T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kıyımda top Derviş'te

KİT'lerdeki atıl istihdam konusunda hazırlanan ilk rapordaki 20 bin kişilik sayıyı Hazine yetersiz bulundu. Karar için Derviş beklenecek.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Birinci Gözden Geçirmeye ilişkin 1. 1 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakması için en önemli şartlardan biri olan "atıl istihdamın belirlenmesi" ve "fazla işçi sayısının azaltılması" konusunda, Ankara'nın Mart ayı sonuna kadar bir 'yol haritası' belirlemesi gerekiyor.

Bu konuda Dünya Bankası'nın yürüttüğü çalışmanın tamamlanması beklenirken, KİT'lerden gelen 20 bin kişilik ilk sayının yetersiz bulunduğu belirtiliyor. Yeni Stand - By Düzenlemesi'nin ilk gözden geçirmesi dün tamamlanırken, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun ilk dilim krediyi serbest bırakması için üç ön şart bulunuyor.

Nisan ayının ortalarında yapılması beklenen toplantı öncesinde Türkiye'nin Borçlanma Kanunu'nu çıkarması, bölge müdürlüklerinin kapatılmasıyla ilgili kararnameyi tamamlaması ve kamudaki atıl istihdama ilişkin sayının belirlenmesi gerekiyor.

Gelecek hafta Meclis'te

Hazine yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Borçlanma Kanun Tasarısı ile atıl istihdamın Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Türkiye'ye dönmesinin ardından önümüzdeki haftadan itibaren Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği belirtiliyor.

Bu konuda beklenen bir diğer gelişme ise, Dünya Bankası'nın Şubat sonuna kadar bitirmeyi taahhüt ettiği ancak hâlâ tamamlayamadığı özel sektörle karşılaştırmalı çalışmanın sona ermesi.

Öte yandan Türkiye'deki görüşmelerini tamamlayan IMF Şefi Juha Kahkonen Türkiye'den ayrıldı. Görüşmelerin ardından dün sabah Ankara'dan İstanbul'a gelen Kahkonen, THY'ye ait bir uçakla Frankfurt'a gitti.

20 bin az bulundu

Atıl istihdama ilişkin sayının belirlenmesi ve bu kadroların azaltılması konusu ise, Hazine, IMF ve Dünya Bankası'nın koordinasyonuyla sürüyor. IMF ve Dünya Bankası, herhangi bir rakam üzerinde diretmiyor. Ancak iki kuruluş da fazla personel sayısının sağlıklı şekilde tespit edilmesini istiyor. Çalışmaların, işten çıkarılacaklara ödenecek tazminatla birlikte oluşacak vergi ve stopaj kayıpları da dikkate alınarak yürütüldüğü vurgulanıyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nden ilk etapta gelen fazla işçi sayısının 20 bin olduğu belirtilirken, bu sayının Hazine yetkililerince de az bulunduğu ancak üçte iki oranında azaltılması taahhüt edilen fazla personel konusunda bütçe dengelerinin belirleyici olacağı kaydediliyor.

DEV KİT'LER TASFİYE SÜRECİNE SOKULDU

Cumhuriyet tarihi ile özdeşleşen Türkiye'nin dev kurumları, IMF yasaları ile örtülü olarak tasfiye ediliyor. IMF yasaları ile, TÜPRAŞ, TPAO, DSİ, MTA, özelleştirilmeden içleri boşaltılıyor. Enerji Piyasası Kanunu'na göre, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ve işletilen 19 hidroelektrik santralinin ve barajının Enerji Üretim A.Ş.'ye devredilmesi gerekiyor. Sözkonusu santrallerin Elektirik Üretim A.Ş.'ye devredilmesi halinde, DSİ'nin dolaylı olarak tasfiye sürecinin başlayacağı belirtiliyor. Petrol Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısından ise, Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan Tüpraş ile TPOA etkilenecek. Tasarıyla, petrol sektörü tamamen serbestleştirilirken, Tüpraş'ın hem dağıtım hem üretim yapmasının önüne geçiliyor. Yine hükümetin, IMF yasaları kapsamında hazırladığı madencilik yasa tasarısı ile de Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün içi önemli ölçüde boşaltılıyor.

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ KAPATMAYA KARŞI

Hükümet ortakları, bazı kurumların bölge müdürlüklerin kapatılmasına ilişkin ilke kararını uygulamaya koyamıyor. Karayolları Bölge Müdürlükleri'nin kapatılması için hazırlanan kararname tıkandı. Boş kararnamenin içini dolduramayan ortaklar, dün yaptıkları toplantıda da anlaşamadılar. Başbakanlık'ta bir araya gelen Maliye Bakanı Sümer Oral, Bayındırlık Bakanı Abdulkadir Akcan ile Hazine, Maliye ve ilgili bürokratların katıldığı toplantıda, bölge müdürlüklerinin kapatılmasını öngören boş kararname tartışıldı. Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit toplantıda bölge müdürlüklerinin kapatılmasının ülkeye daha büyük bir zarara neden olacağını kaydetti. Yiğit , "Biz 1.5 katrilyon liralık bütçeyi kontrol ederken bölge müdürlüklerinin kapatılmasıyla yaklaşık 400 trilyon liralık tasarruf hedefleniyor. Cuma günü bu konuda hazırlayacağımız dosyaları sunacağız" dedi.

 
Dolar değerlenecek
Büyük dalgada kura müdahale edeceklerini belirten Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, "Kurda bu yıl bir miktar değer artışı bekliyoruz" dedi.
MÜSİAD Dubai'ye gidiyor
Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılıklı ticareti artırmak isteyen MÜSİAD 70 kişilik bir heyetle Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidiyor.
Sinan Aygün: Devletten nasıl korunacağız?
İşadamını devletten koruyacak yasaların net olmadığını belirten Aygün, alacakları ödenmeyen mütahhitleri örnek verdi.
Otomotiv ihracatçısını dalgalı kur korkutuyor
Evlendirme Fonu için TBMM'ye yasa teklifi
Konya Bağımsız Milletvekili Hüseyin Arı, evliliğin teşvik edilmesi amacıyla yasa teklifi verdi. Geçen yasama döneminde aynı yönde bir teklif veren Arı, teklifini yenileyerek, TBMM Başkanlığı'na sundu.
Teklife gerekçe olarak, "toplum düzeni, sağlığı, genel ahlakın korunması, fuhuş ve sapkınlıkların önlenmesinde en etkin rolü oynayan ailenin toplumun temeli olduğu gerçeğinden hareketle, ailenin teşvik edilmesi zorunluluğu" gösterildi.
Teklif, evlenecek kişilerin ihtiyacının karşılanabilmesi için "evlendirme fonu" kurulmasını öngörüyor. Fona, genel bütçeye konulacak ödenekler, her nikah işleminden alınacak gelir, her boşanma davasından alınacak harcın yüzde 10'u, bağış ve yardımlardan gelir aktarılması amaçlanıyor.

ADALETSİZ ZAMA BİR DAVA DAHA
Türkiye Kamu-Sen'e bağlı 11 sendika, iyileştirme zammı kararnamesinin iptali için Danıştay'da dava açtı.
Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendika temsilcileri adına açıklama yapan Türk Diyanet Vakıf-Sen Başkanı Bilal Eser, iptalini istedikleri kararnamenin, yalnızca görev tazminatına hak kazanmış kamu personelinin ücretlerinde ciddi artışlar sağladığını belirterek, "Çalışanlar arasındaki ücret uçurumu daha da büyümüştür" dedi.
20 Mart 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED