T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

DOĞALGAZDA
ÜÇLÜ SOYGUN

Vatandaşa en ucuz yakıt olarak sunulan doğalgaz, Botaş, belediye ve Maliye'nin soyguna varan uygulamaları yüzünde bugün tam bir kabusa dönüştü.

Botaş ve belediyelerin fahiş karı ile Maliye'nin vergisi birleşince doğalgaz faturaları vatandaşı üçlü kıskaça aldı. Botaş metreküpünü 7.3 cent'e aldığı doğalgazın maliyetine yüzde 131, belediyeler yüzde 45, Maliye de bunun üstüne yüzde 18'lik vergiyi ekleyince vatandaşın faturası ödenemez hale geliyor.

Son günlerde gündemden düşmeyen doğalgaz fiyatları Enerji Bakanlığı ile belediyeleri karşı karşıya getirdi. Enerji Bakanı Zeki Çakan, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı ile birlikte Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek, doğalgaz fiyatlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

BOTAŞ'ın belediyelere 243 bin 502 liradan doğalgaz sattığını açıklayan Çakan, "Bizim sattığımız bu fiyatın üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi yüzde 45, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yüzde 39 fiyat koyuyor" diye konuştu. Daha önce belediyeleri fiyat düşürme konusunda uyardıklarını anlatan Çakan, Pazartesi günü, beş ilin belediye başkanları ile toplantı yapacağını ifade etti. Çakan, bu görüşmeden bir sonuç çıkmazsa, belediyelere yönelik bazı yaptırımlar uygulamayı düşündüğünü de bildirdi.

Sabit ücret, haksız kazanç

Toplantıda, doğalgaz fiyatları konusunda bilgi veren BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı ise, doğalgaz fiyatlarında belediyeleri suçladı. Bildacı, Botaş'ın 1998'den bu yana doğalgaza 4 dolar zam yaparken, belediyelerin 60 dolar zam yaptığını belirterek, Botaş'ın belediyelere zararına satış yaptığını ileri sürdü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, BOTAŞ'ın geçen seneden bu zamana kadar doğalgaza yüzde 67 zam yaptığını öne sürerek, "Bizim yüzde 45 de bu sürede düşerse, sabit ücret ortadan kalkacak olursa, biz bugünkü sattığımız fiyatın yarı fiyatına doğalgazı satarız" dedi. Gökçek, "Biz de şu anda fiyatı yüzde 5 indirdik" dedi.

BELEDİYELER FATURAYI ÜSTLENMEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, doğalgazda eleştirilen yüksek zam oranından kimin sorumlu olduğunu sormak gerektiğini belirterek, "Bizim bir yıl içinde doğalgaz fiyatlarına getirdiğimiz hiçbir ilave yoktur" dedi. Bir yıl öncesinde BOTAŞ'n, İGDAŞ'a doğalgaz birim satış fiyatının 102 bin lira olduğunu vurgulayan Gürtuna, şimdi 243 bin 500 liraya yükseldiğini, yani yüzde 250 oranında bir artışın söz konusu olduğunu kaydetti.

Gürtuna, "100 lira üzerinden 23 lirası İGDAŞ'ın payı. Geri kalanı BOTAŞ ve Maliye alıyor. BOTAŞ ve Maliye paylarının İstanbul doğalgazına bir dönüşü var mı? Bu yüzde 23 kar değildir. Bunun bir kısmı personele, bir kısmı yatırıma gidiyor" diye konuştu.

BOTAŞ VE BELEDİYE YÜZDE 50 İNDİRSİN

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Mehmet Sevim, sürekli yapılan zamlar ve artan vergilerle doğalgazın kamusal hizmetten çıkıp, faturalı soyguna dönüştüğünü savunarak, "BOTAŞ ve belediyeler, karlarından yüzde 50 indirim yaparak, Maliye Bakanlığı da vergileri azaltarak, doğalgaz faturaları yarı yarıya düşürülebilir" dedi. Sevim düzenlediği basın toplantısında, BOTAŞ doğalgazın maliyetine yüzde 131 kar ekleyerek belediyelere 243 bin lira alt sınırdan sattığını, belediyelerin de bu fiyata yüzde 40 karla birlikte, abone bedeli, sayaç bakımı, sabit hizmet, açma ve kapama gibi eklemelerle doğalgazı vatandaşlara sattığını hatırlattı. Doğalgazın, Aralık 2000'de 62 milyon lira olan abonelik ücretinin ise, Aralık 2001'de, yüzde 452 artışla 342 milyon liraya yükseldiğini, yine Aralık 2000'de 142 bin 100 lira olan doğalgazın birim fiyatının, Aralık 2001'de yüzde 138 artışla 338 bin 500 liraya çıktığına dikkati çeken Sevim, 630 bin 752 lira olan sabit ücretin de, Aralık 2001'de 337 bin 500 liraya indirildiğini kaydetti. Mehmet Sevim, Maliye Bakanlığı'nın ise, doğalgazdan uzun yıllar yüzde 1 KDV alırken, bu oranı yüzde 18'e çıkardığını, 1 Ocak 2002'den itibaren de, doğalgazdan yüzde 5 oranında akaryakıt tüketim vergisini almaya başlandığını ifade etti. Bakanlığın bu vergi oranını yüzde 1'e indirip, akaryakıt vergisinden de vazgeçmesini, BOTAŞ'ın ve belediyelerin de kar paylarında indirim yapmalarını isteyen Sevim,bu kurumları sorumlu olmaya çağırdı. Sevim, doğalgazda indirim yapılması için hükümet üyeleri ve Büyükşehir Belediye Başkanları'na birer açık mektup göndereceklerini bildirdi.

 
Kenya'da binde 8
bizde yüzde 88,6

2001íin hüsranla sonuçlandığını vurgulayan sendika temsilcileri, yeni yılda da çalışanları zor bir sürecin beklediğini söyledi.
Banka kurtarma hesapta yoktu
Borsa 14.300'e dayandı, euro'nun değeri yükseliyor
YOKSULUN PARASIYLA BANKA KURTARILMAZ
DOĞALGAZDA RANT AKILALMAZ
Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Başkanı İsmet Kasapoğlu, "Türkiye'de kömüre karşı sürdürülen kampanyaların temelinde doğalgaz projelerindeki akıl almaz rantların" olduğunu bildirdi.Elbistan'da 1000 k kalori/kilogram ısı değerindeki kömürden elde edilen elektrik enerjisinin maliyetinin 2 cent/kw/saat olduğuna, devletin ise şu anda doğalgazdan üretilen elektriği 12-16 cent/kw/saat fiyatla satın aldığına işaret eden İsmet "Bizim ülkemizde milli güvenliğimizin bile her platformda tartışılması istenirken, doğalgaz proje ve fiyatları TBMM'de bile ancak gizli oturumlarda görüşülebilmektedir'' diyen Kasapoğlu, kömür santrallerinin havayı kirletmesinin de söz konusu olmadığını kaydetti.
4 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED