AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Galata Mevlevihanesi
İLGİ BEKLİYOR

Divan Edebiyatları Müzesi olarak anılan 1491 tarihli Galata Mevlevihanesi harap halde. Müzede 7 aydır yeterli personel yok.

  • ŞAMİL KUCUR
    Divan Edebiyatları Müzesi olarak da anılan Galata Mevlevihanesi'ne 7 aydır müdür atanmadı. Edebiyat, musıkî, geleneksel sanatlar ve Mevlevi kültürü açısından son derece önemli bir merkez olan Divan Edebiyatları Müzesi Müdürü Kıvanç Arman'ın 15 Mart 2003 tarihinde emekli olması sonrasında, bugüne kadar müdür atanmamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze Galata'da olmasına rağmen, Türbeler Müdürü Erman Güven 7 aydır Divan Edebiyatları Müzesi Müdürlüğü'nü vekaleten yürütüyor. İstanbul'un en eski mevlevihanesi olan 1491'de inşaa edilen Galata Mevlevihanesi 1975'de müze olarak açıldığında 18 kadrolu personele sahipken bugün bu sayı geçici personel ile birlikte sadece 7.

    Müze turistik açıdan olduğu kadar, kültür, tarih ve sanat alanında akademik çalışmalar yapmak üzere yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin ilgi odağı. Bu açıdan bakıldığında alanında bir ihtisas müzesi olarak da değerlendirilen müze daha da önem kazanıyor. Günümüzde sema gösterilerinin yapıldığı müzede, divan şairlerinin divanları ile mevlevihanede yetişmiş olan Şeyh Galib, İsmail Ankaravi, Esrar ve Fasih Dedeler ile Şair Leyla Hanım'a ait el yazması nadide eserler sergileniyor. Ayrıca Halet Said Efendi tarafından yaptırılan muvakkithanenin üst katında yer alan kütüphanede 3455 cilt kitap bulunuyor. Yazma eserlerin yer aldığı müzede, hat levhaları, kitabeleri ve mezar taşları bulunmasına rağmen, bu kadar nadide eserleri okuyabilecek, Osmanlıca bilen bir tek müzede görevli personel yok. Müzedeki eksiklikler bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Müzede asli ya da geçici olarak görevli olan personel arasında sanat tarihçisi mevcut olmaması bir yana, müzede alanı itibari ile ihtisaslaşmış personel de mevcut değil.

    Şeyh Galib Türbesi dökülüyor

    Henüz 24 yaşında iken divan sahibi olan ve 26 yaşlarında Türk edebiyatında mesnevi türünün en başarılı örneklerinden biri sayılan 'Hüsn-ü Aşk' adlı eserin sahibi Şeyh Galib'in kabrinin bulunduğu türbe de harab halde. İlgisizlikten duvarlardaki dökülen boyalar ve rutubet görüntüleri, Şeyh Galib'in kemiklerini, ziyaretçilerin yüreğini sızlatıyor.

    Çok sayıda tarihi şahsiyetin gömülü olduğu mezarlık da ilgisizlikten nasibini almış. Tünel'deki kafe ve restorantların havalandırma, pencere ve borularının müze içersindeki kabristanın duvarlarını işgali de, tarihi dokuyu oldukça rahatsız ediyor. Kabristandaki mezar taşları ve demirlerin perişanlığı karşısında müzeyi ziyarete gelen meraklıların, burası müze mi, yoksa terkedilmiş bir harabe mi soruları ise cevap bekliyor.

  •  
    Resmin tarihçesi sorguda
    600 yıllık geleneğe ve modern sanat içinde ayrıcalıklı konuma sahip olan resim ile bugünün resmi arasındaki sınır noktasına işaret eden Organize İhtilaf Sergisi Proje 4L'de.
    Kitaplık
    Kısa kısa..
    'Hırçın Kız'da asayiş berkemal
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni sezon oyunlarından, Shakespeare'in yazdığı, Kemal Kocatürk'ün yönettiği Hırçın Kız 1 Ekim'de görücüye çıkıyor. Oyunda, ekranlardan tanınan Meltem Cumbul ve Mehmet Ali Alabora da rol alıyor. Alabora annesinin karnında çıktığı Şehir Tiyatroları sahnelerine oyuncu olarak dönmenin, Cumbul ise ilk kez konservatuvarda oynadığı Hırçın Kız'a yeniden kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Yönetmen Kocatürk'ün disiplinli ve titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu söylediği Hırçın Kız'ın dekorunu Barış Dinçel, kostümlerini Zuhal Soy hazırlıyor.
  • HALE KAPLAN ÖZ

  • 28 Eylül 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED