AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Çukura Kürtler koymuş

İngiltere'de yayımlanan Sunday Express gazetesi, Saddam'ın aslında Kürt güçleri tarafından ele geçirildiğini ve ilaçla uyuşturulduktan sonra ABD askerlerinin yakalaması için Tikrit'teki çiftlik evinin çukuruna bırakıldığını öne sürdü.

İngiltere'de yayımlanan Sunday Express gazetesi, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in Kürtler tarafından yakalandığını ve kendisine uyuşturucu verilmesinden sonra Amerikan askerlerine teslim edildiğini ileri sürdü. Gazetenin, adını açıklamadığı bir İngiliz askeri gizli servisi yetkilisine dayandırdığı habere göre, kızı Saddam Hüseyin'in oğlu Uday tarafından tecavüze uğrayan el-Cabir aşiretinin bir üyesi, intikam almak için Saddam'ı ihbar etti ve devrik lider Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) mensuplarınca yakalandı. Habere göre, adı açıklanmayan Iraklı bir eski istihbarat yetkilisi de, bir IKYB yetkilisi tarafından yakalanan Saddam'ın, Amerikalılarla anlaşmaya varılıncaya kadar onun elinde kaldığını anlattı.

Iraklı eski istihbaratçı, varılan anlaşmanın IKYB'ye bölgede siyasi avantaj sağladığını belirtti. Gazete, Ortadoğu'daki Batılı bir istihbarat kaynağının şu ifadesine de yer verdi: "Saddam, Amerikan ve İngiliz gizli servisleri tarafından yakalanmadı. Birilerinin ondan intikam almak isteyeceğini biliyorduk, bu sadece zaman meselesiydi." Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, 13 Aralık'ta Tikrit'te ABD askerlerinin operasyonunda yakalanmıştı.

"Saddam'ın sinirleri bozulmuş"

Irak'taki ABD'li sivil yönetici Paul Bremer ve Geçici Hükümet Konseyi'nin Şii üyesi Muvaffak el-Rubai, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i ziyaret etti. Bremer ve el-Rubai, CBS televizyonunda yayınlanan '60 Dakika' adlı programda yaptıkları açıklamada, bu hafta hücresinde ziyaret ettikleri Saddam'ın 'asabi ve küstah' olduğunu söylediler.

Paul Bremer, Saddam'ın umudunu yitirmiş biri gibi göründüğünü belirterek, "Bunu gözlerinden okuyabilirsiniz. Açıkça yorgun. Bunun da ötesinde boyun eğdiği belli. Allah'a şükür, o yenik bir adam" dedi. Bremer, "Size söyleyemeyeceğim çok sayıda bilgi var ve bunların üzerine gidiyoruz" diye konuştu.

Irak'ta Saddam yönetimince mahkum edilen ve işkenceye uğrayan insan hakları eylemcisi el-Rubai de, devrik lideri, 1988 yılında ülkenin kuzeyinde işlenen katliam başta olmak üzere öldürülen binlerce kişi konusunda sorguladığını bildirdi. El Rubai, Saddam'ın Irak halkına karşı işlediği cinayetlerden kesinlikle pişmanlık duymadığını belirterek, kimyasal silahın, o dönemde Irak ile savaş halinde olan İran'ın işi olduğunu savunduğunu kaydetti. Muvaffak El Rubai, Saddam"ın ziyaretçileriyle göz temasına girmekten kaçındığını ve bozuk bir dil kullandığını da sözlerine ekledi.

GHK başkanı El Hekim Suriye'de

Irak Geçici Hükümet Konseyi Başkanı Abdülaziz el Hakim, önceki gün geç saatlerde Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Konsey üyeleri Samir el Sumadi ve Yonadam Kanna ile birlikte Şam'a gelen El Hakim'in bugün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve diğer üst düzey yetkililerle görüşeceği belirtildi. Görüşmelerin, 2 ülke arasında ekonomik ve politik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşacağı kaydedildi. El Hakim'in yarın geç saatlerde Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitmesi bekleniyor.

  • LONDRA



  • 22 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED