AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K  F İ S K O S
Başbakan korkusu mu, yoksa nezaketten mi?

Uçakta Başbakan Erdoğan'ın yanında sigara içemeyen milletvekilleri, arka koltuklardaki gazetecilerin yanına akın etti. Vekiller, "Başbakan'ın yanında nezaketen sigara içmedik" dediler ama kimseyi inandıramadılar.

Azerbaycan eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in cenaze töreni için Başbakan Tayyip Erdoğan, 10 bakan, 76 AK Parti milletvekili ve 41 gazeteci kiralanan bir uçakla Bakü'ye gitti. Uçakta Başbakan, bakan ve milletvekilleri ön bölümde otururken, basın mensupları ise arka bölümde yolculuk yaptılar. Ön bölümdeki AK Partililer, Başbakan Erdoğan'ın sigara yasağı uyguladığını,içenleri de uyardığını bildikleri için tek bir sigara içemediler.Gidişte pek sorun çıkmadı da dönüş yolculuğunda sigara tiryakileri sabırsızlanmaya başladı. Üstüne üstlük bir de arka bölümlerden sigara kokusu gelmeye başlayınca, daha fazla dayanamayıp, soluğu arka tarafta aldılar. İlk gelen CHP'den istifa ederek AK Parti'ye katılan Batman milletvekili Nezir Nasıroğlu'ydu. Gazetecilerin keyifle sigaralarını tüttürdüklerini gören AK parti milletvekilleri, "Yahu bu uçakta gazeteci olmak lazımmış" dediler ve sigaralarını yaktılar. Bunun üzerine gazeteciler milletvekillerine, "Başbakan'dan korkunuzdan mı ön tarafta sigara içemediniz" diye sorunca, "Olur mu canım. Korkudan değil, nezaketten içmedik" karşılığını verdiler. Ama buna başta kendileri olmak üzere kimse inanmadı.

  • 500 trilyonluk yemek iddiası
    BDDK Başkanlığı'ndan istifa eden Engin Akçakoca ve İmarbank soruşturması nedeniyle görevden alınan BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'ın, Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kaçar ile 500 trilyonluk yemek iddiasına girdikleri ortaya çıktı. Tabii bu yemeğin bedeli değil. Ahmet Kaçar, Vakıfbank'ın başına geldiği tarihlerde, kendisine iddialı hedefler koydu. Bu hedeflerden birisi de, Vakıfbank'ın 2003 yılında 500 trilyon lira kar etmesiydi. Bunu, dönemin BDDK Başkanı Akçakoca ve Yardımcısı Kerman'a iletti. Akçakoca ve Kerman bu hedefe inanmayınca Kaçar, her ikisiyle de 500 trilyonluk kar için yemeğine iddiaya girdi. Daha yıl sona ermeden yemeği kazandığını ilan eden Kaçar, şimdi görevde olmayan iki BDDK yöneticisini aramaya hazırlanıyor.

  • Adaylar telefon değiştirtiyor
    Yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte belediye başkan aday adayları da ortaya çıkmaya başladı. İktidar partisi olması nedeniyle AK Parti'de aday adayı enflasyonu yaşanıyor. Küçücük bir beldede bile 30'a yakın adayın çıktığı belirtiliyor. Meclis'teki AK Parti kulisi de aday adaylarından geçilmiyor. AK Parti milletvekilleri de aday adaylarından bunalmış durumda. Çok sayıda milletvekili aday adaylarından bunaldığı için cep telefonu numarasını bile değiştirdi.

  • Mikrofon ve televizyon dayanamadı
    Meclis'te Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesi sırasında iki ilginç olay yaşandı. CHP Balıkesir Milletvekili Orhan Sür, Bakan Osman Pepe'yi sert dille eleştirerek, "Ne gariptir ki ormanları katletmek isteyen bir Orman Bakanımız var" dedi. Sür, eleştirilerinin dozunu artırırken Genel Kuruldaki sistem çöktü. Osman Pepe ise bu durumu, "Beni o kadar insafsız ve haksız eleştiriyordu ki mikrofon bile buna dayanamayarak isyan etti" diye değerlendirdi. Oturuma ara verildi ve sistem tamir edildi. Yeniden görüşmelere geçilince bu kez, CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel, Pepe'yi sert dille eleştirmeye başladı. Bu sırada da Meclis-TV'nin yayını kesildi. Anlaşılan mikrofon ve televizyon Pepe'den yanaydı.

  • Tarihte böyle bir vaka yaşanmadı
    Başbakanlık müsteşar yardımcıları diğer dönemlerdeki müsteşar yardımcıları kadar öne çıkmıyor. Yapılacak olan yasa tasarıları için çalışmalar yapıyorlar ancak gazetecilerle fazla diyaloga girmiyorlar. Geçenlerde bir gazeteci, müsteşar yardımcılarından Vehbi Çıtak'ı telefonla arayarak bir konuda bilgi almak istedi. Çıtak'ın sekreteri, müsteşar yardımcısının makamda olmadığını belirterek telefonu kapatmak istedi. Bunun üzerine gazeteci, sekretere "Hanımefendi, aradığımı iletmek ve bana tekrar dönmek üzere benim telefon numaramı almadınız. Neden hemen kapatmak istiyorsunuz?" deyince sekreter hanım, "Bugüne kadar Sayın Çıtak hiçbir gazeteci ile görüşmedi. Hiçbirinin notunu cevaplandırmadı. Yani anlayacağınız tarihte böyle bir vaka yaşanmadı. Bu nedenle sizin telefon numaranızı alma ihtiyacı duymadım" dedi.

  • Topuz'un sesi kesildi
    CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Başbakan Erdoğan'a yönelik asılsız iddiaları ile gündeme geldi. Daha sonra "yanlış anlaşıldım" bahanesiyle geri adım atan Topuz, yine de hem Erdoğan'ın, kendisi aleyhine 100 milyar liralık tazminat davası açmasından hem de Genel Başkan Baykal'ın fırçasından kurtulamadı. Meclis'te her gün basın toplantısı düzenleyen Topuz, olaylı basın toplantısının ardından bugüne kadar basın bürosuna bile uğramadı.

  • Baykal'ın 'çok yaşa' dediğini duymadı
    2004 Bütçesi'nin görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda heyecansız ve kavgasız oldu. Başbakan Erdoğan Özbekistan gezisinde olması nedeniyle bütçe görüşmelerine katılamadı. Bütçe görüşmelerini renklendiren tek isim ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu. CHP lideri Deniz Baykal ise bütçenin tümü üzerindeki konuşması sırasında AK Parti'nin ön sıralarında oturan Muş Milletvekili Medeni Yılmaz'ın hapşırması üzerine jest yaparak kürsüden "çok yaşa" dedi. Ancak aynı anda salondan çıkmakta olan Yılmaz, Baykal'ın bu jestini duyamadı.

  • 'Kast sistemini yıktınız sayın başkanım'
    Halkbank Genel Müdürlüğü'nden BDDK Başkanlığına atanan Tevfik Bilgin'in ilk icraatı, BDDK'daki kast sistemini yıkmak oldu. Kurul üyeleri ile personelin ayrı ayrı yemek yediğini öğrenen Bilgin, buna tepki gösterdi ve yemeklerini personelle birlikte yemeye başladı. Bilgin ile birlikte, diğer kurul üyeleri de yemeklerini personelin arasında yemek zorunda kaldılar. Bilgin'in bu tutumu, BDDK çalışanları arasında, "Yeni Başkanın ilk icraatı BDDK'daki kast sistemini kaldırmak oldu" yorumlarına neden oldu.

  • 'Ben misafir vekil değilim'
    Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, 15 Aralık 2003 tarihli gazetemizin 13. Sayfasında yer alan "Misafir Vekillerin Aile Özlemi" başlıklı kuliste adının geçtiğini, ancak misafirhanede kalanlar arasında bulunmadığını belirterek, "Milletvekili seçilmemden iki ay sonra ailemi Ankara'ya taşıdım" dedi.


      KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


    22 Aralık 2003
    Pazartesi


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED