AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Türk şirketleri Irak'ta ihalelere direk girebilir

ABD'nin yeni açacağı ihaleler 18,7 milyar dolar tutarında. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Larson, "Ben Irak'la ilgilenen bir Türk şirketinin yöneticisi olsam, yeni Irak ihaleleri için hızla çalışmaya başlardım" dedi.

ABD'nin, Irak'ın yeniden inşası için ayırdığı 18,7 milyar dolar tutarındaki dev ihalelerde Türk şirketlerinin de doğrudan yarışabileceği bildirildi.

ABD yönetiminin, bugün resmen başlatması öngörülen ihalelere Irak'ta son dönemde ABD ile yakın işbirliği içinde bulunan Türkiye'den şirketlerin de doğrudan yer alabileceği belirtiliyor.

ABD'nin ekonomik işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson da Brookings Institution adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen toplantıda bu yöndeki bilgileri doğruladı. Larson, bir soru üzerine, "Ben Irak'la ilgilenen bir Türk şirketinin yöneticisi olsam, bu yeni ihaleler için şimdiden hızla çalışmaya başlardım" dedi.

18,7 milyar dolar tutarındaki ihaleler, 25 büyük ve 2000 küçük altyapı projesinden oluşuyor. İhale takviminin resmen başlatılmasının ardından, en geç bir ay içinde tekliflerin ilgili Amerikan makamlarına iletilmesi gerekiyor.

Her gün 1500 Türk kamyonu Irak'a giriyor

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı'nın Irak ve Afganistan ekonomik koordinatörü Büyükelçi Ahmet Ökçün, ilkbaharda sadece Amerikan şirketlerinin ana yüklenici olarak katıldıkları ve kazandıkları yaklaşık 2,5 milyar dolar tutarındaki ihalelerde Türk şirketlerinin taşeron firma olarak şimdiye kadar, kayıtlı şekilde 220 milyon dolarlık iş aldıklarını belirtti.

Türkiye'nin Irak'a bu yıl ki ihracatının 1 milyar doları bulmasının öngörüldüğünü anlatan Ökçün, gelecek yıl için bu rakamın iki katına çıkarılmasının amaçlandığını belirtti. Ökçün, halen her gün yaklaşık bin 500 Türk kamyonunun Irak'a girerek ticaret yaptığını söyledi.

Türkiye, Irak'ta kilit rolde

ABD Eximbank'ının İcra Kurulu üyesi April Foley de, ABD'nin, Türkiye'deki ekonomik gelişme ve özelleştirme çabalarını alkışladığını ve Türkiye'yi, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında "stratejik konuma sahip kilit bir oyuncu" olarak gördüğünü söyledi. Amerikan Eximbank'ın yeni Irak Ticaret Bankası'na 500 milyon dolar ticari faaliyet katkısında bulunduğunu belirten Foley, ABD'nin, Türk Eximbank'ının da benzer bir kredi imkanı sağlamasını desteklediğini ifade etti.

Foley, Eximbank'ın Türkiye'nin ekonomik reformlarını desteklemesinin bir parçası olarak, şu sırada Türk Hava Yolları'na 30 Boeing uçağı alınmasına finansal destek yollarını araştırdıklarını da duyurdu.



5 Aralık 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED