AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Defterdarlıkta Çalışan Memurun Yüksek Lisans'dan Dolayı Nakli

Batman Defterdarlığı'nda memur olarak çalışıyorum. Eylül ayında yüksek Lisans kazanıp kaydımı yaptırdım. Şu anda aday memurum. Kazandığım yere tayinim olur mu?

Siz, Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yer almamaktasınız. Sizin kazanmış olduğunuz yüksek lisans nedeniyle görev yerinizin değiştirilmesi hususunda idarenin bu isteğinizi yerine getirme zorunluluğu yoktur. Ancak, durumunuzu belirten bir dilekçe ile müracaat etmenizi öneririz. Hizmet ihtiyaçları çerçevesinde idare durumunuzu değerlendirecektir.

İnşaat Mezunu İnfaz Koruma Memurları Duble Yol Projesinde Görev Alabilir mi?

Duble yol projesi için çeşitli kamu kurum ve kuruluşlardan personelin görevlendirileceği belirtilmektedir. Biz de F tipi infaz koruma memuru olan inşaat mühendisiyim. İnfaz koruma memuru olmamıza rağmen inşaat mühendisi olarak bu projede görev alabilir miyiz?

5003 sayılı Kanunun "Geçici görevlendirmenin şartlarını" düzenleyen 5'inci maddesinin (c) bendinde; "Personel, mensubu bulunduğu kamu kurum ve kuruluşundaki aslî görevi veya kariyeri dışındaki bir pozisyonda geçici olarak görevlendirilemez ve geçici olarak görevlendirildiği işin dışında da çalıştırılamaz." hükmü, "Personelin özlük hakları ve fazla çalışmasını" düzenleyen 6'ncı maddesinde ise; "Bu Kanun hükümlerine göre görevlendirilen personelin aylık, ücret ve diğer her türlü malî ve sosyal hakları, aslen görevli bulundukları kamu kurum ve kuruluşunca ödenir. Bunların sağlık yardımından faydalanmaları için gerekli olan hasta sevki işlemleri, Genel Müdürlük teşkilâtınca yapılır...." hükmü yer almaktadır. Bu hükümler gereğince, Kanunun öngördüğü bölünmüş yol yapımı işleri için sizin durumunuzda olanların asli görevi dışında görevlendirilemeyeceği düşünülmektedir.

Zorunlu Yer Değiştirmeye Tâbi Personelin Eş Durumu

Ankara 1 no'lu F tipi Cezaevinde i.k.m kadrosunda asil memur olarak görev yapmaktayım. Eşim 1 ay önce açıktan atama ile M.S.B'ye bağlı Şırnak askerlik şubesinde veri hazırlamacı kadrosunda aday memur olarak göreve başladı. Eş durumundan Ankara'ya gelmesi mümkün mü?

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9'uncu maddesinde; "Aynı veya farklı kurumlarda çalışıp da eşlerden birinin yer değiştirmeye veya bu yönetmelik hükümlerine göre yer değiştirmeye tabi olmaması hallerinde, yer değiştirmeye tabi olmayan veya özel yönetmeliklerine göre yer değiştirmeye tabi olan eşin görev ve unvanı ile hizmetin özelliği dikkate alınır. Bu yönetmelik hükümlerine göre zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan memurun, memur olan eşinin yer değiştirme talebi öncelikle yerine getirilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, zorunlu yer değiştirmeye tabi olmanız halinde, eşinizin çalıştığı kurumun, eşinizin yer değiştirme talebini yerine getirmesi gerekmektedir. Ayrıca, eşinizin aday memur olması bu duruma engel teşkil etmez. Zira, 657 sayılı Kanunun 54'üncü maddesinde aday memurların "başka kurumlara" nakli yapılamayacağı ifade edilmektedir. Dolaysıyla, Milli Savunma Bakanlığı içinde kalmak kaydıyla eşinizin aday memurken dahi naklen atamasının yapılması gerekmektedir.

Öğretmen Olan Kişinin Bağ-Kur sigortalılığı ne zaman sona erer?

Bir limited şirket ortağı olarak Bağ-Kur'a tabi çalışıyordum. MEB'de öğretmen oldum. Emekli Sandığına kaydım yapıldı. Şirketteki mal varlığım devam ediyor. Konya il müdürlüğü, şirket ortaklığından ayrılmadan sigortalılığımın durdurulamayacağını söylediler. Acaba Bağ-Kur'um dondurulabilir mi?

Esnaf Ve Sanatkarlar Ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun Sigortalılığın başlangıç ve bitiş tarihini düzenleyen 25'inci maddesinin (d) bendinde;Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına tâbi olarak çalışmaya başlayanların, emekli keseneği kesilmeye başladığı, tarihten bir gün önce sona ereceği, sigortalılığı sona erenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde Kuruma başvurarak kayıtlarını sildirmek zorunda oldukları hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm çerçevesinde, Bağ-Kur sigortalılığınız öğretmenliğe başlamanız nedeniyle emekli keseneği kesilmeye başladığı tarihten bir gün önce sona erecektir.

Öğretmenlerin Askerlik Hizmet Puanları Hangi İl'e Göre Hesaplanır?

Şu anda Urfa'da asker öğretmenim. Askerlik süresine ait hizmet puanım, Urfa'ya mı yoksa asıl görev yerim olan Bartın'a mı göre tespit edilecektir.? Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin, Hizmet Puanının Hesabında Dikkate Alınacak Hususları düzenleyen 37'nci maddesinde; "Muvazzaf askerlik nedeniyle aylıksız izinli geçen süreler ile (a), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen süreler görevin geçirildiği il veya ilçenin dahil olduğu sınıfta, yurtdışında geçirilen süreler ise (A) ilçe sınıfına dahil hizmet alanlarında geçmiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde, askerlik süresine ait hizmet puanı hesaplamasında, Urfa'daki hizmet puanı esas alınmalıdır.

Yüksek lisans yapıyorum. İzin almada problem yaşıyorum. Buna ilişkin 657'de veya başka bir mevzuatta kolaylaştırıcı bir hüküm yer almakta mıdır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Yıllık izin, Mazeret izni, Hastalık İzni ve Aylıksız İzin yer almaktadır. Bu belirtilen izinlerin hangi hallerde verilebileceği de 657 sayılı Kanunun 102, 104, 105 ve 108'inci maddelerinde belirtilmiştir. Bunun dışında öğrenim izni adı altında bir izin yoktur. Uygulamada, amirin insiyatifi ile öğrenim sürdürülmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

20 Aralık 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED