T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Asya'da Nevruz rüzgarı

Türk Dünyası'nda Nevruz telaşı yaşanıyor. Evlerin temizlenip, çeşit çeşit yemeklerin yapıldığı ve birbirinden güzel eğlencelerin düzenlendiği Nevruz kutlamalarının en renklisi Azerbaycan'da gerçekleştiriliyor.

Türk Dünyası'nın ortak bayramı olan Nevruz, Türkler'in yaşadığı geniş coğrafyada her yıl büyük coşkuyla kutlanıyor. Nevruz, en renkli Azerbaycan'da kutlanırken, kutlamaların ortak ve farklı yönleri de dikkat çekiyor. Kültür Bakanlığı Internet Sitesi'nden yapılan derlemeye göre, "Yeni Gün" anlamını taşıyan Nevruz Bayramı, Türk Dünyası'nda çok eski tarihlerden beri kutlanmakta ve Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız ve Mart Dokuzu gibi adlarla anılmakta... Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'da Nevruz Bayramı nedeniyle 21 Mart resmi tatil olurken, bayram nedeniyle değişik eğlenceler düzenleniyor.

Kil kapları parçalıyorlar

KAZAKİSTAN: Nevruz törenlerinde mevlüt okutan Kazaklar'da, evler temizlenip, temiz elbiseler giyiliyor. Nevruz törenleri sırasında ev duvarlarına veya çeşitli eşyalar üzerine kil kaplar atarak parçalayan Kazaklar, eski yılın kötülüklerinden ve hastalıklarından sıyrılmak, yeni yıla sağlıklı girebilmek için de ateş üzerinden atlıyorlar. "Nevruz-Köcü" adını verdikleri yemek ile Nevruz çorbası veya "lapa" adı verilen yemekler yapan Kazaklar, bu yemekleri komşularına dağıtıyorlar.

KIRGIZİSTAN: Yeni yılın ilk gününe Nooruz adını veren Kırgızlar, "Nooruz köcü" adını verdikleri ve darı yarması veya bulgur konularak yapılan bir çeşit tirit olan özel bir yemek yiyorlar. "Auz köcö" denilen kavut da günün özel yemekleri arasında yer alıyor. Kırgızistan'da yılbaşı 21 Mart'ta kutlanıyor ve Nevruz Festivali düzenleniyor.

Bir hafta süren eğlence

ÖZBEKİSTAN: Özbekistan'ın Semerkand, Buhara, Andican taraflarında Nevruz törenleri bir hafta devam ediyor. Halk, Nevruz eğlencelerine "Seyil Eğlenceleri" adını veriyor. Nevruz'un birinci gününde vatandaşlar birbirlerinin bayramını kutluyor. Ziyaretlerde ise "aş" adlı bir pilav ikram ediliyor. Nevruz kutlamalarında ayrıca köpkari, güreş, at yarışları ve horoz döğüşleri gibi çeşitli spor gösterileri düzenleniyor. Özbekistan'da, Nevruz kutlamalarından esinlenmiş tiyatro eserleri de sahneleniyor.

TÜRKMENİSTAN: Yılın ilk gününe Novruz adını veren Türkmenler de bayramdan 5-6 gün öncesinden ev temizliği yapıyor. Nevruz için "Türkmen çöreği", "Türkmen petiri", "külce", "yağlı börek", "şekşeke", "koko bovursak" gibi yemekler hazırlayan Türkmenler, ne kadar çok yemek hazırlanırsa, yeni yılın o kadar iyi geçeceğine inanıyorlar. "Semini" adlı yiyecek ise Türkmenler için Nevruz'un özel yemeği. Birkaç ailenin birleşip, büyük bir kazanda, buğday özüne, un, su ve şeker ekleyerek yaptıkları bu yemek, bir gün önceden pişirilmeye başlanıyor ve 21 Mart sabahı hazır oluyor.

"Yeddi-levin" gecesi

AZERBAYCAN: Azerbaycan'da 21-23 Mart tarihleri arasında üç gün süren Nevruz büyük törenlerle kutlanıyor. Nevruz kutlamalarında 21 Mart'tan sonraki en önemli gün "ahir çerşenbe/son çarşamba" Azeriler için, "üskü" denilen bayram ayı içindeki dört haftanın çarşamba günleri önemli. Son çarşambadan önceki salı günü "Kabir-üstü" denilen mezarlık ziyareti yapılarak helva, pilav ve diğer yiyecekler fakirlere dağıtılıyor.

Azerbaycan'da son çarşamba gecesi ev ve eşyalar temizleniyor. En az yedi yemişten oluşan "yeddi-levin" gecesi yapılıyor. "Gapı pusma" geleneği ile gençler niyetlerini tutarak komşu kapılarını dinliyor ve ilk duyulan söz, yeni yılın lehine veya aleyhine yorumlanmasına neden oluyor. "Ahir çerşenbe"nin diğer bir geleneği ise "suya yüzük atma" oyunu. Ertesi gün ise güneş doğmadan su kaynaklarına gidilerek, el-yüz yıkanılan Azerbaycan'da, kızlar da kısmetlerinin açılması için iki ellerinin başparmaklarına ip bağlayarak su üzerinden atlıyorlar. Daha sonra parmaklarındaki ipi keserek suya atıyorlar.


 
Saadet Türküleri
SP, "Saadet Türküleri" isimli bir kaset yaptırdı. Kasette yer alan parçaların 8'i türkü formatına uygun olarak hazırlanırken, bir parça semah, bir parça ise rock türünde düzenlendi.
İMAMSPOR FORM TUTUYOR
Kayseri'de, futbol takımı kuran 12 imam, haftanın yorgunluğunu halı sahada maç yaparak atıyor. Aralarında lisanslı amatör futbolcuların da bulunduğu imamlar, özellikle hafta sonları, Melikgazi Belediyesi'nin Belsin semtindeki halı sahasında futbol oynayarak stres atıyorlar. 2 takım halinde mücadele eden imamların kaptanlığını genel cerrahi uzmanı bir doktor, antrenörlüğünü ise amatör liglerde mücadele eden Belsin Spor Kulübü'nün alt yapı sorumlusu yapıyor. Aydınlıkevler Camii İmamı Yaşar Kaya, özellikle pazar günleri sabah namazının ardından halı sahada imam arkadaşlarıyla toplanarak futbol oynadıklarını söyledi.
IHH'dan Filistin'e ambulans
İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İsrail tankları tarafından Filistin'e ait ambulansların ezilerek kullanılmaz hale getirilmesini kınayan IHH, Filistinliler'e yeni bir ambulans hediye etti. İsrail ordusu tarafından Filistin'de gerçekleştirilen vahşet ve Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Irak'a yönelik yeni bir savaş için Ortadoğu'da destek amaçlı ziyaretlerini protesto amacıyla IHH önderliğinde biraraya gelen Türkiye'nin önde gelen sivil toplum örgütleri Türkiye ile İsrail arasında imzalanan tank ihalesini ve sürdürülen askeri tatbikatların iptal edilmesini istediler. Mazlum-Der, Ekonomi Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM), Müsiad, Akabe, Haksöz, Vahdet Vakfı, İnsan, Özgür-Der, TiemDer, Kafkas Vakfı temsilcilerinin bulunduğu basın toplantısında konuşan IHH Kurucu Başkanı Bülent Yıldırım, "İsrail, masum halka yönelik sürdürdüğü saldırgan tutumuna terörizm ile mücadale adını koyarak uluslararası tepkilerden sıyrılmaya çalışmaktadır. Oysa Filistin halkı, tıpkı tüm yurdu kuşatan düşman kuvvetlerine karşı Kuva-i Milliye'yi oluşturan Anadolu insanı gibidir" dedi.

20 Mart 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED