AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'İran İzlenimleri' İran'da

45 yıldır cam sanatına hizmet eden Gültekin Çizgen "İran Yolcuları" başlığıyla İstanbul'da sergilediği eserlerini "İran İzlenimleri" adıyla İran Tahran Cam ve Seramik Müzesi'nde sanatseverlerle buluşturdu.

Türkiye'de 45 yıldır fotoğraf illüstrasyon ve cam sanatına hizmet veren ünlü sanatçı Gültekin Çizgen, 14 Aralık'ta cam sanatının İran'daki merkezi olan Tahran Cam ve Seramik Müzesi'nde "İran İzlenimleri" adlı bir sergi açtı. Yakın tarihte gerçekleştirdiği İran seyahati sonrasında izlenimlerini cama aktaran Çizgen'in; cam heykeller, objeler, tabaklar, salkımlar, metal-cam kombinasyonları ve takılardan oluşan "İran İzlenimleri" sergisi daha önce İstanbullu sanatseverlerle buluşmuştu. "The British Society of Master Glass Painters - İngiliz Cam Ustaları Birliği" üyesi olan Çizgen, "İran Experience-İran İzlenimleri" sergisindeki eserlerini 9 hafta gibi çok kısa bir sürede ve yoğun emek harcayarak gerçekleştirdi.

Eserlerini önce kendi ülkesinde sergilemenin önemini vurgulayan ve "Ben buralıyım" diyen sanatçı, 8 Aralık'ta Ankara'da "Lingo Lingo Şişeler ve Yeni Camlar" adlı bir başka sergi açtı.

9 haftada, ikişer fırında hazırlandı

Tahran Cam ve Seramik Müzesi'nin koleksiyonuna davet edilen Gültekin Çizgen, İran'a giderken burada bir sergi açma fikri yokmuş. Müze yönetiminden gelen sergi teklifine şaşıran Çizgen, teklifi kabul edip 9 haftada sergiyi hazırlamasını çılgınlık olarak nitelendiriyor.

"Benim için sürpriz oldu, dokuz haftada sergi hazırlanması çılgınlıktı. 22 Ekim'de Türkiye'ye döndüm ve günde ikişer fırın yakarak bu sergiyi hazırladım. 45 yıllık sanat hayatımda fotoğraf ve illüstrasyon alanında, yurtdışında pek çok sergi açtım ama cam alanında bu ilk oluyor."

İran yolculuğu sırasında farklı kentleri de ziyaret etme imkanı bulan Çizgen, İran'daki kadim kültürden çok etkilendiğini ve sergisine yansıttığı bu etkileşimin İran'da nasıl karşılanacağını merak ettiğini söylüyor.

Doğunun renk ve biçim dünyası

İran'da füzyon ve sıcak cam alanında ustalarla tanışan Gültekin Çizgen, yeni renk ve biçim arayışlarının çözümünü İran'da bulduğunu belirtiyor. Süsleme ve kullanım amaçlı iki ayrı biçimde oluşan sergide füzyon ve karışık teknik işlerini tercih eden Çizgen, camın ruhunun, söyleminin, biçim ve renkte hayat bulduğunu söylüyor.

LİNGO LİNGO ŞİŞELER

Gültekin Çizgen İran sergisinden önce 8 Aralık'ta Ankara'da "Lingo Lingo Şişeler ve Yeni Camlar" adlı bir başka sergi açtı. Sanat Yapım'da sergilenen ve şişeden üretilmiş sanat objesi arayışını yansıtan bu sergi, şişeden yapılmış balıklar, tepsiler, çeşitli heykel grupları, tablolardan oluşuyor. Çizgen'in bir yıldır üzerinde çalıştığı bu renkli cam dünyası da sanatseverin büyük ilgisiyle karşılaşacağa benziyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ


  •  
    -PAZARTESİ NOTLARI-
    Ebrû'nun güzelliği...
    'Sâmiha Ayverdi dönemine ışık tuttu'
    En Sevgiliye şiirler
    İlk albümü En Sevgiliye'nin beğenilmesinin ardından En Sevgiliye 2 ve 3 albümlerini yapan Dursun Ali Erzincanlı, seriyi sürdürüyor. Erzincanlı'nın, Peygamber Efemdiniz'in (SAV) ve ashabın örnek hayatını konu alan En Sevgiliye 4 albümünü geçtiğimiz günlerde Marmara Müzik tarafından piyasaya sürüldü. Albümde bulunan beş parçanın sözleri Erzincanlı'ya ait. M.Fethullah Gülen, Faruk Gürbüz ve Kab Bin Zübeyr'in şiirlerinin de yorumlandığı albümün müziklerini Umut Mürare ve Mustafa Cihat yaptı.
    Bilgi tel: 0 216 422 40 37

    Zencefilin estetiği
    Fatma Tülin ve Ahmet Elhan'ın birlikte imza attıkları 'Zencefil' isimli sergi Fransız Kültür Merkezi'nde sanatse-verlerin ilgisine sunuluyor. Bitkilerle, meyvelerle olan ilgisiyle bilinen ressam Fama Tülin'in, fotoğraf sanatçısı Ahmet Elhan'la gerçekleştirdikleri ortak projede Elhan'ın zencefil fotoğrafları, Fatma Tülin'in resimleriyle birlikte yer alıyor.
    Bilgi tel: 0 212 334 87 40

    Yasağın 7 yıllık öyküsü
    Mazlumder'in yayınladığı son 'bülten beyanname' 7 yıla yakın süredir devam eden başörtüsü sorununu gündemine alıyor. Mazlumder'in, "İyi Niyet ve Elbirliğiyle Başörtüsü" kapak başlığıyla yayınladığı beyanname-sinde, yasağın öyküsü, belgeler, huhuki durum, öğrenci görüşleri, STK görüşleri ve aydın görüşleri yer buluyor. Bilgi için tel: 0 212 534 52 30
    15 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED