T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

siyah, güçlü, iradeli
ALİ

Dünya tarihinde hiçbir sporcu kitleleler tarafından onun kadar benimsenmedi ve hiçbir boksör onun efsanesine gölge düşüremedi. Boksun efsanevi devi Muhammed Ali'nin rüzgarı şimdi sinemalarda esiyor.

Beklenmedik çıkışları, kendine güveni, karizmatik duruşu ve aktivist yapısı, onu tüm zamanların en çok tanınan sporcusu yapmıştı. Diğer siyahi sporcuların aksine, kökenleriyle barışık olması ve İslam dinini seçmesi, onu hem siyahi kitlenin hem de dünya Müslümanları'nın gurur kaynağı haline getirmişti. O, diğer sporcular gibi sporun kurallarına göre oynamak yerine, spora kendi kurallarını getirerek bir "marka" oldu. Tüm dünyada milyonlarca insan, ringe çıktığında onu izlemek için saat farkı gözetmeksizin ekranlara kilitlendi. Posterleri, arayış içindeki Üçüncü Dünya gençlerinin odasını süsledi. Dünya spor tarihinin en çok tanınan ve en prestijli sporcusu Muhammed Ali'nin hayatı, uzun bir aradan sonra şimdi bir sinema filmiyle beyaz perdede.

Yönetmenliğini Miami Vice dizisi, Son Mohikan, Büyük Hesaplaşma ve özellikle Köstebek filmleriyle başarısını ispatlayan Michael Mann'in yaptığı, albümleri milyonlarca satan ünlü rap şarkıcısı Will Smith'in Muhammed Ali'yi canlandırdığı "Ali", şimdi dünya sinemalarıyla birlikte Türkiye sinemalarında da gösterimde.

Ali'nin kariyerinin temellerini attığı 1964-74 yıllarını konu alan film, Malcom X ve Elijah Muhammed, masörü, eşleri ve yakın arkadaşları gibi Ali'in dönüşümünde etkisi olan karakterlerin öne çıktığı, bir "adelet savaşı" etrafında gelişen temposu yüksek bir yapım olmuş. 158 dakikalık filmin uzunluğu, Ali'nin önemli maçları dışında fazla boks sahnesine yer verilmemesi ve 'olmasaydı da olurdu" birkaç sahnenin varlığı filmin eleştirilebilecek yönleri arasında bulunsa da, filmin ana çatısının özgürlük mücadelesi üzerine oturtulması ve fondaki çarpıcı müzikler, izleyicinin filme odaklanmasını sağlıyor.

Boksun tarihini yazdı

Gerçek adı Cassius Marcellus Clay olan Muhammed Ali, 1942'de Kentucky'de doğdu. 12 yaşındayken bisikletinin çalınmasını önlemek amacıyla boksa başlayan şampiyon, 18 yaşında profesyonel bir boksördü. Ona ününü getiren maçı ise, 1964'de Sonny Liston'la yaptığı ve kendisine Dünya Boks Şampiyonu unvanını kazandıran karşılaşmaydı. Liston'un elinden dünya şampiyonluğu unvanını aldığı günün ertesinde Müslümanlığı kabul ettiğini açıklaması, spor otoritelerini, Hz. İsa'nın resmini yaparak geçinen Hıristiyan babasını ve yakın arkadaşlarını şok etmişti. Kariyerinin doruğundayken Amerikan ordusu tarafından askere çağrılan ve reddederek Sam Amca'ya meydan okuyan Muhammed Ali, beyaz basının ilgi odağı oldu.

"Benim Vietkonglular'la hesabım yok. Bana zenci diye hitap edenler Vietkonglular değil. Adalet, eşitlik, özgürlük istediğimde karşımda duranlar siz beyazlarsınız, onlar değil. Beyazların çıkarı uğruna kimseyi öldüremem" diyen, gazetecilerin hakkında verilen 10,000 dolar para ve 5 yıllık hapis cezası karşısında ne yapacağını sormaları üzerine, "Ben 400 yıldır hapisteyim, 4.5 yıl hapiste yatsam bir şey değişmez" diyerek cevap veren Ali, boksa getirdiği taze kanla, naif kişiliği ve ilginç çıkışlarıyla halkın gönlünde taht kurdu.

MUHAMMED ALİ VE / YAHUT "ALİ"

  • Ali'yi canlandıran dünyaca ünlü rap sanatçısı Willl Smith, bu rolü tam altı kez reddetti, ancak teklifi Muhammed Ali'nin bizzat rica etmesi üzerine kabul etti ve rol için 110 kiloya çıktı. Filmden sonra o da Muhammed Ali gibi Müslümanlığı seçti. Smith, bu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday.

  • 'Ali', Muhammed Ali ile ilgili ilk film değil. Hayatı daha önce sayısız filme konu oldu.

  • 61 maçtan 56'sını galibiyetle neticelendiren Ali, Dünya Boks Şampiyonluğu'nu üst üste kazanan ilk boksör oldu.

  • Ringteyken rakiplerinin kulağına iğneleyici laflar söyleyen, sözüne sadık, tuttuğunu koparan, esprileri ve nüktedanlığıyla dikkat çeken Ali, ringe çıkmadan önce söylediği "Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım" sloganını ringlerde her zaman gerçekleştirdi.

  • ABC televizyonunun ünlü spor yorumcusu Howard Cosell, son maçında onu şöyle niteledi: "Hayatımda gördüğüm en iyi boksör."

  • 1975'te rakibi Joe Frazier, "Tanrım ona bir şehrin duvarlarını yıkacak yumruklarla vurmuştum" demişti.

  • Filmin çekiminde ilginç bir şey yaşandı: Ünlü boksörün Zaire'de Gegorge Foreman'la karşılaştığı "Ormanda Dövüş" sahnesi çekilirken Will Smith'in stadyuma girmesiyle birlikte 30 bin kişi hep bir ağızdan "Ali" diye bağırdı.

  • 1980'li yıllarda boksu bıraktığını açıkladıktan sonra kendini hayır işlerine vakfetti. Yaptığı hayırlardan Hıristiyanlar ve Yahudiler de nasiplendi.

  • Beyaz dünyanın efendilerine kafa tutmasına rağmen, Birleşmiş Milletler tarafından barış elçisi olarak seçildi.

  • 4 kez evlendi, 9 çocuğu, 6 torunu var.

  • Dünya Haklar, Özgürlük ve İtibar Orgonizasyon'unu kurdu. 1990'da 15 rehinenin kurtulması için Saddam Hüseyin'le görüştü. 1980'de Lübnan'da kaçırılan 4 rehine için aracı oldu.

  • Amerikan hükümetine meydan okuması onu ezilen kitlelerin sözcüsü haline getirdi. Ancak askere gitmeyi reddetmesi, unvanının elinden alınmasına ve dövüşmesinin engellenmesine neden oldu. 3 yıllık bir yasağın ardından 1971'de mahkeme kararıyla boksa dönerek unvanını geri aldı. Gegorge Foreman, Jerry Quarry, Oscar Bonavena, Sonny Liston, Joe Frazier gibi güçlü boksörleri yendi. 1981'de tüm dünya, demir yumruğun parkinson hastası olduğunu öğrendi.

    Filmin künyesi: ALİ

    Yönetmen: Michael Mann Oyuncular: Wıll Smith, Jamie Foxx, Marıo van Peebles, Ron Sılver, Jeffrey Wrıght, Jada Pınkett Smıth, Nona Gaye, Mıchael Mıchele, Gıancarlo Esposıto, Laurence Mason, Levar Burton, Albert Hell, Davıd Cubıtt, Candy Brown Houston, Mıchael Bentt, James Toney, Al Cole, Davıd Ellıott Senaryo: Gregory Allen Howard , Stephen J. Rivele , Christopher Wilkinson , Eric Roth , Michael Mann Görüntü Yönetmeni: Emmanuel Lubezki Müzik: Pieter Bourke , Bill Brown 158 dk.

  •  
    Yazarlığa hazırlanın!
    Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği "Yazarlığa Hazırlanma Seminerleri'', 26 Mart'ta başlıyor. Türkiye Yazarlar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, beşinci dönem seminerlerinde öğrenciler, temel dersler ve yönlendirme dersleri olmak üzere iki grup çalışmasına katılacak. Temel dersleri Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Prof. Dr. M. Naci Bostancı, Prof. Dr. Nihat Boydaş, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Doç. Dr. Şükrü Karatepe ile Dr. Mehmet Önal verecek.
    İÇİMİZDEKİ CEHENNEM ZAFER'DE
    Bilim araştırma dergisi Zafer, son sayısında kalpleri ve kalplerle birlikte toplumu kemiren, maddi-manevi tahribatların kaynağı 'hastalık'lara çeviriyor dikkatini. İçimizideki Cehennem adıyla kapaktan duyurulan dosyada konu gıybet, öfke, iftira ve siyah-beyaz mantığı başlıklarıyla işleniyor. Pekçok değerli kalemin yazdığı Zafer'in son sayısında Mehmet Akyürek, Dr. Senai Demirci, Nedim Hazar, Yıldız Bozkurt, Nihat Dağlı, Murat Başaran, Doç. Dr. Sefa Saygılı ve Prof. Dr. Alaaddin Başar'ın çalışmaları yer alıyor. Derginin bu sayısında ayrıca uzun zamandır dergide yazmayan Muhammed Bozdağ ve Dr. Yusuf Karaçay ile Ahmet Yıldız da var. Zafer / Tel: 0 212 512 80 80
    HARİCİYE KALEMİ YAZIYOR
    Bilgileri yenileyip, derinleştiren ve bilinçleri yükselten dergilerin içinde, özellikle bir üniversite bünyesinde ve öğrencilerin gayretleriyle çıkanlar, alkışlanmayı hakeden dergiler olarak öne çıkarlar. İşte onlardan biri de Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde bir grup öğrenci tarafından çıkarılan, Hariciye Kalemi. Savaşın İki Yüzü kapağıyla çıkan 6 ay periyodlu derginin bu sayısında Mahir Kaynak, Davut Dursun, Emin Gürses ve Mehmet Altan'ın yanısıra zengin bir yazar kadrosu bulunuyor. Türkiye-İsrail ilişkilerinden Afganistan'a, 11 Eylül'den küresel ekonomiye kadar dünya gündemine ilişkin pekçok güncel konu arka planıyla birlikte ele alınıyor. hariciye kalemi@hotmail.com
    20 Mart 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED