T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bu öfke dinmeyecek

Filistin'e destek amacıyla Türkiye'nin birçok ilinde gerçekleştirilen miting ve gösterilerde, İsrail ve ABD katliamı telin edildi, İsrail'in, işgal ettiği topraklardan çekilmesi istendi.

İsrail'in Filistin'deki işgal ve katliamları başta Ankara olmak üzere tüm yurtta düzenlenen miting ve protesto gösterileriyle telin edildi. Ankara'da, yoğuş yağışa rağmen yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde, İsrail bayrağı yakılırken, Filistinliler için dua edildi.

Filistin Halkı ve Arafat'la Dayanışma Platformu tarafından organize edilen protesto gösterisi Abdi İpekçi Parkı'nda yapıldı. Gösteriye, Hak-İş Sendikası Genel Başkanı Salim Uslu, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi'nin yanısıra DYP, SP ve AK Parti'den çok sayıda milletvekili ile BBP Genel Başkan Yardımcıları destek verdi. Mitingde, şair Abdurrahim Karakoç, yazar Hakan Albayrak, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çalık birer konuşma yaptılar.

Filistin poşusu boyunlarda

Ankaralıların Türkiye ve Filistin bayraklarıyla katıldıkları mitingde, çok sayıda göstericinin başlarına ve boyunlarına Filistin'i simgeleyen poşu taktıkları görüldü. Eylemciler, "Kahrolsun İsrail", "Arafat'a selam, direnişe devam", "Katil Şaron Filistin'den defol", "Şehitler ölmez", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar attılar ve sık sık tekbir getirdiler. Mitingde, Sevdenur Selçuk adlı bir kız çocuğu, babası İsrail'e karşı savaşan Filistinli bir kız çocuğunun televizyonlar aracılığıyla dünya kamuoyuna yaptığı çağrısını Türkçe olarak okuması sırasında duygulu anlar yaşanırken, pekçok katılımcının ağladığı dikkat çekti. Mitingde, Amerikan ve İsrail bayraklarının yakılması üzerine protestocular arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.

Sivil toplumculardan protesto

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne silah çelenk bıraktı. Levent'teki İsrail Başkonsolosluğu'nun önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup kadın, bina önüne siyah çelenk bıraktı. Daha sonra bir basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, Filistin'de bütün dünyanın gözü önünde kanlı bir trajedinin sahnelendiğini söyledi. Bu sırada İHD İstanbul Şubesi Başkanı Eren Keskin'in de aralarında bulunduğu çeşitli kadın örgütleri üyelerinden oluşan kalabalık bir başka grup da başkonsolosluk önüne gelerek İsrail aleyhine slogan atıp basın açıklaması yaptı.

Bursa'da 23 gözaltı

Bursa'da da, İsrail'i protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen Türkiye Komünist Partisi Bursa İl Başkanı Menekşe Selvitopu ve Diyarbakır İl Başkanı Kenan Aktan'ın da aralarında bulunduğu 23kişi gözaltına alındı.

Yurt genelinde eylem

Ayrıca Trabzon'da siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla "Filistin Halkıyla Dayanışma, İsrail'e Lanet Mitingi" düzenlendi. Gösteride "Filistin yanıyor, dünya seyrediyor", "Tank ihalesi iptal edilsin", "Kahrolsun siyonizm", "Hükümet uyuma, ihaleyi iptal et" sloganları atıldı. Edirne'de de HADEP Emeğin Partisi, Türkiye Komünist Partisi, SES, BES ve Genel-İş'in katıldığı gösteride, İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi istendi. Kocaeli'de ve Reyhanlı'da da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi. Din-Gör-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız ise yaptığı açıklamada, Hitler'in Yahudiler'e yaptığını Şaron'un da Filistinliler'e yaptığını söyledi. ÖDP bugün Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda miting düzenleyecek. SP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri de, 13 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da miting düzenleneceğini bildirdi.

İSTANBUL'DA 'UTANÇ DUVARI'

Saadet Partisi İstanbul İl Kadın Kolları'nca, Filistin'e destek amacıyla Üsküdar ve Eminönü'nde gösteri düzenlendi ve duvar oluşturuldu. Üsküdar Demokrasi Meydanı'nda toplanan SP'li kadınlar adına açıklama yapan İl Kadın Kolları Başkanı Nagihan Gül Asiltürk, İsrail saldırısına uğrayan Filistin için Türk toplumunun tek yürek olduğunu belirtti. Açıklamadan sonra yakalarında siyah kurdele olan SP'li kadınlar, taşıdıkları dövizleri panolardan oluşturulan duvara yapıştırdılar. Duvarda, ayrıca Filistinliler'in, İsrail tarafından maruz kaldıkları katliam görüntüleri de yer aldı. SP'li grup daha sonra Eminönü'ne geçerek orada da sir duvar oluşturdu. Bu arada, seyyar satıcılardan arındırılan Eminönü bölgesinde inceleme yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da eylem yapan kadınların yanına giderek bir süre konuştu.

Dünya Filistin için ayakta

New York ve New Jersey'de yaşayan Müslümanlar, Time Square meydanı, İsrail elçiliği önü ve New Jersey'in Paterson semtinde düzenledikleri gösterilerle İsrail'i protesto etti ve İsrail birliklerinin Filistin kentlerinden çekilmesini istediler.

Ellerinde, "katliamı durdurun", "çocuklarımızı öldürmeye son verin" yazılı pankartlar bulunan göstericiler, ABD Başkanı George Bush'a da çağrıda bulunarak, kan akmasını durdurmak için müdahalede bulunmasını talep ettiler. Avustralya'nın Sydney kentinde de, İsrail'i protesto için binlerce kişinin katıldığı gösteri yapıldı. İsrail'in Filistin topraklarına saldırılarını durdurması istenen gösteride, polis grubu dağıtmak için cop kullandı. İsrail'in Filistin topraklarındaki operasyonu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki İsrail büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriyle protesto edildi. Göstericiler, İsrail ve Başbakanı Ariel Şaron'u kınayan pankartlar taşıdı. Almanya'nın Bonn ve Dortmund kentlerinde binlerce kişi İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü operasyonları protesto amacıyla gösteri düzenledi. Kosova'da da, İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü operasyonu protesto amacıyla Filistinliler'e destek gösterisi düzenlendi.

'İsrail soykırımı şaşırtmadı'

LDP Genç Yunuslar Teşkilatı Genel Başkanı İbrahim Temur, İsrail'in Filistin' e yaptığı soykırımı kınadı. İbrahim Temur yaptığı konuşmada "İsrail in yıllardır gördüğümüz barış karşıtı tutumunun bugün bu boyuta gelmesi bizim için çok da şaşırtıcı olmamıştır. Yaser Arafat'ın odasına kadar sıkıştırılıp tecrit edilmesi de İsrail'in 21. yüzyılın uygar dünyasından ne kadar nasipsiz kaldığının bir göstergesidir. ABD Devlet Başkanı G. Bush'un, İsrail tarafından düpedüz işgal edilmiş Filistin'i ve onun halkını görmezden gelerek, sanki işgal Filistin tarafından yapılıyormuş gibi Filistin'in terör saldırılarından vazgeçmesini istemesini de skandal olarak görüyoruz" dedi.

YILMAZ: FİLİSTİN'DE GÖZYAŞI DİNDİRİLMELİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Kudüs'ün İslam dünyası için çok önemli bir mekan olduğunu belirterek, "Kudüs, bizim ilk kıblemizdir" dedi. Diyanet Eğitim Merkezi'nde düzenlenen hizmet içi eğitim seminerinin açılışında konuşan Yılmaz, "Kudüs, İslam dünyası için de çok önemli bir mekan. Üç dinin kesiştiği, buluştuğu yer. Filistin"de bu gözyaşının, ıstırabın sona ermesi lazım" dedi. Yılmaz, "Filistin'de yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere, daha önce dinlerarası diyalog çalışmalarında bulunduğumuz Fener Rum Patriği, Süryani Cemaati lideri ve Yahudi hahambaşı ile Pazartesi günü biraraya gelebilmek için girişimlerde bulunduk. Pazartesi günü toplantı yapacağız ve konuyu değerlendireceğiz" dedi.

YASİN: ŞARON DA ÇÖPLÜĞE ATILACAK

CHP Gençlik Kolları, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuad Yasin'i ziyaret ederek, İsrail'in, Filistin topraklarını işgal etmesini kınadı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Ayhan Yalçınkaya, beraberindekilerle Büyükelçi Yasin'i ziyaret etmeden önce bir basın açıklaması yaptı. Filistin'e yönelik operasyonun bir haftayı doldurduğunu ifade eden Yalçınkaya, "Şaron bir teröristtir ve dünya terör listesinde yerini almalıdır" dedi. Yalçınkaya, daha sonra büyükelçilik binasına geçerek, 81 ili temsilen hazırlanan karanfilleri Büyükelçi Yasin'e sundu. Büyükelçi Yasin de yaptığı konuşmada, "Terörizmin en kötüsü, devlet terörizmidir. Bütün kasaplar ve teröristler muhakkak tarihin çöplüğüne atılacaktır. Şaron'a da aynısı olacak" diye konuştu.

EĞİTİM BİR SEN'DEN İSRAİL'E KINAMA

Eğitim Bir Sen, Filistin'e karşı başlatılan saldırıyı kınamak için dün biraraya gelerek İsrail'i protesto etti. Filistin meselesini Kıbrıs gibi milli bir mesele olarak gördüklerini açıklayan Eğitim Bir Sen İstanbul 1 No.'lu Basın Yayın Sekreteri Şaban Abak, dünyanın bu zulme daha fazla seyirci kalmaması gerektiğini belirtti. Abak, Filistin'de akan Müslüman kanının durdurulması, bölgeye adaletin ve barışın gelmesi için Türkiye'nin büyük gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Abak, "Beyrut kasabı lakaplı ve eski bir Yahudi terör lideri olan Ariel Şaron, Filistin şehirlerinde bütün bir halka saldırarak hunharca kan dökmektedir. Tüm insan hakları savunucularını Filistinliler'in akibetini düşünmeye davet ediyoruz" dedi. Şaban Abak, Milli Eğitim Bakanlığı'nı da Filistinli çocukların eğitimi konusunda destek olmaya davet etti.


 
Kararname krizi
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Valiler Kararnamesi koalisyon ortaklarının anlaşmaya varamaması üzerine bir türlü gerçekleşemiyor.
Deprem de Derviş'e emanet
İstanbul'da beklenen depremle ilgili 'konuya hakim olmak için' ilgililerle bir araya gelen Devlet Bakanı Derviş, önlemler için Dünya Bankası'ndan 700-800 milyon dolar bulabileceklerini söyledi.
İstanbul depremi 7.2'den büyük olmaz İstanbul depreminin 7.2'den büyük olmayacağını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, depreme karşı önlem alabilmek için 5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
'Afet kararnamesini gidin Yılmaz'a sorun'
İstanbul'da Deprem Zirvesi yapılırken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akçan Nevşehir'deydi. Akcan, depremin sürekli gündeme getirilmesinin altında rant olduğu imasında bulundu.
'Noktalı hesap' hortumu
Murakıpların batık bankalarla ilgili denetimlerinde gizli hesaplarla ilgili bilgilerin yerine, yurtdışı para transferlerinde kullanılan "noktalı hesap"ların bulunduğu tespit edildi.
Anadolu Ajansı 82 yaşında
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Mehmet Güler, "AA, doğru, tarafsız habercilik yapmaya devam edecektir, habercilikten başka bir kaygımız yok" dedi.
'RADYO-TV YASASI SONUN BAŞLANGICI'
İlk şehit gazeteci Hasan Fehmi'nin mezarı başında yapılan anma programında, Radyo-TV Yasası'nın TBMM'ye sevk edildiğini öğnenen TGC Başkanı Orhan Erinç, "Bu sonun başlangıcı" dedi.
e-Devlet'te Amerika önde gidiyor
ABD'de 68 milyon kişi internet üzerinden kamu sitelerine erişiyor. Amerikalılar kamu sitelerini en çok politika, siyasi yorum, oy ve lobi kampanyaları için kullanıyor.
Kızılay'da Gönen yeniden başkan
Türkiye Kızılay Derneği'nin 3. kez yapılan Olağanüstü Genel Kongresi'nde, genel başkanlığa Ertan Gönen yeniden seçildi. Sürmeli Oteli'nde yapılan Olağanüstü Genel Kongre'de, iki listeyle seçime gidildi. Toplam 284 delegenin oy kullandığı seçimler sonunda yeniden genel başkanlığa aday olan Ertan Gönen'in listesi 197 oy alarak seçimi kazandı. Genel Başkanlığa yeniden seçilen Ertan Gönen, seçimin ardından yaptığı konuşmada, tüm delegelere ve kongreyi hazırlayanlara teşekkür etti. Türk 'Kızılay'ının her zaman birlik, beraberlik ve ülke içinde yapacağı hizmetleri ön plana aldığını vurgulayan Gönen, Kızılay'ın "bir Mevlana hoşgörüsü, insanlara saygısı ve sevgisi" ile hareket ettiğini belirtti. Gönen, "Aramızda, buna biraz ters düşen insanlar var. Bunları hoşgörü içerisinde karşılıyoruz" dedi.
Başkenti 8 bin gönüllü taksici koruyacak
Ankara İl Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, her taksiciye "Asayiş Gönüllüsü" kartı vereceklerini belirterek, "Başkente yeni sekiz bin polis daha kazandırdık" dedi. Yücesan ve Ankara Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çiçek, şoför esnafı ile Ankara Umum Otomobilciler Odası'nın sorunları ile ilgili olarak, Kızılay GMK Bulvarı üzerindeki düğün salonunda bir basın toplantısı düzenledi.
Yücesan, burada AŞO Başkanı Çicek'i dinleyerek şoförlerin sorunları hakkında bilgi aldı. Yücesan, AŞO ile birlikte bir proje hazırladıklarını ifade ederek, Ankara'daki her taksiye "Asayiş Gönüllüsü" kartı vereceklerini söyedi.
Telsiz bağlantısı kurulacak
Asayiş kartı taşıyan polislerin olayı gördükleri zaman müdahale etmeyeceklerini ifade eden Yücesan, sadece polise bilgi vereceklerini kaydetti. Bu sayede hırsızlık ve uğursuzlukların önüne geçeceklerini kaydeden Yücesan şöyle konuştu: "Taksiciler ile Emniyet arasında özel bir telsiz bağlantısı kurulacak. Bu sayede taksiciler rahat bir şekilde sorunlarını anlatacaklar".

18 VAKFIN VERGİ MUAFİYETİ KALDIRILDI
Bakanlar Kurulu, 18 vakfın vergi muafiyetini kaldırdı. Devlet Bakanı Nejat Arseven, SP Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınarak "kamu yararı" statüsü verilen 210 vakfın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Arseven, yapılan denetimler sonucunda 18 vakfın vergi muafiyetinin kaldırıldığını açıkladı.
7 Nisan 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED