T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

5 yılda ekonomiyi hal'etti

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş 28 Şubat sürecinin ardından kurulan 55, 56 ve 57. hükümetlerin Türkiye'yi getirdiği noktayı açıkladı. Her Türk vatandaşı Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğu Refahyol Hükümeti'nin işbaşında bulunduğu 1997 yılı itibariyle 1840 dolar borç ile yaşarken Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki hükümetler sayesinde kişi başına 2915 dolar borçlu hale geldi.

Türk insanı 28 Şubat sürecinin ardından kurulan hükümetler döneminde uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle daha da fakirleşirken, Kemal Derviş, 1997 yılında 3190 dolar olan kişi başına milli gelirin 2001 yılında 2160 dolara düştüğünü açıkladı.

Borçlar arttı, gelir düştü

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun soru önergesini cevaplayan Derviş, 1997 yılında 6.3 katrilyon olan iç borç stokunun, 1998 yılında 11.6 katrilyon, 1999 yılında ise 22.9 katrilyona yükseldiğini açıkladı.

Derviş, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin ardından iç borç stokunun 2001 yılı sonunda 122.2 katrilyona yükseldiğini açıkladı. Derviş, dış borç stokları ile ilgili rakamları da açıklarken, 1997 yılında 84.2 katrilyon olan dış borç stokunun 2000 yılında 118.6 milyar dolara çıktığını 2001 yılında ise 115 milyar dolara olarak gerçekleştiğini açıkladı.

KRİZ MALİYETİ 55,5 MİLYAR DOLAR

Türkiye geçen yıl yaşadığı krizde gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) 55.5 milyar dolar kaybederken, Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 30 ülke içindeki sıralamada 4 sıra birden geriledi. OECD verileri baz alınarak yapılan hesaplamalara göre, 10.1 trilyon dolarlık GSYİH ile ABD'nin ilk sırada yer aldığı sıralamada, 2000 ve 2001 yıllarında ilk 10 sırada bir değişiklik yaşanmadı. Hollanda 2001 yılında Avusturalya'yı geride bırakırken, Belçika'da sıralamada İsveç'in üzerine çıktı.

Sıralamada en fazla düşen ülke Türkiye

Sıralamada yeri en fazla düşen ülke Türkiye oldu. 2000 yılında 30 ülke içinde 199.9 milyar dolarlık GSYİH ile 16'ıncı sırada yer alan Türkiye, 2001 yılında 144.4 milyar dolarlık GSYİH ile 20'nci sıraya geriledi. 2000 yılında Türkiye'nin ardından sıralanan Avusturya, Polonya, Norveç ve Danimarka sıralamada Türkiye'nin önüne geçti.

Öte yandan, Şubat krizi ile birlikte 2001 yılının tamamında GSYİH'sından 55.5 milyar dolar kaybeden Türkiye'nin bu kaybı, Çek Cumhuriyeti'nin 1 yıllık GSYİH'sına denk durumda. Ayrıca Macaristan, Yeni Zelanda, Slokvakya, Lüksemburg ve İzlanda'nın GSYİH rakamlarının üzerinde bulunuyor.

DOLAR UÇTU, BÜYÜME DÜŞTÜ

Kemal Derviş, 1997 yılında dolar kurunun 205.110 Türk Lirası olmasına rağmen 2001 yılının sonu itibariyle 1 milyon 439 bin 567 lirasına yükseldiğini açıkladı. 1997 yılında büyüme hızının artı yüzde 8.3 olarak gerçekleştiğini söyleyen Derviş, 2001 yılında ise Türkiye'nin yüzde 9.4 küçüldüğünü açıkladı. Yine 1997 yılında IMF'ye 15'nci en borçlu ülke iken 2002 tarihi itibariyle en borçlu ülke konumuna geldik.

 
Paralar yastık altına girdi
Ekonomide yaşanan istikrarsızlık ve dalgalanmalar küçük yatırımcıların paralarını yastık altına atmasına neden oluyor.
Verginin isimsiz kahramanları
Çalışan kesim son 10 yılda devlete 59,3 milyar dolar gelir vergisi ödedi. Yani her 100 liralık gelir vergisinin 48 lirası çalışanın cebinden çıktı.
Sözleşme imzalamayan bankacıya para cezası
Safa Ocak başkanlığındaki kamu bankalarında, yönetim ile banka personeli arasınadaki sözleşme kavgası sürüyor.
BAKKALLAR HİPERMARKET YASASI'NI BEKLİYOR
Bakkal esnafı rekabeti bozduğu için marketlerin şehir dışına çıkmasını istiyor.
Belediye işçileri greve hazırlanıyor
Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası'nın Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana Büyükşehir belediyelerinde çalışan toplam 24 bin 500 işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlığa gidildi. Belediye-İş Sendikası Başkanı Nihat Yurdakul, bu 4 belediyede yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, uzlaşma sağlayamadıklarını bildirdi. Yurdakul, bundan sonraki görüşmelerin 15 gün süre ile Çalışma Bakanlığı'nca atanacak resmi arabulucu gözetiminde sürdürüleceğini kaydetti. Yurdakul, yine uzlaşma sağlanamaması halinde, yasa gereği grev kararı alacaklarını belirtti.
20 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED