T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Nereden bulursan bul!

ÖTV yasa tasarısını meclise getirmeye hazırlanan hükümet ilk aşamada Nereden Buldun Yasası'na istisna getirmeyi düşünüyor. Tasarıya göre sermayeye eklenen kaynak için nereden buldun denilmeyecek.

Hükümet, Nereden Buldun Yasası'nı aşmanın yollarını arıyor. Bu amaçla önümüzdeki günlerde meclise sunulması beklenen özel tüketim vergisi düzenleyen yasa çalışmaları sürerken, aynı zamanda sermaye olarak konulan paraların kaynağının sorulmamasına ilişkin yasal düzenleme üzerinde de çalışmalar yoğunlaştı.

Alınan bilgiye göre, 14 dolayında vergi ve fon kesintisini ÖTV adı altında toplayan Özel Tüketim Vergisi taslağı, bugünlerde Bakanlar Kurulu'nda ele alınıp, TBMM-ye sevkedilecek. Yeni düzenleme ile KDV'de yüzde 26 ve 40'lık tarifeler uygulamadan kalkarken, otomobilden yüzde 18 KDV'nin yanısıra, motor silindir hacimlerine göre yüzde 20 ile 40 arasında değişen oranlarda ÖTV alınacak. Buzdolabı, televizyon gibi ürünler de yüzde 7 ÖTV'ye tabi tutulacak. Bu dönemde ÖTV'nin yanısıra özellikle yurtdışında bulunan paraların Türkiye'ye getirilmesini amaçlayan bir başka düzenlemeye daha gidilecek. Bu düzenleme ile bankalar ve diğer şirketler dahil, sermaye olarak konulan paralar "Nereden Buldun"a tabi tutulmayacak. Bunun için 6 aydan az olmamak üzere bir süre tanınacak.

Belirlenen süre içinde dışarıdan gelen ya da daha önce kayıtlarda gözükmeyen paraların sermaye olarak konulması durumunda bunların kaynağı sorulmayacak.

Kapsamlı değişiklik paketi

Hükümet, IMF'ye de verilen taahhüt çerçevesinde Sonbaharda ise çok daha köklü bir vergi reformuna gidecek. Ekim ayında TBMM'ye sevkedilmesi, 1 Ocak 2003'de ise uygulamaya sokulması planlanan pakette, gelir vergisi tarifelerinden, işçi ve memurun vergi iadesine, faiz gelirlerinin vergilemesinden muafiyet ve istisnaları sınırlamaya kadar pek çok husus yeralacak. Pakette gelir vergisinde uygulamadaki iki ayrı tarifenin tek tarifeye indirilirken, faiz gelirlerinin tümüyle beyanname kapsamına alınması, stopaj oranlarının değişmesi ve enflasyon muhasebesine geçilmesi planlanıyor.

Vergi iadesine son verilecek

Sözkonusu değişiklik paketinde, ikinci bir işverenden alınan ücretler için gelir vergisi beyannamesi verilmesi öngörülüyor. Ayrıca 1 Ocak 2003'den itibaren işçi ve memurlara vergi iadesi uygulamasının kaldırılması da yeni paketin bir diğer unsurunu oluşturuyor. Bu durumda, emeklilerde iade devam edecek, ancak işçi ve memurlar 2003 yılı Ocak ayında son kez gider indirimi bildiriminde bulunacak.


 
HÜKÜMET HATASINI GÖRDÜ
Ekonomik kriz ve bürokratik engeller nedeniyle KOBİ'lerin eski Doğu Bloku ülkelerine kaçması hükümet ortaklarını hareket geçirdi.
Güvensizlik altına yöneltti
Özellikle 11 Eylül saldırıları ile birlikte gözde yatırım aracı haline gelen cumhuriyet altınında üretim artışı mart ayında tavana vurdu.
Safa Ocak'ın işi zor
Ziraat Bankası'nın bir şubesi büyüklüğünde olan Sınai ve Kalkınma Bankası'ndan gelen Safa Ocak'ın masasında kamu bankalarının dev gibi sorunları bulunuyor.
Koç ailesinin vergi gururu
Gelir vergisinde Doğan Şirketler Grubu Başkanı Aydın Doğan Türkiye 1'ncisi olurken, 2'nci ve 3'ncülükler yine Koç ailesinden çıktı.
HAZİNE'DEN 1 YILLIK İHALE
Hazine yarın 1 yıl (364 gün) vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek. 364 gün vadeli tahvil ihalesinin ihraç tarihi 10 Nisan Çarşamba, geri ödeme, 9 Nisan 2003 tarihinde yapılacak. Hazine'nin, en son 2 Nisan'da düzenlediği iki ihaleden biri olan 203 gün vadeli bono ihalesinde, nominal 3 katrilyon 460.8 trilyon lira tutarında kağıt satmıştı. İhalede bileşik faiz yüzde 62 olmuştu. Aynı gün gerçekleştirilen diğer ihale olan, 3 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise nominal 789.8 trilyon liralık satış gerçekleşirken, dönemsel faiz de yüzde 15,54 olarak belirlenmişti.
8 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED