T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Umudumuz yeraltında

Türkiye'nin yeraltı zenginlikleri, 2001 yılı bütçesinin 34 katını geçiyor. El dahi sürülmeyen maden ve enerjinin değeri, 2 trilyon 180 milyar doları buluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verileri, ekonomiyi defalarca kurtaracak kadar zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan Türkiye'nin, umutlarını gömülü bıraktığını gözler önüne serdi.

Verilere göre, yeraltında el dahi sürülmeyen maden ve enerji miktarı, dolar bazında 2001 yılı bütçesinin tam 34 katı kadar... Bakanlığın araştırması, 2 trilyon 180 milyar 22 milyon dolar değerinde maden ve enerjinin işlenmeyi beklediğini ortaya çıkardı.

Elektrik kaçaklarının peşine düşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülkenin heba edilen yeraltı kaynaklarının rakamlarını çıkardı. Daha önce de Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Fusün Koroğlu tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan bor ve altın rezervlerine ilişkin kaynakların kullanıma açılması için bugüne kadar hiçbir adım atılmadı.

Taş toprak adeta altın...

Bakanlık verilerinde Türkiye, atıl durumda bekleyen 11.25 milyar dolarlık olarak görülen altın rezervlerinin yanısıra, 1.4 milyar dolarlık gümüş, 36 milyar dolarlık çinko, 3.5 milyar dolarlık bakır, 5.5 milyar dolarlık kurşun, 5.6 milyar dolarlık boksit, 6 milyar dolarlık nadir toprak potansiyeline sahip durumda. Türkiye'de aynı zamanda yıllardır işlenmesine rağmen halen 291 milyar dolarlık kömür rezervi hâlâ varlığını koruyor. Bunun yanısıra 365 milyar dolarlık bor, 104 milyar dolarlık zeolit, 300 milyar dolarlık kireç taşı, 189 milyar dolarlık dolomit, 250 milar dolarlık mermer potansiyeli bulunan yerlerde maden ocaklarının açılmaması manider karşılanıyor. Potansiyel olarak bakıldığında 15 milyar dolarlık demir, 7 milyar dolarlık da fosfat var.

Gündemdeki tek maden bor...

Bakanlık verilerine göre dünya bor rezervlerinin yüzde 70'i Türkiye'de ve 1 milyar tonluk potansiyel bor madenlerinin değeri 356 milyar doları geçiyor. Verilere göre, Türkiye'de 49.2 milyar dolarlık kil, 72.1 milyar dolarlık kuvas, 70 milyar dolarlık pomza, 104 milyar dolarlık zeolit, 9.4 milyar dolarlık trona, 12.4 milyar dolarlık sodyum sülfat, 189 milyar dolarlık dolomit, 300 milyar dolarlık kireç taşı potansiyeli var. 250 milyar dolar değerinde 5 milyar metreküp mermer, sınırsız miktarda yapı taşları potansiyeli var.

 
ABD'ye 'ihracat' mektubu
TOBB ve TİM, Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısı öncesi, ABD Dışişleri Bakanı Powell'a 'tercihli ticaret' isteyen bir mektup gönderdi.
İlk hacı kafilemiz yolda
Bir aydır kutsal topraklarda bulunan Türk hacılarından ilk kafile bugün yurda dönmek için yola çıkarken, bir kısmı da Medine'ye geçerek burada ibadetlerini sürdürecek.
En bereketli bayram
Talep fazlalığı yüzünden şehirlere getirilen kurbanlık hayvanların tümü yüksek fiyattan alıcı buldu.
134 yıllık yolculuk
134 yıl önce hava tahminleri için Rasathane-i Amire olarak kurulan Kandilli Rasathanesi, 76 yıldır depremin nabzını tutuyor.
Marmaray 2005'te hizmete girecek
AYGÜN: IRAK AMBARGOSU TÜRKİYE'Yİ VURUYOR
Kısa adı 'Marmaray' olan sistemin, müşavirlik ve kontrolörlük çalışmaları, Ağustos sonuna kadar tamamlanacak. Saatte 70 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip sistemin, 2005 yılı sonunda işletmeye alınması öngörülüyor.

25 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED