T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ecevit: Museviler'i üzmek istemezdim

"İsrail Filistinliler'e karşı soykırım uyguluyor" sözleriyle özellikle ABD'deki Yahudi lobisinin tepkisini çeken Başbakan Ecevit, "Museviler'i üzmek istemezdim" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, İsrail'in Filistin'de "soykırım" uyguladığına ilişkin sözü ile ilgili olarak, "Ben aslında İsrail halkına çok değer veririm. Üzücü bir ifade kullanmış olmak istemezdim" dedi.

Başbakan Ecevit, başkanlığında toplanan ve yaklaşık 1.5 saat süren Parti Meclisi toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, "Sizin soykırım tanımlamanıza da bazı tepkiler var. Bu konuya bir kez daha açıklama getirmek ister misiniz" sorusu üzerine Ecevit, şunları kaydetti: "Ben aslında İsrail halkına çok değer veririm. İsrail'de yer almakta olan olaylardan üzüntülerimi onların da paylaştıklarından eminim. Bu ifadeleri kullanmış olmak istemezdim. Üzüntü vermiş olmak istemezdim. Museviler ile biz tarih boyunca çok yakın ilişkiler içinde bulunduk. Filistin'e karşı yapılan işgal hareketlerinin de sona ermesini temenni ediyorum."

ABD, ağırlığını koymalı

Ecevit, "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD Başkanı Bush ile bir telefon görüşmesi yaptı ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin lideri Arafat'ın, Türkiye'de barış masasına oturabileceklerini söyledi. Sizin bu konuda bir girişiminiz olacak mı?" diye soran gazeteciye de, "Biz öteden beri bu çağrıyı yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Fakat öncelikle ABD'nin, İsrail yönetimini uyarması gerekiyor. ABD, bu konuda ağırlığını koymazsa kolay kolay olaylar durulamaz diye kaygı duyuyorum" cevabını verdi.

Üç 'büyük' başkan ayrıldı

DSP lideri ve Başbakan Ecevit, Parti Meclisi üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirttiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Müslüm Akalın'ın yerine Hasan Ertan Karaca, Levent Karakuş, Şebnem Öztemel ve Necati Göksel'in seçildiklerini bildirdi.

BAKAN TÜRK'TEN İSRAİL'E SOYKIRIM İMASI

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "İsrail halkı, tarihte çok acılar yaşamış olan bir halkın devamıdır. Ama aynı acıları başkalarına yaşatmamaları gerekir" dedi. Türk, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Gürses ve adliye çalışanlarını ziyaret etti. Bakan Türk, burada yaptığı açıklamada, yargıda yeniden yapılanmaya gitmek istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Yaygın şekilde personel sıkıntımız var. Kadro Kanunu'ndan, uygulamadan kaynaklanan, personel istihdamında tasarruf anlayışının adliyede de uygulanmasından kaynaklanan sıkıntılar var. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Çünkü adalet hizmetleri, devletin hiçbir şekilde ihmal edemeyeceği hizmetlerdir." Türk, İsrail'in Filistin'e yönelik operasyonlarına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti: "İsrail hükümetinin uyguladığı tedbirlerin hiçbir şekilde hoş görülmesi düşünülemez. İsrail halkı, tarihte çok acılar yaşamış olan bir halkın devamıdır. Ama aynı acıları başkalarına yaşatmamaları gerekir. O topraklar üzerinde Filistin halkı ile karşılıklı saygıya dayalı iki devlet olarak varlıklarını sürdürmeleri gerekir. Hiçbir taraf, amaçlarına ulaşmak için teröre başvurmamalı. Herkesin sağduyuyla bu trajediyi sona erdirmesi lazım."



7 Nisan 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED