T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Spotta yüzde 50 ucuzluk

Spot beyaz eşya piyasasında bazı ürünler liste fiyatının yüzde 50'sinden bile daha düşük bir fiyatla satılıyor.

Ekonomik krizle birlikte artan maliyetler beyaz eşya fiyatlarını yükseltirken, tüketici spot piyasada liste fiyatının yüzde 46'sı kadar bir bedelle bu ürünlere sahip olabiliyor. Alınan bilgilere göre, bulaşık makinası grubunda liste fiyatının yüzde 50'si ila yüzde 80'ine varan oranlarda spot piyasada ürün bulmak mümkün. Tüketici, 600 milyon lira liste fiyatı olan 2 programlı bir bulaşık makinasını spot piyasada 400 milyon liraya, 831 milyon lira olan bir ürünü de 430 milyon liraya bulabiliyor. Çamaşır makinalarında da liste fiyatının yüzde 46'sı ila yüzde 78'ine spot piyasadan ürün almak mümkün.

500 milyon liralık fark

Tüketici, 926 milyon lira olan bir çamaşır makinasına spot piyasadan 430 milyon liraya sahip olabiliyor. Buzdolaplarında ise spot ve bayi fiyatları arasındaki fark 500 milyon liranın üzerine çıkıyor. Örneğin liste fiyatı 1 milyar 326 milyon lira olan bir no-frost buzdolabını spot piyasadan 825 milyon liraya bulmak mümkün. Televizyonlarda da liste fiyatının yüzde 47'sinde kalan rakamlarda spot piyasada ürün bulmak mümkün görülüyor.

Öte yandan, üretici firmalar liste fiyatı ile spot piyasada oluşan fiyat farklarını çeşitli kampanya ve promosyonlarla aşmaya çalışıyor. Mesela Arçelik, Profilo ve Bosch firmaları peşin fiyatına 1 peşin 7 taksit, Vestel 1 peşin 10 taksit, Beko da 1 peşin 9 taksit yapıyor. Arçelik ve Beko, mutfak robotu ve süpürge gibi hediyeler verirken, bir ürün alındığında ikinci ürünü daha yüksek iskontolarla satıyor. Profilo da hediye ve ikinci alınan ürüne indirim gibi olanaklar sağlıyor. Vestel ise satın alınan bir ürünün ardından ikinci ürüne yüzde 80 indirim sağlıyor. Bosch da ürünlerinde satın alan tüketicilere süpürge hediyesi ediyor.

Spot piyasa sattığı malları genelde nakit paraya ihtiyacı olan bayilerden ediniyor. Bayi belirli bir vade ile aldığı ürünü peşin paraya, daha düşük değerlerle spot piyasadaki alıcılara devrediyor. Bunun yanında bazı bayilerinin satış kotalarını doldurmak için almak zorunda kaldıkları malları spot piyasadaki satıcılara satması da fiyatların düşmesinde başka bir etken olarak göze çarpıyor.

 
Maden için her yol mübah
Yıllardır gündemden düşmeyen Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin önündeki tüm engeller kaldırılıyor.
Türkiye İslam dünyasının en büyük ekonomisi
İslam ülkeleri arasında en büyük ekonomi, 202,6 milyar dolarlık GSMH ile Türkiye.
Emeklilerin harcırahı kesiliyor
Maliye Bakanlığı, memuriyete ilk başlayanlardan sonra emeklilere de harcırah ödenmesi uygulamasını kaldırmaya hazırlanıyor.
İŞSİZİN YENİDEN İŞ BULMASI ÇOK ZOR
Türkiye'de işini kaybedenlerin, bir aydan kısa sürede yeniden iş bulabilmelerinin mümkün olmadığı bildirildi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de işini yitirenlerin bir aydan kısa sürede yeniden iş bulabilme imkanı yüzde sıfır iken, ABD'de işsiz kalanların yüzde 43.7'si, Danimarka'da yüzde 26.9'u, Kanada'da yüzde 23.7'si, Yeni Zelanda'da yüzde 19.6'sı, İsveç'te yüzde 19.1'i, Finlandiya'da ise yüzde 18.8'i, bir aydan kısa sürede yeniden iş sahibi olabiliyorlar.
18 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED