AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar almış

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, el yazısıyla yazdığı 19 Mart tarihli bir mektupta, "Amerikan saldırganlığına karşı mücadele etmek için'' Irak Merkez Bankası'ndan yaklaşık 1 milyar dolar istediği bildirildi. ABC televizyonunun Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği haberde, paranın büyük miktarının Irak'ta çelik kasalarda ele geçirildiği belirtildi. ABC televizyonunda bir kopyası gösterilen bu mektupta Saddam Hüseyin, banka yönetim kurulundan, "ABD saldırganlığına karşı mücadele etmek için, 'yüce Allah adına' Kusay Saddam Hüseyin ile Maliye Bakanı Hikmet Mezian İbrahim'e 920 milyon Amerikan Doları ile 90 milyon euro verilmesini" istiyor. Bir Amerikan ajanı, paranın aynı gün bu kişilere özel zırhlı çantalar içinde verilmiş olabileceğini söyledi.

  • WASHINGTON

    'Berlusconi yasası' protesto edildi

    İtalya'da medyaya ilişkin yeni düzenlemeler getiren yasa tasarısının Senato'da da geçmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'ye çevrildi. Yeni yasanın, aynı zamanda bir medya patronu olan Başbakan Silvio Berlusconi'nin işine yarayacağını düşünen muhalifler Cumhurbaşkanı'na yasayı imzalamaması yönünde baskı yapıyor. Muhalefet, "Berlusconi yasası" olarak tanımladıkları, yeni medya yasasının Senato'da da onaylanmasının ardından sokaklara döküldü. Yasanın en çok, aynı zamanda medya patronu olan Başbakan Silvio Berlusconi'ye yarar sağlayacağını düşünen muhalifler başkent Roma'da gösteri düzenledi.

    11 Eylül konuşmaları sansürlü yayınlanacak

    New York Belediyesi ile 11 Eylül olaylarını incelemek üzere kurulmuş olan komisyon arasında, olay günü 911 nolu imdat telefonunu arayan kişiler ile görevliler arasında cereyan eden konuşmaların sansürlü biçimde yayınlanması konuşunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın sağlandığı New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve Belediye Meclisi üyesi Michael Cordozo tarafından açıklandı. Buna göre, yayınlanacak konuşma bantları ve metin haline getirilmiş konuşmalarda kişilerin kimliklerini belirtecek hususlara, ya da heyecan uyandıran ve üzüntü yaratacak bölümlere yer verilmeyecek.

  • NEW YORK

    ABD vatandaşlarına S. Arabistan uyarısı

    ABD, vatandaşlarını muhtemel terörist saldırılara karşı uyararak, Suudi Arabistan'a yapacakları çok gerekli olmayan ziyaretlerini ertelemelerini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yayınlanan bildiride, "ABD hükümeti, ulaştırma ve sivil havacılığı da hedef alan, Amerikan ve Batı çıkarlarına yönelik terörist tehditlerin işaretlerini almaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

  • WASHINGTON

    Endonezya'da 6 Türk sınırdışı ediliyor

    Endonezya, Avustralya'nın kabul etmediği 14 kaçak Türk'ten 6'sının bugün Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı. Endonezya göçmen bürosu yetkilisi Ade Endang Dahlan, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye dönmek isteyen 6 Türk'ün bugün sınır dışı edileceğini kaydetti. Dahlan, BM yetkilileri tarafından sığınma talepleri incelenen diğer 8 kişinin Cakarta'daki karantina merkezinde kalacaklarını söyledi. Avustralya deniz kuvvetleri, Kasım ayı başında, 4 gündür denizde olan bir tekneyi, içinde 14 Türk ve 4 kişilik Endonezyalı mürettebatıyla ele geçirmişti. Avustralya'ya mülteci olarak sığınmak isteyen Türkler, Avustralyalı yetkililerle Cakarta arasındaki görüşmelerden sonra Endonezya'ya geri gönderilmişti.

    Afganistan'da 1 BM görevlisi öldürüldü

    Afganistan'ın batısında bir BM konvoyuna, Taliban mensupları tarafından düzenlendiğinden şüphelenilen saldırıda, 1 Afgan BM çalışanının öldüğü, 11'inin de yaralandığı bildirildi. Nimroz Valisi Kerim Barahi, saldırının, Nimroz'da nüfus sayımı yapan BM çalışanlarının kentten ayrıldıktan sonra Farah eyaletindeki Çakav yakınlarında düzenlendiğini kaydetti. Barahi, Nimroz'dan Çakav'a giderken pusuya düşürülen konvoyda yaralanan BM görevlilerinden birinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

    Kaplan'ın iade davası yeniden görülüyor

    Almanya'da yasaklanan İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin (İCCB) yöneticisi Metin Kaplan'ın sınırdışı edilmesiyle ilgili dava yeniden ele alınacak. Münster kentindeki Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Yüksek İdari Mahkemesi, Alman hükümetinin talebi üzerine, Kaplan'ın sınırdışı edilmesiyle ilgili davaya yeniden bakılmasına karar verdi. Köln İdari Mahkemesi, Kaplan'ın Türkiye'de işkence görebileceği gerekçesiyle sınırdışı edilmesini yasaklamıştı. Kuzey Ren Vestfalya Yüksek İdari Mahkemesi ise Kaplan'ın sınırdışı edilmemesi için bu gerekçenin geçerli olup olmadığının yeniden ele alınmasını istedi.



  • 5 Aralık 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED