyi kullanan, davranışları estetik, kıyafeti düzgün, suni tenefüs ve İngilizce bilen kişi olarak standartlandırıldı. Standardın en ilginç özelliği ise hosteslerin balta kullanabilecek olmaları.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) hosteslere standart getirdi. TSE standartlarına göre artık hosteslerin bir elinde balta, diğer elinde ise ayna olacak. TSE tarafından belirlenen "bir hostesde bulunması gereken standartlar" arasında yer alan balta konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi. Ancak baltanın ilkyardım gerektiren bir anda, hostesler tarafından camların kırılması için kullanılacak bir alet olduğu belirtildi. Hosteslerin kullanacağı araçlar bölümünde yer alan baltayla birlikte, ayna da yine bir hostesin zorunlu olarak kullanması gereken aletler arasında yer aldı. TSE standartlarına uygun bir hostesin kullanması gereken araçlar arasında, çeşitli boyda tepsi, masa örtüsü, sürahi, termos, havlu, buz, video ve VCD, duman maskesi, balta, megafon, telsiz, ayna ve yastık yeraldı.

Tam uçuş güvenliği

Uçuş güvenliği açısından da hosteslere standart getiren TSE, hosteslerin iniş ve kalkışlarda kuralları tam uygulatacak, el fenerinin uygun yerinde olup olmadığına bakacak, yangın tipleri ve söndürme kurallarını bilecek, hamile yolcuların özel bağlanışına dikkat edecek, acil durumlarda kullanmak üzere güçlü görünümlü ve yalnız erkek yolcuları acil çıkış önlerine oturtacak, başkasına ait emanet paket veya eşyayı taşımayı kabul etmeyecek, kokpit ekibine gıda zehirlenmesine karşı farklı çeşitte yemek verecek meziyetlerde olması gerektiğini belirledi.

TSE'nin hosteslerin servis meziyetleri ve kullandığı araçlara ilişkin standardı da bir hayli ilginç: Araç ve gereçlerin temizliğine dikkat edecek. Şahsi hazırlıklarını yolcunun görmeyeceği yerde yapacak. Bardakları peçeteyle tutacak. Ekmekleri maşayla servis yapacak. Gece uçuşlarında servis bitiminden sonra ışıkları uyuyan yolcular için azaltacak. İlk yardım kurallarını bilecek. Doktor ve hemşire olmaması halinde ilk yardım uygulayacak. Çeşitli boyda tepsi, kahve makinası, plastik bardak, masa örtüsü, sürahi, termos, havlu, buz, yemek çeşidi, plastik çatal, kaşık, bisküvi, kek, her türlü içecek, video ve VCD, balta, megafon, telsiz, ayna, yastık, gazete, dergi vb. bulunduracak.

 
Keller için peruk da hayal
Kadın perukları 30-250 milyon liraya satılırken, erkekler perukla kellik sorunundan kurtulmak için orta sınıf ikinci el otomobilin fiyatı kadar masraf etmek zorunda kalıyor. Erkek perukları 1500 ila 2000 dolar arasında satılıyor.
AİLE İÇİ ŞİDDETTE TÜRKİYE 4. SIRADA Kadın üzerine araştırmalar yapan eğitimci Neşe Doster'in, 1970-2000 yılları arasındaki kadın hareketini irdelediği "Kadınlara Dair... Akılda Kalanlar" adlı kitabı, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Hindistan, Yunanistan gibi pek çok ülke kadınının yaşadığı sorunları gözler önüne seriyor. Türkiye'de son yıllarda kadın intiharlarının arttığına işaret edilen kitapta, en çok intihar edilen yaş gruplarının 15-34 ve 34-45 olduğu belirtiliyor. Afganistan'da 1991-2000 yılları arasında 2 bin kadının öldürüldüğü anlatılan kitapta, kadınlara ilişkin yer verilen çarpıcı bilgilerden bazıları şöyle: Türkiye, aile içi şiddette Pakistan, İran ve Hindistan'dan sonra 4. sırada geliyor. Batıdaki hemcinsleri yılda 150-200 litre süt tüketirken, Anadolulu kadınlar, ancak 20-25 litre süt içebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre, anne ölümleri Türkiye'de 10 binde 180, Norveç'te 10 binde 6, İsveç'te 10 binde 7. Kadın sünneti nedeniyle yılda 100 milyon kadın ölüyor ya da sakat kalıyor.

18 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED