T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Bu da 'paralı kütüphane'

İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, 1 Şubat'tan itibaren uygulanmak üzere, kendi öğrencileri dışındaki okuyucular ve araştırıcılar için bir giriş ücreti almaya karar verdi. Öğrencilerden bir milyon, öğrenci olmayanlardan beş milyon TL. giriş parası tahsil etmeye başlamış..

Bu uygulamayı öğrenince evvelâ işin müsbet tarafını düşündük.. İnsan para ödeyerek öğrenirse, öğrenme işini daha çok benimser, daha çok gayret eder.. "Para veriyorum.. Param boşuna gitmesin" duygusu kendisini ciddiyete ve çalışmaya sevkeder.. Bu nokta, işin olumlu karşılanabilecek tarafı.. Diğer taraftan, İstanbul Üniversitesi dışındaki üniversite ve yüksek okullarda okuyan gençler arasında az da olsa bu ücreti ödeyemeyecek olanlar çıkarsa, onlar için de bir formül bulunsa pek iyi olur kanaatimizce..

Ankara'nın bakışı bu mu?

Meselâ bu formül ne olabilir? Şu olabilir.. Başka üniversitelere mensup olup da bir milyon lirayı ödemeyecek olan öğrenci ya sekreterden veya bölüm başkanından (ücretsiz girme kartı veya fişi) alarak kütüphaneye bu şekilde girebilmeli.. Zaten 1 milyon lirayı mühimsemeyen öğrenci cebinden parayı rahat çıkaracak ve izin almak, fiş almak zahmetine katlanmayacaktır..

Sonra araştırmacılardan ve gazetecilerden her seferinde yani her gün (her gün gelirse) beş milyon TL. ücret alınması da bize biraz ölçüsüz geldi.. Adamın işi bu: Okumak.. araştırmak.. yazmak.. Böylelerinin cebinde bol para bulunduğunu size kim söyledi?.. Ayda bir sefer kütüphaneye gelse ziyanı yok diyelim.. Araştırmacı ve gazeteci yahut yazar her ayın yarısını kütüphanelerde geçirir..

Bunlar için de bir formül bulunması uygun olur. Bölüm Başkanı Sayın Prof. Meral Alpay'a duyurulur..

BİLGİSAYARLI KÜTÜPHANELERİN SORUNLARI VAR

Kütüphanelerimiz artık yavaş yavaş kitap ve yazar isimlerini taşıyan "fiş kutuları"nı terkedip bu isimleri düzenli olarak bilgisayarlara yüklemeğe başladılar..

Fakat bu işlem, henüz tamamiyle neticelenmedi.. Öyle söylüyorlar.. Onun için "fiş kutuları" halen kullanılıyor..

Bizim Üniversite Kütüphanesi'ne hatırlatmak istediğimiz üç husus var:

1- Kitap isimleri ve yazar isimlerini ihtiva eden fişler aynı kutulara yerleştirilmiş.. Bu hal, karışıklıklara ve zorluklara sebep olmaktadır.. Yazarlarına bakılarak aranacak kitaplara ait fişler ayrı kutulara dizilmeli.. Kitap isimlerine göre aranacak kitapların fişleri ayrı kutulara konulmalı..

2- Fişlerin çoğu yıpranmış, değiştirilmesi gerekir.. (Yıpranan fişler)

3- Kutulardaki fişlerin alfabetik diziminde hatâlar vardır.. Meselâ (arap) kelimesi, (adalet) kelimesinden çok sonraki bir fişte yazılı bulunması gerekirken adaletin yazıldığı fişten evvelki bir fişe yazılmış..
Bu hataların da düzeltilmesi gerekir.. Arayan için büyük zorluk yaratıyor..

4- Kutuların üzerinden harfler silinmiş, yıpranmış, belli belirsiz hallere girmiş..

Bunların düzeltilmesinde ve tertiplenmesinde, belli bir ücret karşılığında kütüphanecilik bölümünün başarılı öğrencilerinden istifade edilebilir.. Tatil günlerinde ücret düşünmeyen öğrencilerimiz de çıkabilir..



25 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED