AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Direniş tek merkezli

ABD kaynakları Irak'taki direnişin tek merkezden yönetildiğini, aynı merkez tarafından finanse edildiğini düşünüyor. Kent merkezlerindeki direnişin zamanla kırsal kesimlere de yayılabileceği belirtiliyor.

ABD, Irak'ta Saddam Hüseyin yanlısı direnişçilerin tek bir merkezden komuta edildiğine ve mali olarak desteklendiğine inanmaya başladı. World Tribüne internet sitesinin haberine göre, Amerikalı generaller aylarca isyancıların kendi başlarına hareket ettiklerini düşündükten sonra, artık Sünni Üçgeni adı verilen bölgenin direnişçileri topladığına, yönettiğine ve mali yönden desteklediğine inanıyor.

Irak'taki 1. Zırhlı Tümen Komutanı Tuğgeneral Martin Dempsey, "Giderek daha fazla direnişin tek merkezden finanse edildiğine ve tek merkezden iletişim sağlandığına inanıyorum" diyerek, istihbarat verilerinin de bunu doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

Middle East Newsline sitesinde yer alan haberde de direnişçiler içinde yer alan bazı grupların devrik Saddam rejimiyle bağlantılarını gizlemek için İslami isimler kullandıkları belirtildi. Baas Partisi'nin güvenlik görevlilerinden oluşan bir grubun "Muhammed'in Ordusu" adını kullandığı iddia edilirken, başka grupların da Mısır, Lübnan, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden gelen gönüllülerin saflarına katıldıkları kaydedildi.

Direniş kırsal kesimlere yayılıyor

Amerikalı yetkililer, Irak'taki direnişin kentlerden kırsal kesime doğru yayılmasından endişe ediyor. Time dergisinin haberine göre, ülkede savaş ve yağma yüzünden yaklaşık 1 milyar dolar tutarında gübre, tohum ve tarım teçhizatının yok olduğunu belirten Amerikalı yetkililer, Irak'taki 600 bin çiftçinin gelecek tarım sezonunda yağmurlardan önce ekecek tohum ve gübre bulamayacaklarından korkuyorlar.

Irak Geçici Yönetim Konseyi'ne danışmanlık yapan bir Amerikan Tarım Bakanlığı yetkilisi, tarımın Irak'ta ikinci ekonomik sektör ve en büyük istihdam alanı olduğunu belirterek, çiftçilerin ekim yapamaması durumunda işgal güçlerine karşı saflarda büyük artış olmasından endişe edildiğini kaydetti. Bu arada Irak'ın orta kesimindeki Ramadi'de, bir polis karakoluna roket saldırısı düzenlendiği bildirildi. Yetkililer, saldırıda 2 polisin ve 4 sivilin yaralandığını belirttiler.

Sadr grubu ABD iddiasını reddetti

Amerikan güçlerince dün Bağdat'ta tutuklanan kişinin, Iraklı Şii lider Muktada Sadr'ın yardımcısı olmadığı iddia edildi. Muktada Sadr'ın sözcüsü Şeyh Abbas el Rubaya, "Amerikan güçleri tarafından Muktada Sadr'ın yardımcısı olarak açıklanan bu kişiyle hiçbir ilgimiz yoktur. Bu kişi hiçbir birimimizde çalışmamaktadır. Amir adlı bu kişinin Muktada Sadr'ın yardımcısı olduğu şeklindeki iddialar tamamen yanlıştır. Bu iddialar, Muktada Sadr ve hareketini karıştırma amacı taşımaktadır" dedi. Amerikan güçlerinin, Iraklı radikal Şii lider Muktada Sadr'ın yardımcısı Amir El Yaseri'yi, 2 Amerikan askerinin ölümüyle bağlantısı olduğu şüphesiyle Bağdat'ta tutukladığı bildirilmişti.

  • NEW YORK



  • 5 Aralık 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED