T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Doğalgaz yerine tavukgaz

Okuma yazmayı bile kendi çabalarıyla öğrenen 70 yaşındaki İbrahim Gültekin, ilk icadı olan leblebi makinesi için çalıştığında, ailesi ve yakın çevresince, "delirdi" diye Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılmak istenmiş...

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nde yaşayan, köyünde ilkokul olmadığı için okuma yazmayı bile sonradan kendi çabalarıyla öğrenen 70 yaşındaki İbrahim Gültekin, icat ettiği makineler ve buluşlarıyla azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını gösteriyor. İlk buluşu olan leblebi işleyen makineleri yapacağını söylediğinde, ailesi ve yakın çevresince "delirdi" denilerek Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilmek istenen mucit, hormonlu gıdalara karşı açtığı savaş sonucu, tavuk dışkısından ürettiği doğal gübre ve makinesinin patentini almayı başardı. Yaşlı mucit, şimdi de "Tavukgaz" üretmeyi planlıyor.

İbrahim Gültekin, özleminin, insan yaşamını kolaylaştıracak buluşlara imza atmak olduğunu belirtti. Okulsuz bir köyde büyümenin sıkıntılarını yaşadığını, alfabenin 29 harfini kendi çabalarıyla öğrendiğini anlatan Gültekin, buluşlarına, ilçedeki küçük bir haddehanede komşu il ve ilçelerden gelen hurda demirleri yeniden şekillendirerek başladığını anlattı.

"Leblebi kavuranlara acıdım"

Gültekin, Tavşanlı'da 300 yıldan beri üretilen leblebinin kendisini arayışa yönelttiğini, bakır tavada leblebi kavururken sırılsıklam terleyen ve "kendisini koruyamadığı için hastalanarak ölen" leblebi ustalarını düşünerek bir leblebi işleme makinesi yapmayı planladığını ifade etti. Gültekin, şöyle konuştu: "Leblebiyi işlemek için makine yapacağımı söylediğimde, ailem ve yakın çevrem 'delirdi' diyerek beni Bakırköy'e göndermeye kalktılar. Makineyi yapınca usta olduğum anlaşıldı. Şimdi benim leblebi makinelerim Türkiye'nin her yerinde kullanılıyor. Ayrıca, 3 ve 4 bıçaklı pulluklardan kaz ayağına, tırmıktan patoza, arkaya ve yana devrilebilen romörkten traktöre kadar herşeyi yapabiliyorum." Son yıllardaki çalışmalarında ağırlığı hormonlu gıdalarla savaş konusuna verdiğini anlatan Gültekin, "hormonlu gıdalardan hoşlanmayan biriyim. Buluşlarımı yaparken, erkeksi kadınlar, kadınsı erkekler, kalın sesli kadınlar, ince sesli erkeklerden yola çıktım. Hormonlu gübreyle beslenen sebze ve meyvenin dalından koparıldıktan sonra bile büyümeye devam ettiğini görünce doğal gübre üretmeye karar verdim" dedi.

Tavukçulukta Afyon'un Şuhut İlçesi gibi ünlü olan Tavşanlı'da milyonlarca tavuk bulunduğunu ve her tavuğun günde 90 gram dışkı bıraktığını vurgulayan Gültekin, şöyle devam etti: "Kokusu ve pis görünümü ile çevreyi kirleten dışkıları ekonomiye kazandırmak için doğal gübre yapımında bunları kullanmaya karar verdim. Çalışmalarıma 1994 yılında başladım ve ilk yıllar başarısız oldum. Hem gübreyi hem de gübre makinesini birlikte ürettiğim için iş biraz uzun sürdü. Ancak sonunda Türk Patent Enstitüsü'nden 'kanatlı hayvanların dışkısından organik kuru granüle gübre oluşturmaya ait usul ve usule ait vakumlu cihazların' patent hakkını aldım."

HEDEF: TAVUKGAZ

Gültekin, şu anda tavuk dışkısının pis kokusunun nedeni olan gazları değerlendirerek, "tavukgaz" üretmek için çalıştığını belirterek, kısa süre içinde bu buluşu için de patent alacağını savundu. Tavuk dışkısındaki gazın da değerlendirilebileceğini düşündüğünü kaydeden Gültekin, "tavuk dışkısından gaz üretmek çocuk oyuncağı ama ham tavuk gübresinin ne kadar pis koktuğunu bildiğim için öncelikle kötü kokuyu emecek bir filtre üretmeyi planlıyorum. Tavukgaz da diğer gazlar gibi hem evde hem de sanayide kullanılacak" diye konuştu.

 
Alkol ve sigara kemikleri eritiyor
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi'nce yapılan araştırmada, sigara, alkol, yetersiz güneş ışığı alımı, fiziksel aktivite eksikliğinin menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesine neden olduğu bildirildi. D.Ü. Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Bölümü'nce, menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesine neden olan risk faktörlerini belirlemek amacıyla Ankara, Marmara, Ege, İstanbul, Dokuz Eylül, İnönü, Süleyman Demirel, Fırat, Erciyes, Yüzüncü Yıl, Çukurova, Atatürk, Dicle Üniversiteleri ile Ankara Numune Hastanesi'ndeki toplam bin 281 kadın üzerinde araştırma yapıldı. Fizik Tedavi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Nas, kemik erimesinin dünyada gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Kemik erimesine neden olan birçok risk faktörünün olduğunu ve özellikle kadınlar için önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Doç. Dr. Nas, alkol alımı ve sigara içilmesinin de kemik erimesinde risk faktörleri arasında yer aldığını ve sigaranın kadınlarda hormon yıkımına neden olduğunu ifade etti, Nas, "Hormonların yıkımı kadınların erken menopoza girmesine yol açıyor. Bu da kadınlarda kemik erimesinin daha erken başlamasını sağlıyor" dedi. Alkolün ise kemik iliğini etkilediğini ve karaciğer ile böbrekte D vitamini yapımını engellediğini kaydeden Doç. Dr. Nas, D vitaminin kemiklerin güçlenmesini sağladığını ve alkolün kemiklerin güçlü olmasını engellediğini anlattı.
7 Nisan 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED