AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Artık tombul çocuk çok makbul değil!

Tıp dilinde obezite olarak adlandırılan aşırı şişmanlık, yetişkinleri olduğu kadar çocukları da tehdit eden önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Batı ülkelerinde başlayan çocuk obezitesi sorunu artık ülkemizde de sık görülmeye başladı. Bilim adamları bu gidiş değiştirilmezse, çocuklarımızın ömrünün, anne ve babalarınkinden kısa olacağını belirtiyor. Anne ve babalar için en önemli konu bebeklerini iyi beslemek oluyor. Hele çocuk tabağına konulan yiyecekleri yemekte nazlanıyorsa, ev halkı için en önemli sorun çocuğu beslemek oluyor. Oysa tablonun bir de öbür yüzü var. Anne ve babalar, çocuklarının aşırı iştahlı olup, sürekli kilo almasına sevinecek yerde çocuklarının ciddi bir sağlık sorunu olması ihtimalini dikkate almalılar. Özellikle son yıllarda tombul çocuklar tıp dünyasını haklı olarak endişelendiriyor.

Uzmanlara göre beş yaşında fazla kilolu olan çocuğun on yaşına geldiği zaman obezite sorunuyla karşılaşması mümkün. Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi genetik nedenlerden ve de yaşam biçiminden ötürü fazla kilolu olabiliyorlar. Şişman bir annenin çocuğunun da yaşı ilerledikçe obez olma ihtimali yüksektir. Elbette genleri değiştirmenin imkanı yok ama ailede şişmanlık sorunu varsa, çocuğun erken yaşlarda kontrol altına alınması yararlı olacaktır.

Günümüzün çocukları ne yazık ki, fazla hareketli değiller. TV ve bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz oturuyorlar ve de bu süre içinde sağlıksız abur cuburla karın doyuruyorlar. TV programlarında yayınlanan yiyecek reklamları da çocukları etkiliyor.

Çocuklarımızın obezite sorunuyla karşı karşıya kalmamaları için öncelikle bizler beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Çocukları sofrada bol sebze ve meyve yemeye alıştırmalı, okul çağında fast-food büfelerinden karınlarını doyurmalarına izin vermemeliyiz. Ayrıca çocuklar spora yönlendirerek hareketsiz bir hayat sürmelerini engellemeliyiz.

Mercimekli sarma

MALZEMESİ: 1 orta boy lahana veya karalahana veya asma yapağı, 1 su bardağı mercimek, 1 adet soğan, 1 kahve fincanı ince bulgur, 1 demet maydonoz, 2 tatlı kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz, Sos için: 1 çorba kaşığı tepeleme salça, 2 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI: Sıcak suda lahanaları azıcık haşlayın. Haşlanmış mercimek ince kıyılmış soğan, maydonoz, bulgur, nane, karabiber, tuz, 2 kaşık sıvı yağı iyice karıştırın. Lahanaları uzunca kesip iç malzemeyi koyun ve muska şeklinde sarın. Sarmaları tencereye sıkı şekilde yerleştirin. Üzerine dökmek için yağ, salça ve sarmısağı bir kapta kavurun. Kavurduğunuz malzemeye 2 bardak su ekleyin ve sarmanın üzerine dökün. Lahanalar yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirin.


26 Eylül 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED