T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

CHENEY'YE 6 ŞART

Cheney'nin Türkiye ziyareti öncesi Dışişleri Bakanlığı, Irak'a muhtemel bir operasyonla ilgili şartlarını içeren altı maddelik bir metin hazırladı.

İŞTE TÜRKİYE'NİN İSTEKLERİ

1- Irak'a düzenlenecek bir operasyon öncesi tüm diplomatik yollar kullanılmalı, bu konuda uluslararası kamuoyu ikna edilmeli.

2- İsrail-Filistin arasındaki savaş çözüme kavuşturulmadan Ortadoğu'da yeni bir cephe açılmamalı.

3- Türkiye'nin 15 milyar dolarlık gelir beklediği turizm sezonundaki kaybı mutlaka dikkate alınmalı.

4- Irak'daki kürt muhalif grupların bu savaştaki rolü belirlenmeli. Saddam bu güçler aracılığı ile devrilmemeli.

5- Saddam yönetiminin devrilmesinden sonra Irak'ın toprak bütünlüğü mutlaka korunmalı.

6- Sadam sonrası yeni yönetimde Türkmenlere yönetimde söz hakkı verilmeli.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Türkiye ziyareti öncesi Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'a yönelik olası bir operasyonla ilgili şartlarını belirledi. Dışişleri Bakanlığı bürokratlarının Genelkurmay Başkanlığı ile yaptığı ortak çalışmanın ardından Türkiye Chaney'e 6 maddelik bir önşartlar listesi sunacak. Salı günü Ankara'ya gelecek Cheney'e sunulacak 6 maddelik liste Başbakan Bülent Ecevit'in de bilgisine sunuldu.

Dışişleri Bakanlığı'nın, Cheney'e sunacağı şartların ilkini, Irak'a yönelik bir operasyondan önce tüm diplomatık yolların kullanılması oluşturuyor. Ankara, Irak'a yönelik bu operasyonun Körfez Savaşı'ndan çok farklı olduğunu, savaştan Türkiye'nin doğrudan etkileneceğini belirterek, uluslararası kamuoyunun ve özellikle Arap dünyasının tüm diplomatik yolların kullanıldığına dair ikna edilmesini isteyecek. Türkiye'nin Cheney'e bildireceği ikinci şartı ise, Ortadoğu'daki İsrail-Filistin savaşı. İsrail'in Filistin'e yönelik başlattığı savaşın durdurulmasından ABD'ye büyük görevler düştüğünü her fırsatta dile getiren Başbakan Bülent Ecevit, ABD'nin İsrail-Filistin gerginliğini sona erdirmeden Ortadoğu'da yeni bir savaş başlatmasını istemiyor. İsrail-Filistin savaşına arabuluculuk için harekete geçen Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin de benzer girişimlere bir an önce başlaması gerektiğini, Irak'a yönelik bir operasyonda tüm Arap dünyasının ABD'ye karşı gelebileceğinden kaygı duyuyor.

Savaş sonbahara kaysın

Ankara, ABD'nin Irak'a yönelik bir operasyondan önce Türkiye'nin 2002 turizm sezonunu da dikkate almasını istiyor. Ekonomik kriz sebebiyle turizmden sağlanacak gelire büyük önem veren Türkiye, muhtemel bir operasyonun sonbaharda yapılmasını istiyor. Partisinin Meclis Grup toplantısında bu görüşünü açıkça dile getiren Başbakan Bülent Ecevit, ilkbahar veya yaz aylarında başlayacak bir savaşın Türk ekonomisine büyük darbe vuracağını düşünüyor. Türkiye'nin Chaney'e bildireceği dördüncü şartı ise, K.Irak'taki muhalif kürt grupların pozisyonu oluşturuyor. Ankara, Afganistan'da olduğu gibi Saddam yönetimini devirmek için K. Irak'taki muhalif grupların bu savaşta kullanılmamasını istiyor. Muhalif grupların kullanılmamasına paralel olarak Saddam sonrası Irak'ın toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Ankara, Saddam sonrası yönetimde Musul ve Kerkük'teki Türkmenlerin söz hakkının tanınmasını istiyor.

Başkent'te Cheney alarmı

Salı günü Ankara'ya gelecek ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in ziyareti öncesi sıkı emniyet tedbirleri alındı. Cheney'in güvenliği için birbirine benzer üç lümuzin hazırlayan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Cheney'in ikamet edeceği yeri de sır gibi saklıyor. Ancak Hilton Oteli'nde Chaney'i için bir katın rezerve edilmesi Chaney'in büyük ihtimalle burada kalabileceğine işaret olarak yorumlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Cheney'in geçeceği yollardaki emniyet tedbirlerini iki katını çıkarırken, bazı cadde ve sokakların salı günü trafiğe kapatılması kararlaştırıldı. Fotokopi yöntemiyle korunacak ABD Başkan yardımcısının yakın koruması tamamen ABD'li güvenlik görevlilerince sağlanacak. Dick Ceheney'in Ankara'ya girişi sırasında ve temasları boyunca elektronik koruma da en üst düzeyde tutulacak. Uzaktan kumanda ile bir suikast ihtimaline karşılık radar bozucu jammer devrede olacak.

 
'Saddam 11 Eylül'den önce gidici'
Celal Talabani, el-Hayat gazetesine, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünden önce Irak'ta rejim değişikliği olabileceğini belirtti.
Hindu Paşa'dan hükümete uyarı
Hindistan'daki çatışmalarda fanatik Hindu grupların Müslümanlara yönelik saldırılarında 5 bin kişinin öldüğü, 50 bin kişininde evsiz kaldığı ortaya çıktı.
ORTADOĞU BARIŞINA ŞARON ENGELİ
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Filistinlilerin saldırıları devam ettikçe barış görüşmeleri yapmayacaklarını açıkladı. Şaron, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Ateş altında oldukça barış anlaşması için siyasi görüşmeler yapılmayacak" dedi. Şaron buna rağmen, temel hedefinin, en kısa sürede ateşkes sağlanması olduğunu iddia etti. Bu arada, Filistinli baş görüşmeci Saeb Erakat, İsrail'le ateşkes görüşmelerine başlanmasının, ancak İsrail'in Filistin yönetimindeki topraklardan geri çekilmesinden sonra mümkün olacağını söyledi. Erakat, "İsrail tüm A bölgesinden geri çekilmedikçe ateşkes görüşmesi yapılmayacak" dedi. Cenin, Beytüllahim, Beyt Jala, Nablus ve el-Halil bölgelerinde İsrail askerleri bulunuyor.
İSVİÇRE'DE TÜRKLERE IRKÇI SALDIRI
İsviçre'de dazlaklar iki Türk gencine saldırarak, birini ağır şekilde yaraladı. Gencin durumu ciddiyetini koruyor. Argaau kantonunun Klingnau kentinde Elephant Bar'a giren 15 ve 17 yaşındaki iki Türk genci, orada bulunan ve beyzbol sopası taşıyan 10-15 dazlak tarafından, önce bar içinde taciz edilip hırpalandı, ardından caddeye çıkarılarak ve dövülerek ağır şekilde yaralandı. Olaydan sonra dazlakların kaçtığını açıklayan polis, 17 yaşındaki Türk gencinin beyzbol sopasıyla dövülerek ağır yaralandığını ve hastaneye son anda yetiştirildiğini bildirdi.
18 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED