AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
TUFANDAN SONRA

Bir süredir uzun hikayeler anlatan Mustafa Kutlu, son kitabı 'Tufandan Önce'de, ilk kez siyasi bir serüveni konu ediniyor. Seçim atmosferinde geçen hikayeyi siyaset bilimci ve siyasetçiler değerlendirdi.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Bir süredir uzun hikayeler yayımlayan Mustafa Kutlu, son kitabı Tufandan Önce ile ilk kez siyasi bir serüvene imza attı. Dergah Yayınları arasından çıkan eserde geçen olayların zamanı bir güne sığmış, sabah dokuz-akşam beş mesai saatleri arasında verilmiştir. Anadolu'da bir kasabaya bir sanayi tesisi kurulacak ve o gün bu tesisin temeli atılacaktır. Yazar bu eğlenceli temel atma törenini konu edinmektedir. Bakan, vali, ilgili genel müdür, belediye başkanı, kaymakam, partinin ili ve ilçe başkanlarının dahil olduğu serüven sürpriz bir final ile son bulur. Bir seçim atmosferinin öncesinde gelişen olaylar ülkemiz genelindeki siyasi eğilimleri tahlil etmektedir. Mustafa Kutlu uzun hikayelerinde halk edebiyatımızın sözlü unsurlarından hareket ediyor; özellikle halk hikayelerini bir anlamda yeniden üretiyor. Her seviyede okura hitabeden bu anlatım tarzı şifahi kültürün yazıya intikalini sağlıyor. Tufandan Önce kısa zamanda birkaç baskı yaptı ve siyaset çevrelerinde büyük ilgi ile karşılandı. Biz de bu noktadan hareketle milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu ve kendisi de şair olan Mehmet Atilla Maraş ile siyaset bilimci Nuray Mert'ten, kitabın genel değerlendirmesini yapmalarını istedik.

    Siyasete nasıl dahil olunduğunu anlatıyor

    ZEYNEP KARAHAN USLU: "Mustafa Kutlu'nun üslubunu öteden beri takdir ederim. Günlük yaşamın izdüşümlerini ve karakter tahlillerini çok gelişmiş bir biçimde gündeme getirdiğini düşünüyorum. Tufandan Önce de gündelik yaşamın izdüşümlerini yansıtmada başarılı bir kitap. Karakter ve olay örgüsünün de iyi işlendiği düşünüyorum. Mustafa Bey'in üslubu kendine has bir yalınlık içerir. Bu da kolay okunurluğu getirir. Bu çerçevede de ben kitabı keyif alarak okudum. Türkiye'de siyasetin veya siyaset mekanizmasına dahil olmanın nasıl gerçekleştiği üzerine de tespitleri bünyesinde barındırıyor. Ama Mustafa Bey kitapta bunu, toplum ve zaman kesitinden hareketle insanı anlatmış. İnsan tabiatındaki zenginlikleri, güzellikleri, eksiklikleri bulmak mümkün ama biraz daha detaylı olabilirdi diye düşünüyorum.

    Geleneksel anlatım tarzını, çağdaş boyutlara yeni bir üslupla taşıyor

    MEHMET ATİLLA MARAŞ: "Kitabı iki oturuşta, bir solukta okudum. Bu kitabın su gibi akan bir üsluba sahip olduğunu gösteriyor. Tufandan Önce, bir defa bizim insanımızı, bizim kasabamızı anlatıyor. Bu kitapta en çok dikkatimi çeken Mustafa Kutlu'nun sıcak ve yerli bir üslup kullanması oldu. Buna tam anlamıyla yerel bir hikayeci üslubu diyebiliriz. Eski kıssahanların dilini ve üslubunu kullanarak anlatıyor hikayeyi. Erzurum'da bir âşıklık geleneği vardır. Bu âşıklar Ramazan'da ellerinde sazlarıyla teravihten sonra kahvelerde oturup kıssa anlatırlar. Tufandan Önce'de sanki bir kıssahan var ve hikayeyi o anlatıyor gibi. Geleneksel olan hikayedeki anlatım tarzını, çağdaş boyutlara taşıyor ve yeni bir üslupla anlatıyor. Bir başka dikkat çeken taraf da hikayecinin kendisinin üçüncü şahıs durumunda olması. Bir gözlemci pozisyonunda olan hikayecimiz yani Mustafa Kutlu, kendini de zaman zaman işin içine katıyor. Okuyucuyla bütünleşiyor o hikayenin kahramanlarıyla arkadaş oluyor. Hikayenin içine bizzat nüfuz edip tekrar geri çıkıyor bu da hikayede yeni bir gelişmedir. Hem yeni hem yerli bir söylemdir. Bu açıdan bakıldığında Mustafa Kutlu'nun çağdaş hikayeciliğimize getirdiği yeni açılımlar bakımından Tufandan Önce, oldukça büyük önem arzediyor.

    Siyasete başka açıdan bakabilen bir hikaye bu

    NURAY MERT: "Bir ülkenin siyaset anlayışı, siyaseti günlük hayatın içinde nasıl işlediği, siyasetin içinde yeralan insanların siyasete nasıl baktıkları ve nasıl yaşadıkları ve tüm bunların kişiliklerle bağlantısı bir takım tiplemelerle ortaya koyuluyor Tufandan Önce'de. Taşra siyasetçisi, dışarıdan gelmiş üst düzeyde biri, daha bürokrat geçmişi olan bir mülki amir... Ben zaten Mustafa Bey'in stilini çok seviyorum, tiplemelerini çok beğeniyorum ve gerçekten çok başarılı buluyorum. Tufandan Önce, siyasete başka bir perspektiften bakma maksadıyla yazılmış, her bakımdan çok güzel ve maksadına ulaşmış bir kitap. Ayrıca da Mustafa Kutlu ne yazarsa yazsın çok keyifli bir okuma sunuyor okura. O nedenle ben kitaplarını bitirdiğim zaman üzülüyorum.

  •  
    Film ödülü Demirkubuz'a, şiir ödülü hiç kimseye gitti Şair ve sinemacı Orhon Murat Arıburnu anısına verilmekte olan geleneksel Arıburnu Ödülleri'nin ondördüncüsü sahiplerini buldu.
    Müze için ödüllü yarışma
    İzmir'de kurulması planlanan Devlet Çocuk Müzesi için çocuk ve gençler arasında güzel sanatların çeşitli dallarında yarışma düzenleniyor. Uluslararası Kadınlar Dayanışma Birliği ve Kültür Bakanlığı'nca ortak düzenlenen yarışmaya 10-18 yaşları arasındaki kişiler yağlıboya resim, heykel, otantik kompozisyonlu oyuncak bebek ve mahalli ev kategorilerinde katılabilecek. Yarışma katılacak eserlerin en geç 1 Mart 2004 tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor. Başarılı bulunan eserler altın, gümüş ve bronz madalya ile ödüllendirilecek, dereceye girenlere toplam 15 milyar TL'lik ödül dağıtılacak.
    Tuvale yansıyan Türkiye
    Resimlerinde Türkiye'nin kültürel ve mimari dokusunu, geleneksel yaşamını ve insanlarını konu alan Svetlana İnanç'ın resimleri Vakıfbank İstanbul Bölgesi Fuayesi'nde 19 Aralık'a dek sergileniyor. Bilgi için tel: 0 212 316 70 21
    KÜLTÜR HARİTASI
  • David Trueba'ınn filmi "Başyapıt" saat 15.30 ve 19.00'da Tarık Zafer Tunaya'da gösterilecek. Tel: 0 212 293 12 70

  • Dostlar Tiyatrosu'nun sahnelediği "Fay Hattı" adlı oyun saat: 20.30'da Muammer Karaca Tiyatrosu'nda perde açacak. Tel: 0 212 252 59 35

  • Halit Refiğ'in "Haremde Dört Kadın"ı saat:14.00'te Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü'nde. Tel: 0 212 274 98 70

  • Ahmet Eser Köprülü'nün resim sergisi 13 Aralık'a kadar Muğla Halikarnossos Kültür Merkezi'nde görülebilir. Tel: 0 252 358 61 13

  • 5 Aralık 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED