AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Vekil ve Asil Öğretmenlerin Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

Geçen hafta Cuma günü yazmış olduğumuz yazıda, gerekçeleri ile birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86'ncı maddesine göre boş öğretmen kadrolarına vekaleten atananların öğretim yılına hazırlık ödeneceğini alabileceğini belirtmiştik. Bu hafta mailimize gelen çok sayıda soru nedeniyle hem vekil hem de asil öğretmenlerin bu ödeneğe ilişkin sorularına özet olarak cevap vermenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda oldukça önem arz etmesi nedeniyle Sayıştay Başkanlığının kararını özet olarak yeniden yayımlıyoruz. "Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır" (Bakınız: Sayıştay 5.Dairesinin 10.05.2000 tarih ve 9812 no'lu kararı)

Bu kararın vekil öğretmenler ile ilgili yönüne bakmak isteyenler Yeni Şafak'ın 24.10.2003 tarihli nüshasındaki açıklamalarımıza bakabilirler. Ancak bu karar, asil öğretmenler açısından da bir yönüyle oldukça önemlidir. Çünkü eğitim-öğretim yılının başlangıcında öğretmenlik yapmayanlara bu ödeneğin verilmediğine ilişkin çok sayıda soru gelmektedir. Oysaki Sayıştay kararında görüleceği üzere eğitim- öğretim yılının başlangıcından sonra da göreve başlayan öğretmenlere, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin verilmesi gerekmektedir. Bu karar her ne kadar ilk defa atanan öğretmenlere ilişkin ise de karar içeriği aylıksız izin, istifa sonrası dönüş gibi çeşitli nedenlerden dolayı eğitim-öğretim yılının başlangıcından sonra da göreve başlayan öğretmenleri de kapsamaktadır. Sonuç olarak, öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden sizlere de ödenmesi gerekmektedir. Dolaysıyla bu durumdaki öğretmenlerimizin önce bir dilekçe ile idarelerine başvurmaları ve bu ödeneği talep etmeleri, olumsuz cevap (60 gün içinde cevap verilmemesi de olumsuz cevap sayılır) almaları halinde ise dava açmaları gerekmektedir.


SORU VE CEVAPLAR

399'a Tabi Olarak Çalışan Personelin İstifası ve Geri Dönüşü

MKEK'de 399 sayılı KHK'ye tabi olarak çalışan bir mühendisim. Kurumumdan istifaen ayrılmam halinde tekrar göreve dönme imkanım var mıdır?

399 sayılı KHK hükümlerine tabi olarak çalışan sözleşmeli personelin ayrıldığı kurumdaki pozisyonuna tekrar dönmesi mümkündür. Ancak, 399 sayılı KHK hükümlerine tabi olarak çalışan sözleşmeli personelden kurumundan ayrılanların tekrar kurumlarına geri dönmesi oldukça zordur. Bu nedenle ayrılmanızı önermeyiz. Diğer taraftan, bu durumda olan kişilerin, 657 sayılı Kanunun 92'nci maddesi ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu görüşler doğrultusunda 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personel sadece ayrıldığı kuruma tekrar dönebilmektedir.

Öğrenim Durumu Özrü Yer Değişliğinde Hizmet Puanı Dikkate Alınır mı?

Öğretmen olarak çalışıyorum ve 2 Ekim'de adaylığım kalktı. 2003 Ekim ayında Eğitim yönetimi alanında yüksek lisansı kazandım. Yer Değişikliği talebinde bulundum (Samsundan Elazığ iline), ama yapılmadı. Özre bağlı yer değiştirmelerde (özellikle öğrenim özrü) yer değiştirme dönemleri ve hizmet puanı esas alınıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Özüre Bağlı Yer Değiştirmeleri düzenleyen 14'üncü maddesinde, öğrenim durumu özründen dolayı yer değişikliği yapabilmek için adaylığın kaldırılması gerektiği belirtilmiştir. Yer Değiştirme Suretiyle Atama Dönemini düzenleyen 22'nci maddesinde ise yer değiştirme suretiyle atamaların her yılın haziran-ağustos döneminde yapılacağı ancak, özür gruplarına bağlı yer değiştirmelerde mayıs ve eylül ayları ile yarıyıl tatilinde de yer değişikliğinin yapılabileceği belirtilmiştir. Dolaysıyla, özre bağlı yer değiştirmelerde de (özellikle öğrenim özrü) yer değiştirme dönemleri ve hizmet puanı esas alınmaktadır. Bu durumda, özür gruplarına bağlı yer değişliği talebiniz hizmet puanı esasına göre mayıs ve eylül ayları ile yarıyıl tatilinde değerlendirilecektir.

Üniversitede Görülen Hazırlık Sınıfı İçin Kademe Alınabilir Mi?

Bir yılı yabancı dil ağırlıklı hazırlık sınıfıyla birlikte toplam 5 yıllık öğrenim süresi bulunan İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Okuduğum hazırlık sınıfımın kademe olarak değerlendirmesi talebim reddedildi. Oysa aynı okulda görev yaptığımız bir kişinin lisede okuduğu hazırlık için bir kademe verildi. Yapılan uygulamanın hangisi doğru?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A-6-b bendinde; "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, Danıştay Başkanlığının vermiş olduğu bir kararında (E.No : 1987/882 K.No : 1989/21 T: 17.1.1989 DD: S.76-77, s.362) özet olarak; "Yüksek öğrenim veren okulların hazırlık sınıfında geçen sürenin intibakta nazara alınmamasında yasaya aykırılık bulunmadığına" karar vermiştir. Vermiş olduğumuz madde metninde de görüleceği üzere sadece ortaokul ve dengi ile lise ve dengi okulların normal öğrenim süresinden fazla olan başarılı her öğrenim yılı için bir kademe verilmektedir. Madde metninde yüksek öğrenim yer almadığından ne yazık ki yüksek öğrenimde görülen hazırlık sınıfları için bir kademe verilmesi uygulaması yapılamamaktadır.

Öğretim Elemanlarının Başka Bir Üniversitedeki Kadroya Geçişleri

Ben doktora yapmış ve üniversitede 2547'ye göre uzman kadrosunda çalışan bir öğretim elemanıyım. Başka bir üniversiteye Yard. Doç. olarak geçerken şu anda bulunduğum üniversiteden muvafakat almam gerekiyor mu?

Başka bir yüksek öğrenim kurumundaki yardımcı doçent kadrosuna atanmaya hak kazandığınızda iki şekilde davranabilirsiniz. Birincisi, kurumlar arası naklen geçiş prosedürü çerçevesinde, muvafakat ile. İkincisi ise istifa ederek. İstifa etmeniz halinde 657 sayılı Kanunda yer alan bekleme süreleri sizin için söz konusu edilemeyeceğinden her hangi bir problem yaşamanız söz konusu olmayacaktır. Bu konuda www.memurlar.net sitesinde geniş bilgi bulunmaktadır. Şunu da belirtmek gerekir ki şayet kurumunuz muvafakat vermezse ilgili Üniversite sizin Yardımcı Doçent olarak atamanızı yaptıktan sonra göreve başladığınız tarihte istifa ederek ayrılmanızı öneririz. Diğer taraftan, 2003-42 no'lu Başbakanlık Genelgesi gereğince Yardımcı Doçent kadrolarına yapılacak atamalarda Başbakanlıktan izin alınması gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

1 Kasım 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED