AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
İngiltere'de yasak yok

Fransa ve Almanya'da başörtüsünün yasaklanması tartışmaları yoğunlaşırken, İngiltere'de gerek okullarda gerekse kamu kuruluşlarında inançlara göre kıyafet serbestliğine sınır getirilmiyor.

Almanya'da Türk kökenli milletvekilleri başörtüsü yasağını savunurken, Alman hükümetinin Göç ve Uyum Danışmanı Beck, "Burası ne Fransa ne Türkiye. Yasakla sorun çözülmez" diyor.

Fransa'da devlet okullarında başörtüsünün yasaklanması, dikkatleri diğer Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalara yöneltti. Fransa ve Almanya'da başörtüsünün yasaklanması tartışmaları yoğunlaşırken, İngiltere'de gerek okullarda gerekse kamu kuruluşlarında inançlarına göre kıyafet serbestliğine sınır getirilmiyor. İlk okullarda müslüman öğrencilerin başörtüsü ile devam etmesi sorun olmuyor. Devlet okullarında öğrencilerin başörtüsü takmaları, okul yönetimleri tarafından hoşgörü ile karşılanıyor. Kiliselere bağlı okullara devam eden müslüman öğrencilerin başlarını örtmelerine de müdahale edilmiyor.

'Yasaklamayacağız'

Konuyla ilgili tartışmalar üzerine bir açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Mike O'Brien, İngiltere'nin, Fransa'nın yaptığı gibi devlet okullarında başörtüsü ve diğer dini sembolleri yasaklamayacağını söyledi. O'Brien, müslüman gruplarla yaptığı toplantıda, kültürü ve tarihinin Fransa'nın bu konuya farklı açıdan yaklaşmasına neden olduğunu bildirerek, İngiltere'nin ise müslümanların baş örtüsü, musevilerin ise kipa takarak kendilerini dini olarak ifade etmelerinden rahatsız olmadığını belirtti. "Bütünleşme asimilasyonu gerektirmiyor" diyen O'Brien, İngiliz kimliğinin farklı dini gelenekleri bağrına bastığını kaydetti.

Vekillerden ödül

Bu arada İngiltere'de insan hakları ve kıyafet serbestliği, bir süre önce Kuzey Londra'da düzenlenen başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi sırasında da gözlemlendi. İktidardaki İşçi Partisi'nin Hornsey ve Wood Green Milletvekili Barbara Roche ve Tottenham Milletvekili David Lammy, başarılı öğrencileri ödüllendirdi. Roche ve Lammy, törende başörtülü öğrencilerin ödüllerini verirken, tören İngiltere'nin insan hakları ve inançlara gösterdiği hoşgörüyü yansıtan tablo oluşturdu. Öte yandan İngiltere'de okullarda ibadetini yerine getirmek isteyen öğrencilere, okul yönetimi tarafından yer temin ediliyor. Ayrıca din dersleri, öğrencilerin kendi inançlarına göre veriliyor.

Fransa'da binlerce müslüman yürüdü

Fransız hükümetinin, okullarda dini sembollerin yasaklanması planı, başkent Paris'te binlerce kişi tarafından protesto edildi. Çoğunluğunu Müslüman kadınların oluşturduğu yaklaşık 3 bin kişi, başkentin merkezinde yaptığı gösteride, hükümetin bu planını protesto etti. Göstericiler, "Benim türbanım, benim seçimim", ''Türban, haç, kippa... Seçimi bize bırakın'' yazılı pankartlar taşıdılar.

Başörtülü öğrencilere birşey diyemem

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, okullarda öğretmenlerin türban takmasına karşı olduğunu söyledi. Schröder, Bild am Sonntag gazetesinin, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın okullar dahil kamu kuruluşlarında tüm dini sembollerin kaldırılmasını istediği ve bunun Almanya için de geçerli olup olmadığı sorusuna, "Almanya laik bir ülkedir" cevabını verdi. Almanya'nın üç büyük gelenekten etkilendiğini belirten Başbakan Gerhard Schröder, Federal Anayasa Mahkemesi'nin türban konusunda kararı eyaletlere bıraktığını hatırlattı ve "Kamu kuruluşlarında türban kullanılmasına karşıyım. Türbanlı öğretmenlere okullarda bulunmasını istemiyoruz. Ama türbanlı bir genç kız okula gitmek isterse, ona bir şey diyemem" şeklinde konuştu.



22 Aralık 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED