AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'Asgari ücret 507 milyon olsun
biz de vergileri düşüreceğiz'

Erdoğan, "Asgari ücretin işverene maliyeti 427 milyon. Üzerine yüzde 20 enflasyon farkı ekleyin; biz de vergi ve primleri düşürüp net ücreti yükseltelim" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, asgari ücretin işverene maliyetinin 427 milyon olduğunu belirterek, "Bunun üzerine sadece yüzde 20 enflasyon farkı ilave edin diyorum. 506-507 milyon lira yapar. Bundan sonrasını hükümete bırakın; hükümet vergiden, SSK primlerinden fedakarlık yaparak net vatandaşın eline geçecek asgari ücreti belirlesin" dedi.

İstanbul Florya'da "Gül-Keleşoğlu A.Ş" tarafından yaptırılan "Flyinn Alişveriş Merkezi"nin açılışını yapan Erdoğan, asgari ücret konusuna açıklık getirdi. Kendisinin "asgari ücreti 475 milyon lira olarak açıkladığı" haberlerinin doğru olmadığını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Asgari ücret alan bir işçinin işverene maliyetinin 427 milyondur. Ben diyorum ki, 427 milyonun üzerine sadece yüzde 20 enflasyon farkını ilave edin. Başka bir şey istemiyorum. 506-507 milyon yapar. Bundan sonrasını da hükümete bırakın. Hükümet, vergiden, SSK primlerinden fedekarlık yaparak net vatandaşın eline geçecek asgari ücreti belirlesin. Asgari ücret alan vatandaşın insanca yaşanabilir seviyeye gelmesini istiyoruz. Esasen bu rakam da yeterli değildir. Bunu da işverenin bunu zulüm olarak algılamaması gerekir. Bizim anlayışımız, işveren ne kadar güçlenir ve çoğalırsa Türkiye'de güçlenir. Bu ülke için taş üzerine taş koyanı başımızın üzerinde taşırız. Ama hortumcular kusura bakmasın; onları sonuna kadar kovalayacağız."

Daha önce Türkiye'nin ABD'den yüzde 13 ve daha yüksek faizle borçlandığını, ancak şu anki oranın yüzde 2,2'ye düştüdüğünü anlatan Erdoğan, elektrik ve doğalgaza bir yıldır zam yapmadığını da hatırlatarak, "Türkiye güçlendikçe bu gücü halka aktaracağız" dedi.

Çarşamba günü belirleniyor

Asgari ücret tespit komisyonu, 5. toplantısını 24 aralık çarşamba günü yapacak. Komisyonun bu toplantının ardından 1 Ocak 2004'ten itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor. İşçi ve işveren sendikaları ile TOBB ve TÜSİAD da, hem asgari ücretin yükseltilmesini hem de asgari ücretten alınan vergi ve SSK primlerinin oranlarının düşürülmesini istiyordu.

'Osmanlı Görkemi' medeniyetleri buluşturuyor

Sakıp Sabancı Müzesi'nde "Beciniler'den Savoylar'a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi" isimli sergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Açılışa İtalya Büyükelçisi Vittorio Surdo, İstanbul Valisi Muammer Güler, Sakıp Sabancı ve eşi Türkan Sabancı ile çok sayıda seçkin davetli katıldı. Sergiyi Sakıp Sabancı ile birlikte gezen Başbakan Erdoğan, "Bu müzede medeniyetler çatışması yok, medeniyetler buluşması var. Floransa Sarayı'nın arka bahçesi ile Topkapı Sarayı'nın arkasındaki bahçede cirit ve mızrak oyunlarını izlediğimizde, adeta aynı kültürün içiçe olduğunu görüyoruz. İtalya'nın bu Dönem Başkanlığı'nda da AB'de medeniyetler çatışmasını bir kenara koymanın mücadelesini birlikte verdik" dedi.

  • İSMAİL ZELVİ



  • 22 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED