T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Gizli yasa' kimleri koruyor?

1937'de "yasa dışı iş yapan bazı devlet görevlilerini koruduğu" belirtilen 2425 sayılı 'gizli' bir kanun çıkarıldığı belirlendi. Kanun, milletvekillerine bile açıklanmıyor.

Kanunların Resmi Gazete'de yayınlanması zorunluluğu olmasına rağmen 1937 yılında çıkartılan 'gizli' bir kanunun olduğu ortaya çıktı.

2425 sayılı kanunla ilgili Meclis zabıtlarında ve Resmi Gazete'de hiçbir bilgi yer almıyor. Meclis tarafından bastırılan 'Kanunlar Külliyatı'nda ise "Bu kanun gizli olduğu için Resmi Gazete'de yayınlanmamıştır' ibaresi yer alıyor. Anayasa'ya ve hukuku devleti ilkesine aykırı olmasına rağmen 1937 yılında çıkartılan bu kanun aradan geçen 65 yıla rağmen hâlâ gizliliğini korumaya devam ediyor.

Ne olduğu açıklanmıyor

1937 yılında çıkartılan 2425 sayılı gizli kanunun varlığını SP'nin hukukçularından Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak ortaya çıkardı. Kamalak, 1998 yılında Meclis Başkanı Mustafa Kalemli ve Başbakan Mesut Yılmaz'a müracaat ederek gizli kanunun kendisine verilmesini istedi. Ancak, Meclis Başkanlığı'ndan kendisine gönderilen cevapta, kanunun gizli olduğu belirtilerek verilemeyeceği bildirildi. Kamalak, "Hukuk devletinde böyle bir rezalet olamaz. Kanunun içinde ne olduğunu hiç kimse bilmiyor" dedi.

Kamalak, gizli kanunu "çete kanunu" olarak nitelendirerek, "Ben bu kanunla bazı devlet görevlilerinin hukuka aykırı olarak yapacakları işlerin ve fail-i meçhul cinayetlerin koruma altına alındığını tahmin ediyorum. Böyle bir düzenleme varsa bu ayrı bir rezalet olur. 21. yüzyıla girdiğimiz bugünlerde eğer böyle bir düzenleme hâlâ yürürlükte ise bu utanç vericidir" dedi. İstanbul bağımsız milletvekili Azmi Ateş de "gzli kanun"la ilgili verdiği soru önergesine cevap alamadı.

Şirin: Eken kurtulurdu

Gazeteci Emin Şirin ise Haberx isimli sitesinde gizli kanundan bahsederek "Konuları yakından takip eden bir arkadaşım 'Yahu, Korkut Eken, İbrahim Şahin neden mahkemede, yaptıklarının 2425 Sayı, 1937 Tarihli Kanun'un kapsamında olduğunu söylemediler? Muhtemelen kurtulurlardı' deyiverdi. 'Neymiş bu kanun' soruma da 'Bu gizli bir kanun. Dendiğine göre devletin yüksek menfaati için özel faaliyetlerde bulunması imkanını tanıyormuş' cevabını verdi" dedi.

 
'Babam idam edilmedi, öldürüldü'
'Siz hükümet değilsiniz size hükmediyorlar'
SP lideri Recai Kutan, Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Ahmet Sünnetçioğlu ile birlikte Uluslararası İnsani Yardım Vakfı'nı (İHH) ziyaret etti.
'Meydanlardaki kalabalık seçim sandığını getirecek'.
Meclis'e 'kriz' isyanı TBMM'ye dilekçe gönderen bir vatandaş, "İlkokul mezunu olarak ben ülkeyi daha iyi yönetirim" dedi ve vatandaşlıktan çıkartılması istedi.
İngiltere'den Perinçek'e veto
İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın, İngiltere'nin, Doğu Perinçek'e "Londra'da vereceği konferansı engellemek için" vize vermediğini öne sürdü. Yalçın, İP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Perinçek'in "AB ve Kıbrıs" konulu bir konferans için Londra'ya çağırıldığını bildirerek, "Sayın Perinçek eğer vize alabilseydi, bugün (dün) Londra'da, bin 500 kişilik bir salonda konferans verecekti" dedi. Perinçek'in, daha önce "sadece telefon ederek" beş senelik İngiltere vizesi aldığını belirten Yalçın, "Anlaşılıyor ki Karen Fogg olayından rahatsız olmuş" dedi

18 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED