AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

R A M A Z A N
Gayri müslimler de iftara davet edilirdi

Osmanlı coğrafyasında yaşanan dostluklar kendini dini bayramlarda daha da bir gösterirdi. Ramazan ayında gayri müslimler için iftar yemekleri verilir, karşılıklı olarak dini bayramlar tebrik edilirdi.

Üsküdar âşığı olarak bilinen, Üsküdar'ı ve Üsküdarlılığın bir özellik olduğunu yazdığı kitap ve makalelerinde, verdiği konferanslarında ve dost meclislerinde her fırsatta anlatmayı bir vazife olarak bilen Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, artık günümüzde unutulmak üzere olan ya da farkında olmadığımız Osmanlı medeniyet kültürünün oluşturduğu İstanbul hayatının insanlar arasındaki dostlukları, sevgiyi ve hoşgörüyü görüştük. Elbette ki hocanın anlattıkları hayal gibi gelse de yaşadıkları ve bize naklettiği hatıraları bir asır öncesi bile değil.

Ahmet Yüksel Hoca'nın çocukluk yıllarının geçtiği Üsküdar'da, sosyal dayanışmaya katkısı olan bir ay olan Ramazan ayı boyunca, ister zengin olsun, ister fakir olsun bütün insanların eş, dost ve ahbabların iftara gelmelerinin dört gözle beklenildiği, böylece sofralarının beti-bereketinin artacağı düşünülürmüş. Öyle ki, bu iftar sofraları yalnızca oruç tutan Müslümanlar'a değil, herkese açık olurmuş.

BAYRAMLAR KARŞILIKLI KUTLANIRDI

Bu gün için pek mümkün görünmese de, Özemre'nin çocukluk yıllarını yaşadığı Üsküdar'da ikamet eden pekçok kimsenin Ermeni, Musevi ve Rum komşuları ya da ahbabları için özel bir iftar davetleri yapılırmış. Ayrıca bu Müslüman ve gayri müslim dost ve ahbablar arasında karşılıklı tebrikleşmek için muhakkak, birbirlerinin dini bayramları ile yortuları ve kandil günleri özellikle beklenirmiş.

Sevgi, hoşgörünün kaynağı olan bir dine mensub olmanın özelliği ile bayramlarda ve kutsal günlerde süren bu karşılıklı mukabelenin Kurban Bayramı'nda da sürdüğünü anlatıyor Hoca. "Gayrı-müslim dostların kurban payı özenle ayrılır ve evlerine kadar gönderilirdi. Bayram tebrikine gelen gayrı-müslimlerin çocuklarına da bunların ziyaretleri bitip de uğurlanırlarken, tıpkı Müslüman çocuklarına yapıldığı gibi, bayram bahşişleri Pyramid marka mendillerin içine sarılmış olarak, kapıdan çıkarken ceplerinin içine sokulurdu. Bu dostların ya da ailelerinden fertlerin vefatında ya da çocuklarının vaftiz törenlerinde muhakkak kilisedeki törenlere seyirci olarak katılınırdı. Ayrıca Paskalya, Noel ve Hamursuz günlerinde bu dostlardan o güne mahsus hediyeler gelirdi. "

  • ŞAMİL KUCUR

    BİR AYET BİR HADİS
    Allah'a çağıran, salih amel işleyen ve "Kuşkusuz ben Müslümanlar'danım" diyenden daha güzel sözlü kimdir?
    Fussilet,33
    Sufyan b. Abdullah es-Sekafi (r.a) den: " Peygamberimiz'e 'Ya Rasülallah, İslâm hakkında bir söz söyle ki senden başka hiç kimseye bir şey sormayayım' dedim. Peygamberimiz de 'Allah'a inandım de sonra da dosdoğru ol' buyurdu."
    Müslim, İman, b.13.

  •  
    FIKIH KÖŞESİ
    Hamdi Döndüren İlaç kullananların oruç tutması
    SORU: İlâç kullanmak, aşı ve iğne yaptırmak orucu bozar mı?
    KISSADAN HİSSE
    GÜNAHLARA KEFFARET
    Abdullah (r.a.) anlatıyor:Allah'ın Resulü'nün huzuruna girdim. Çok ızdıraplı bir hali vardı.
    Dedim ki:
    -Ey Allah'ın Resulü! Sıtma hastalığın çok şiddetli..
    Peygamber Aleyhisselam:
    -Evet ben hastalandığım vakit duyduğum ızdırap iki kat olup sizden iki kişinin duyduğu ızdırap derecesindedir, buyurdular.
    Dedim ki:
    -Bu belki sana iki kat ecir sağlamak için öyledir.
    Bunun üzerine buyurdular ki:
    -Evet söylediğin gibidir. Belaya uğrayan, bir diken ve bundan fazla bir şey kendisine isabet eden bir Müslüman yoktur ki, bu sebepten dolayı ağaç yapraklarının döküldüğü gibi, Allahü Teala onun günahlarını bağışlamasın.

    Ramazan Seyahatleri
    BUZ KÂSE
    Anılarda kalan eski İstanbul
    Naum Paşa'da Anadolu iftarı
    Ramazan gündemi
    3 Kasım 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    İMSAKİYE

    Bir Kumanya da sen Bağışla
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED