AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Arınç'tan 'Meclis'e müdahale' uyarısı

TBMM Başkanı Arınç, kendisini TBMM'nin üzerinde gören, Meclis'in yasama yetkisine müdahale eden kurum ve kişilerin çabalarına karşı öğretim üyelerinden ve aydınlardan destek istedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, kendisini TBMM'nin üzerinde gören, sivil iradeye karışma istidadı gösteren birtakım kurum ve kişilerin çabalarının, Meclis'in saygınlığına gölge düşürdüğünü belirterek, "Meclis'in yasama yapma yetkisine müdahale eden birtakım insanlara karşı, üniversite öğretim üyelerinden başlayarak, aydınlarımızın da seslerini yükseltmesi lazım" dedi.

Arınç, Türkiye Demokrasi Vakfı'nca Armada Otel'de düzenlenen toplantıda "Meclis ve Demokrasi" konulu bir konuşma yaptı. "Siyaset kurumunun yıprandığını ve itibar kaybettiğini gözlemlediğini" ifade eden Arınç, yıllarca Türkiye'de düşüncelerin açıkça ifade edilmesine engel olunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Karşımıza sürekli takiyye sözcüğü, samimiyetsizlik çıkmaktadır. İnsanlar gerçek amaçlarını saklamak ihtiyacını duymaktadırlar. Çünkü Anayasa'nın kalıpları içerisinde parti kurmaya, Siyasi Partiler Kanunu'nun kalıpları içerisinde faaliyet göstermeye mecbursun. İfade özgürlüğüne sahip değilseniz, kapatılmamak için, iktidara giderken bir takoza takılıp düşmemek için yalan söylemeye, samimiyetsiz davranmaya, takiyye yapmaya mecbursunuz. Halbuki bıraksanız insanlar terör ve şiddeti teşvik etmedikleri ve kullanmadıkları sürece partilerini kurabilseydiler, biz bugünkü sıkıntılardan belki yıllar önce kurtulmuş olacaktık."

Kendini Meclis'in üstünde görenler

"Meclis dışı birtakım güç odakları Meclis'i, milletvekillerini yıpratabiliyorlar" diyen Arınç, demokrasinin tecelli ettiği yerin TBMM olduğunu, ancak "Meclis'in de önünün kesildiğini, bir şey yapmasına fırsat verilmediğini" düşünenlerin olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Geçmiş dönemlerdeki darbeler, muhtıralar, bunlardan bir tanesi. Günümüzdeki olaylarla da Meclis'in üzerinde kendini gören, sivil iradeye karışma istidadı gösteren birtakım kurumların, kişilerin çabaları Meclis'in saygınlığına gölge düşürmüştür. Yaşadığımız olayları hep beraber biliyoruz. Ama Meclis kendi iradesine sahip çıksın."

'Türkiye Milletvekilliği'

Arınç, bir soru üzerine Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sistemi nedeniyle birçok partinin barajı aşamamasının "temsilde adalet" ilkesini zedelediğini söyledi. Barajlı ama serbest ittifaklara izin veren bir seçim sistemi öneren Arınç, baraj altında kalanların da ''Türkiye milletvekilliği'' gibi bir grup milletvekili çıkarabileceklerini ve böylece her partinin Meclis'te temsilinin sağlanabileceğini belirtti.

'Cesaretimi sınamayın'

Bülent Arınç, İspanya'da parlamentoyu basan silahlı bir askere karşı Meclis Başkanı'nın direndiğini hatırlatan bir katılımcının "Böyle bir şey olursa siz ne yaparsınız" sorusuna, "Beni bununla imtihan etmeye kalkmayın. Ben o Meclis Başkanı'ndan daha az cesur değilim. Ama bana sizlerin de yardımcı olması lazım. Meclis'in yasama yapma yetkisine müdahale eden birtakım insanlara karşı, üniversite öğretim üyelerinden başlayarak, aydınlarımızın da seslerini yükseltmesi lazım" karşılığını verdi.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED