AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
DOĞUM YÖNTEMİNİ ETKİLEYEN GELİR

Dünyaya bir canlıyı getirmenin verdiği sorumluluk daha hamilelik dönemindebaşlar. Kadın ve Doğum Uzmanı Cengiz Tokgöz, yoksul ailelerin 'daha ucuz' oduğu gerekçesiyle normal ve kimi zaman evde doğum yapmayı tercih ettiğini, gelir seviyesi yüksek olanların ise sezaryen veya ağrısız doğumu istediklerini ifade ediyor.

  • AYŞE OLGUN
    Hamilelik ilerledikçe anne ve babayı saran heyecan ve coşkuya zaman zaman endişe de karışır. "Acaba sağlıklı bir doğum yapabilecek miyim? Çok ağrı çekecek miyim? Doğum sancılarım çok mu uzun sürecek? Bebeğim ya doğum sırasında sakatlanırsa?" gibi pekçok soruya cevap arayan anne adayı bir yandan doktoruna bir yandan da daha önce doğum yapmış kadınların tavsiyelerini dikkatlice dinleyerek endişelerini biraz olsun azaltmaya çalışır. İşte anne adaylarının taşıdıkları bu endişelere en güzel cevap bir kadın doğum uzmanından geliyor.

    Her anne adayı için sağlıklı doğumun farklılık arzettiğini ifade eden Kadın Doğum Uzmanı Cengiz Tokgöz, hamilelik seyri sağlıklı bir şekilde ilerleyen tüm anne adaylarına öncelikle normal doğumu tavsiye ediyor ve şunları söylüyor: "Bebeğin doğum öncesi rahimdeki duruşu, kilosu ve annenin sağlık durumu gözönüne alınarak ebeveynin doktorla birlikte vereceği karar o anne adayı için en sağlıklı doğum şeklidir" Ülkemizde ailelerin gelir ve ekonomik durumlarına göre doğum yöntemlerinin tercih edildiğini söyleyen Tokgöz, "Büyükşehirlerde yaşayan ekonomik durumu iyi ve eğitim seviyesi yüksek aileler, pratik ve daha az riskli olduğu düşüncesiyle sezaryeni istiyor" diyor.

    Sezaryen yanlış biliniyor

    Kırsal kesimlerde ise normal doğumların daha fazla tercih edildiğini belirten Tokgöz bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: "Bebek bekleyen anne adayları geleneksel yollarla doğum yapmak istiyor. Burada aile büyüklerinin etkisi fazla. Kendi tecrübeleriyle anne adaylarını yönlendiriyorlar. Ayrıca maddi olarak daha uygun olduğu düşünülüyor." Yine kırsal kesimde evde doğumun kentlere göre daha fazla tercih edildiğini dile getiren Tokgöz, ulaşım, ekonomik sebeplerin yanında hastanede sezaryen yapıldığı kanaatinin yaygın olduğunu belirtiyor. Oysa kentli kadınların daha az ağrı ve daha kısa sürede gerçekleşmesi yüzünden sezaryeni çoğu zaman kendilerinin tercih ettiğini söyleyen Tokgöz, sezaryenli doğum hakkında toplumda yanlış bilgiler olduğunun da altını çiziyor. Tokgöz, sanıldığının aksine sezaryenle 3 çocuktan daha fazla doğum yapılabilineceğini ve her doğumun da sezaryenle yapılacak diye bir şartı olmadığını belirtiyor.

  •  
    Kadın bedeninin yeniden inşası
    Kadınların kendilerini geliştirmeleri ve aynı zamanda entelektüel birikimlerini ortaya koymalarını sağlamak amacıyla AKDER (Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği) tarafından başlatılan "Değişen Dünyada Sosyal Hadiselerin Kadın Kimliği Üzerindeki Yansımaları" ana başlıklı konferanslar dizisi devam ediyor. Konferansların amacı kadının yeni dünya düzeni içindeki konumunu sorgulanmak. Yarınki konferansın konuğu Nazife Şişman ve kadınlara "Kadın Bedeninin Yeniden İnşası-Emanetten Mülke" konusunu işleyecek. Saat 14.00'de başlayacak olan konuşma Birlik Vakfı'nda yapılacak. İsteyen herkes ücretsiz olarak konferansları takip edebilir. Ayrıntılı bilgi için: Tel. 529 04 56
    5 Aralık 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED