T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Hipotermi tehdit ediyor

Vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesine "hipotermi" dendiğini belirten uzmanlar, soğuğa maruz kalma sonucunda vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini belirtiyorlar.

Sağlık Bakanlığı, aşırı soğukların yaşandığı günlerde soğuğa bağlı sağlık sorunlarına dikkat edilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Toprak, soğuk havada vücudun, ürettiğinden daha fazla ısı kaybettiğine işaret etti. Soğuğa maruz kalma süresinin uzaması sonucunda vücudun birikmiş enerjisinin tükendiğini anlatan Toprak, vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesine "hipotermi" dendiğini bildirdi. Toprak, bu durumun, beyni etkileyerek düşünme ve hareket etme fonksiyonlarının bozulmasına yol açtığını söyledi.

Ateş 35'in altına inmemeli

Toprak, hastalığın, titreme, aşırı yorgunluk, dalgınlık, ellerin tutmaması, hafıza kaybı, peltek konuşma, uyku hali, parlak kırmızı, soğuk cilt ve az hareket gibi belirtilerle ortaya çıktığını dile getirdi. Bu belirtilerden herhangi birinin farkedilmesi halinde kişinin derhal ateşinin ölçülmesini isteyen Toprak, ateşin 35 derecenin altında olması halinde durumun acil olduğunu bildirdi. Toprak, şu uyarılarda bulundu: "Hastayı ılık bir oda ya da barınak içine alın. Islanmış bütün giysilerini çıkarın. Önce vücudun baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarını ısıtın. Yoksa birkaç kat battaniye, kumaş, havlu ya da çarşa altında kişiyi kendi vücudunuzla ısıtın. Bilinci yerindeyse sıcak içecekler içirin."

BURUN VE KULAKLARI SAĞLAMA ALIN

Aşırı soğuklarda, vücudun bir kısmının donma sonucu zarar görebileceğini belirten Toprak, etkilenen bölgelerde duyu kaybı ve renk değişikliği yaşandığını bildirdi. En çok donan yerlerin burun, kulaklar, yanaklar, çene, el ve ayak parmakları olduğunu söyleyen Toprak, donmanın vücutta kalıcı hasara, ağır vakalarda organların kesilmesine yol açabildiğini kaydetti. Kan dolaşımı bozukluğu olan ve giysileri yeterli olmayanlarda donma riskinin daha fazla olacağını ifade eden Toprak, "Cildinizde kızarma ve ağrı hissettiğinizde hemen kapalı bir yere gidin ya da o bölgeyi örterek koruyun. Donma başlıyor olabilir" uyarısında bulundu.

 
Utangaçlığı utandırın!
Utangaçlığın sebebinin sosyal korkular olduğunu belirten uzmanlar, utangaçlık hakkında bol bol konuşmayı öneriyor.
Kalbe giden yol 'cep'ten geçer
Hayatımızda vazgeçilmez yer edinen cep telefonlarının en çok kullanılan özelliği olan kısa mesaj, haberleşme ve kutlamaların yanısıra gençler tarafından sevgi mesajları geçmek için kullanılıyor. Kısa mesajların, 160 karakterle sınırlı oluşu, sınırlı karakterlerle derdimizi anlatmamızı gerekli kılıyor. İşte bu ihtiyaçtan hareket eden Anahtar Yayıncılık, Sait Köşk'ün hazırladığı "Cepten Kalbe Mesajlar" adlı bir kitap yayınlandı. Kitaptaki klişe mesajları kullanmak ne kadar doğru bilemiyoruz ama, yurdum insanı bu kitabı tutacak gibi gözüküyor.
4 Ocak 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED