AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
'3. Kuşak' hayatı
çok değiştirecek

Motorola Türkiye Kişisel İletişim Sektörü Ülke Genel Müdürü Erdem Ertay, önümüzdeki beş yıl içinde iletişim teknolojilerinde inanılması güç değişiklikler olacağını söyledi. Halen Avrupa'da, İngiltere, İtalya, İsveç ve Danimarka'da kullanılan üçüncü kuşak teknolojileri sayesinde cep telefonundan film seyretmek veya her eve bir internet bağlantısı kurmak oldukça basitleşecek.

Motorola'nın Türkiye pazarındaki yeri ve pazar payı nedir?

Motorola, bu senenin sonu itibarıyla kârlı ve yüzde 20 pazar payı ile Türkiye pazarında da dünyada olduğu gibi 2 numaralı en büyük üretici firma olmayı hedeflemektedir. Bunu geçen sene aynı dönemde başarmıştır. Bu sene de piyasaya yeni girecek 9 farklı modelle her tipte müşteriye bütçesine ve ihtiyacına uygun ürün sunmayı hedeflemektedir.

2004 yılı hedefinizi öğrenebilir miyiz?

2004 Türkiye için büyüme vaadeden bir sene... Ekonomik dengelerin olumlu gitmesi paralelinde mobil operatörlerin sunacakları yeni servisler ve yeni ürün portföyümüzle 2004 Türkiye pazarından da daha hızlı bir büyümeyi hedeflemekteyiz. İki tipte ürünün 2004'e damgasını vuracağını düşünüyoruz: 1) Entegre kameralı ürünler 2) Microsoft Akıllı telefonlar. Her iki alanda da Motorola liderliğini sürdürecek.

Türkiye'de çoğu genç 25 milyon cep telefonu abonesi var. Hangi özelliklere sahip ürünler daha çok satıyor?

Özellikle gençlerin üzerinde durdukları üç önemli faktör var. Bunları eğlence, estetik ve fiyat olarak sıralayabiliriz. Gençler kullandıkları cihazları kendilerine göre kişiselleştirip bunlar üzerinde görüntü ve seslerle cihazı hayatlarının önemli bir parçası haline getiriyorlar. Fotoğraf çekmek, internetten polifonik zil sesi indirmek ve resimli mesaj göndermek hemen hemen hepsinin arzusu... Ayrıca oyunlar da eğlence kısmının gereksinimlerinden. Bu ana başlığa cihazın ufak ve zarif görüntüsü eklenince ve bütçelerine uygun bir fiyata da sunulunca satın almayı tetikleyen en önemli öğeler tamamlanmış oluyor.

Gelecekte, telefonların hayatımızdaki yeri ne olacak? Akıllı telefonlar ve üçüncü kuşak (3G) hayatımızı nasıl değiştirecek?

Bu konuda pek çok teori var; ben akıllı telefonlar ve üçüncü kuşağa pozitif bakıyorum. Bundan çok değil 2-3 yıl öncesine değin fotoğraf çekip, telefonumuzda video oynatmayı düşünmediğimiz bir ortamdaydık. Dolayısıyla önümüzdeki 5 yıl içinde de bence birçok inanılmaz gerçekleşecek. Bugün Avrupa'da, İngiltere, İtalya, İsveç ve Danimarka'da kullanılan üçüncü kuşak teknolojileri sayesinde video kiralamadan cep telefonundan film seyretmek veya Türkiye'de her eve bir internet bağlantısı kurmak çok zor şeyler değil. Bugün bunların hepsi üçüncü kuşak sayesinde olmuş durumda. Avrupalı cep telefonu üreticilerinin hiç birinin ticari olarak satılan üçüncü kuşak telefonu olmadığını ve Motorola'nın ikinci kuşak üçüncü kuşak cihazlarını sattığını düşünürsek, Motorola firmasının bu kompleks teknoloji içinde ne kadar lider konumda olduğunu anlayabiliriz. Biz Motorola olarak üçüncü kuşağa inanan ve onu destekleyen bir noktadayız. Umuyoruz Türkiye de bu süper teknolojiyi bir an önce kullanmaya başlar.

Wi-Fi ve Bluetooth teknolojileri kablosuz iletişimde iki ayrı standart. Gittikçe bilgisayarlaşan cep telefonlarında hangisi ağırlık kazanacak? İnternetten telefon görüşmesi 2004'te daha da yaygınlaşacak. Cepten VOIP (Voice Over IP) mümkün olabilecek mi?

Bugün Motorola, cep telefonlarında VOIP'yi yapıp uyguluyor. Şu anda GPRS ağı üzerinden PTT dediğimiz, telefonun hem bir telefon hem de bir telsiz gibi kullanımını sağlayan teknoloji, bugün Motorola'da mevcut... GPRS ağı üzerinden PTT konuşmaları, IP bazlı olarak iletilmekte ve dinlenmekte. Biz çok yakın bir zaman önce Motorola olarak dünyada Microsoft firması ile bir güç birliğine gittik. Bu sayede Motorola, Microsoft Windows Mobile işletim sistemini kullanan ürünler üreterek bu konuda liderlik yapmayı hedeflemektedir. Mobil iletişim lideri Motorola ve bilgi teknolojileri uzmanı Microsoft, ileride bu sektörün belki de tüm kaderini değiştirerek tüm dünya cep telefonu tüketicilerinin beklentilerini en üst düzeyde karşılamayı hedeflemektedir.

Motorola da Windows'lu cebe yatırım yapıyor

Bilgisayarlardaki yazılım üstünlüğünü taşınabilir cihazlara, özellikle de cep telefonlarına taşımaya çalışan Microsoft, bu amaçla cep telefonu üreticileriyle işbirliği yapmayı sürdürüyor. ABD'li Motorola firması da Microsoft'la anlaşma yaparak yeni nesil akıllı telefonlar (SmartPhone) konusunda birlikte çalışma kararı aldı. Bu amaçla üretilen MPx200 model cep telefonu ilk olarak ABD, Avrupa ve Hong Kong'da satışa sunulacak. Akıllı telefonlar, kablosuz iletişimde Office uygulamalalarını kullanma çığrını başlattığı için bir devrim sayılıyor.


e-Devlet ödüllerinde büyük ödül Polnet'e

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın bu yıl ilk kez düzenledikleri "eTR Ödülleri", sahiplerini buldu. "eDevlet" Kategorisinde büyük ödül Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'POLNET Projesi'ne verilirken "Başarı ödülü" Emekli Sandığı'nın "Sağlık Harcamaları Denetim Projesi"nin oldu. "eYerel Yönetim Hizmetleri" Kategorisi'nde büyük ödül Kadıköy Belediyesi'nin "e-Belediyeye Dönüşüm Projesi"ne, "Başarı ödülü" ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "İSKİ İnternet Şubesi Projesi"ne verildi.

 
WEB GEZGİNİ
Kamera arkasında neler oluyor? "Arka sokaklarda neler oluyor?" gündem maddemiz bu değil. Kamera arkasında emek harcamak ve ortaya güzel işler çıkarmak isteyenlerin işine yarayacak güzel bir site tavsiye ediyoruz. Sinema, belgesel, kısa film, kamera, fotograf, fotograf galerisi, ışık, ses, kurgu ve televizyon ana başlıkları altında değerli bilgiler veren site bu alana meraklı olanlar için birebir.
kameraarkasi

Fotoğrafını 'net'ten bas!
Sayısal fotoğraf makinalarının fiyatlarının hızla düşmesi ve yaygınlaşması sonucu, fotoğrafçılar da sayısal fotoğraf baskısı yapmaya başladılar. Fotoğrafçıya gitmeye üşenenler içinse sanal fotoğrafçılar var. Fotobas da bunlardan biri. Sayısal fotoğraflarınızı karta basıp ayağınıza kadar getiriyor. Dilerseniz sitede sayısal albüm de oluşturabiliyorsunuz.
fotobas


NET KİTAP
Doludizgin programlama
Doludizgin Programlamaya Başlamak ile temel kavramları, sözdizimini ve dil öğelerini öğrenecek; kolay kodlama yöntemlerini izleyerek ustalığınızı geliştirecek; ilk Visual Basic .NET programınızı yazıp çalıştıracak; Windows Forms ile kullanıcı arabirimi tasarlayacak ve Microsoft ASP.NET'i kullanarak Web uygulamaları programlayacaksınız. Tüm bunları, Bunu Deneyin! alıştırmaları ile yaparak öğreneceksiniz. Kitabın içine serpiştirilmiş Dağarcık notlarıyla da terim bilginizi artıracaksınız.
arkadas

Microsoft Office Sistemi çıktı!
Microsoft, Office 2003 yazılımını 21 Ekim tarihinde tüm dünyada aynı anda piyasaya sürdü. Microsoft Office Sistemi adını alan yeni ürün ailesi; Microsoft Office Suite (Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access), Microsoft Office FrontPage, Microsoft Office InfoPath, Microsoft Office OneNote, Microsoft Office Publisher, Business Contact Manager ve Microsoft Office SharePoint Portal Server 2.0'dan oluşuyor.
Napster 'müzik çalar' korsanlar için birebir
Samsung'un piyasaya sunduğu Napster isimli müzikçalar müzik tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday görünüyor. Napster ile artık müzik korsanlarının bir çok sorunu tarihe karışacak. Çünkü Napster'ın yeni versiyonu, internetten müzik parçalarını indirmeye gayet uygun bir şekilde tasarlandı. Napster 2.0 29 Ekim'de piyasaya girmişti. Napster'ın yeni pazarlayıcısı Roxio firması, Napster'a yeni dinamizm kazandırmanın yanında ürünün eski ruhuna zarar vermemeye çalıştıklarını söylüyor.
28 Ekim 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED