|
|
|
Ramazan gönlümün sultanı
11 ayın sultanı benim de gönlümün sultanı" diyen ünlü sanatçı Adnan
Şenses, Ramazan ayında televizyon programları dışında sahneye çıkmıyor.
SEVDA ALKAN
Türk Sanat Müziğine 47 yıldır emek veren Adnan Şenses, sanat yaşamı boyunca Ramazan aylarında televizyon programları dışında sahneye çıkmadığını söyledi. Oruç tutamadığı zamanlar büyük bir suçluluk ve vicdan muhasebesiyle başbaşa kaldığını ifade eden Şenses, "Oruçlu olmadığımda, insanların içine çıktığımda kendimi suçluymuşum gibi hissediyorum. 11 ayın sultanı Ramazan, benim de gönlümün sultanı" dedi. Yakın zamanda sağlık sorunları yaşadığını hatırlatan Şenses, buna rağmen yine de oruç tutacağını belirtti. Çocukluk yaşlarından itibaren oruç tuttuğunun altını çizen Şenses, şöyle devam etti: "67 yaşımdayım. 6 yaşımdan beri ise hiçbir zaman orucumu bırakmadım. Rabbim bana, ameliyatlı olduğum için tutmasan da olur diyor. Ama ben tutamadan yapamıyorum."
RAMAZAN'DA SAHNEYE ÇIKMAM
"Geçmiş Ramazanlar çok farklıydı. Herkes evinde çorbasıyla, hurmasıyla, zeytiniyle, yemeğiyle sofrasını kurar eşi dostu ile orucunu açardı" diyen Şenses, "Birçok restorant iftar sofrası hazırladığı için insanlar evi değil, restorantı tercih ediyor. Evde telaş olmasın diye evdeki kalabalık iftar sofraları da konfora yenik düşüyor" dedi. Şenses, Ramazan ayında televizyon programları hariç sahneye çıkmadığını söyledi.
Ağabey Şenses eski
ramazanlara hasret
Ünlü sanatçıyla röportajımız sırasında yanında bulunan ağabeyi Lütfü Şenses de çocukluk yıllarında yaşadıkları Ramazan günlerini hiç unutmadığını söyledi. 43 yıldır Almanya'da yaşayan ağabey Şenses, kardeşliğin ötesinde Adnan Şenses ile büyük bir arkadaşlıklarının olduğunu söyledi. Çocukken birlikte Kur'ân kursuna gittiklerini anlatan Lütfü Şenses de, kardeşi gibi sağlık problemi yaşamasına rağmen oruç tutmaya devam ettiğini söyledi: "Çocukluğumuzdan beri Adnan ile birlikte oruç tutarız. Senede bir ay bunu yapacaksın. Bizden istenen bu".
|
İstanbul'da
RAMAZAN
GÜNDEMİ
|
Eyüp Sultan'da havai fişek gösterisi ve meddah gösterisi var.
Feshane'de bu akşam sanatçı Seda Sayan saat 22.00'de sahne alacak.
Üsküdar Belediyesi Ramazan etkinliklerinde bu akşam Alişan bir konser verecek. Konser sonrası ise 80 kayıkla Boğaz'da havai fişek gösterisi de yapılacak.
Pendik Ramazan Çadırı'nda türkülerin ünlü ismi Esat Kabaklı sevenleriyle buluşacak. Pendik'te de havai fişek gösterileri izlenebilir.
Bağcılar Belediyesi'nde ise Ramazan'ın üçüncü günü etkinlikleri Karagöz-Hacivat gösterisi ile başlıyor. Tasavvuf musıkisi sevenler ise Erkan Mutlu'nun konserini izleyebilir.
Sultanahmet Etkinlikleri'nde de bu akşam bol bol musıki var. Türk Sanat Müziği'nin güçlü isimleri Ertuğrul Erkişi ve Rüstem Avcı Ramazan etkinliklerinde sahne alacak.
Zeytinburnu sakinleri ise bu akşam şiiri ve müziği aynı anda yayaşacak. Ahmet Selçuk İlkan'ın şiirlerini dinleyenler ardından Uğur Işılak'ın konserini izleyebilirler.
Başakşehir-Başakpark'ta Uğur Murathan'ın türkü ziyafeti var.
|
BİR AYET |
BİR HADİS | |
O halde, gücünüz yettiği kadar Allah'a karşı gelmekten sakının. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğiniz için harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Tegabün,16
|
Müslüman dilinden ve elinden müslümanların güvende olduğu kişidir. Mü'min de insanların malları ve canları hususunda kendisine güvendiği kişidir.
Tirmizi, İman, bab: 12
|
|
|
Hamdi Döndüren
Nefis oruçla
sükûnet bulur
Oruç deyipte geçme!!!
MAZERETİM 'RAMAZAN'
Sinirli olduğumuz zamanlar olur ama Ramazan ayında daha da bir sinirli olur her olaya tepkili yaklaşırız. Hele bir de iftar saati yaklaştıkça sinirler gerilir adeta kopma noktasına gelinir.
HAYVANA YAPILAN İYİLİĞE ÜCRET
Ebu Hüreyre (r.a.), Peygamber aleyhisselamın şöyle buyurduğunu anlatır:
Bir yolcu, yoluna devam ederken çok susamıştı. Bir kuyuya rastladı. İnip ondan su içti. Çıktığında bir de baktı ki, ziyadesiyle susamış bir köpek dilini çıkarıp susuzluktan toprağı yiyor.
Yolcu, "Bu köpek de biraz önce benim olduğum haldeki gibi, pek çok susamış bir vaziyette" diye söylendi. Kuyuya indi ve ayakkabısına su doldurmak suretiyle o köpeğe su içirdi. Allahu Teala da bu kişinin yaptığını makbul ve muteber sayarak günahlarını mağfiret buyurdu.
Ashabı Kiram dediler ki:
Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikte bize ecir, ücret var mıdır?
Peygamber aleyhisselam şöyle buyurdu:
Her canlı ciğer taşıyan hayvana yapılan iyilikte ecir, ücret vardır.
(Buhari, Müslim)
Bir yudum su, bir de Sultanahmet
Eminönü Belediyesi'nce bu yıl 8'incisi düzenlenen geleneksel 'Sultahahmet Ramazan Etkinlikleri', 'Bir yudum su, bir lokma ekmek, bir de Sultanahmet' sloganıyla başladı. Mehteran takımının yürüyüşüyle başlayan etkinliklere, İstanbul Valisi Muammer Güler ile Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu da katıldı. Alman Çeşmesi'nde bal şerbeti akıtılışı ile Osmanlı Alayı geçiş töreni, yağmur nedeniyle iptal edildi. 'Osmanlı Çarşısı'nda ise, boza, macun, gözleme ve lokma gibi yiyecek ve içecekler ile çeşitli süs eşyası, kitaplar satışa sunulduğu standlar bulunuyor. İstanbullulara, eski ramazan eğlencelerini yaşatan etkinlikler 24 Kasım'a kadar devam edecek ZEKERİYA GÜLÜN
|
|
|
|