AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
KEBAP SAVAŞLARI

Yöresel yemekler iller arasında sorun olunca, patent savaşları başladı. Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de Testi Kebabı'nı başka bir bölgeye kaptırmamak için, patent alacaklarını söyledi.

Siirtliler'le, Bitlisliler arasında Büryan Kebabı konusunda çıkan tartışma, Yozgatlılar'ı da harekete geçirdi. Testi Kebabı'nı kimseye kaptırmak istemeyen Yozgatlılar Patent Enstitüsü'ne başvurma kararı aldılar. AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, "Testi Kebabı bizim, kimseye kaptırmayız" dedi. Çiçek, Testi Kebabı'nın Yozgat'a ait olduğunu tescillemek için en kısa sürede patent hakkını alacaklarını söyledi.

Yozgat'a ait bir yemek olarak bilinen Testi Kebabı'nın İç Anadolu'nun birçok yöresinde yapılması, Yozgatlılar'ı tedirgin etti. Yozgatlılar, gelecekte 'Büryan Kebabı'nda yaşanan sorunların 'Testi Kebabı'nda yaşanmaması için Türk Patent Enstitüsüne başvurmaya hazırlanıyor. AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Büryan Kebabı'nda yaşanan tartışmalara benzer bir tartışmanın Testi Kebabı'nda yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Testi Kebabı'nın Yozgat'a has bir yemek olduğunu ifade eden Çiçek, "Nasıl ki, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'ben koltuğumu kimseye kaptırmam' dediyse, biz de Testi Kebabımız'ı kimseye kaptırmayız" diye konuştu.

Testi Kebabı nasıl yapılıyor?

Et kuşbaşı olarak doğranır. Domates ve biber de kuşbaşı etten biraz irice doğranır. Ayıklanan sarmısaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek ezmeden karıştırılır. Testi içi ve dışı güzelce yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ortası serçe parmakla delinir. Genelde açık havada etrafına odun veya meşe kömürü konularak yakılır. Testi kaynadıktan sonra ateş hafifletilir. Çünkü hafif ateşte pişen yemek daha lezzetli olur. Testi kebabı bu malzemelerle iki saatte pişer. Piştikten sonra bir kişi testiyi iki yanında kulpu yukarı gelecek şekilde tutar. Testiyi kıracak olan kişi ise bir eli ile testinin boğazını tutar diğer eli ile çekiç veya benzeri bir cisimle kulpun gövde ile birleştiği yere normal bir sertlikte vurur. Kebab bir tepsiye boşaltılarak servis yapılır.

  • BEHÇET GÜNGÖR ANKARA

    Başbakan Büryan tartışmasına katılır mı?

    Bitlis ile Siirt arasındaki Büryan Kebabı kavgası, zirveye tırmanıyor. Seçmenlerinin sesine kulak veren Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, yanına Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu'yu da alarak mücadeleye devam ediyor. Kiler, televizyon kanallarında "kebap mücadelesini" sürdürürken, geçtiğimiz gün Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu da, Kiler'in yanında yer aldı. Gazeteciler, Bitlis Valisi'ni yanına çeken Vahit Kiler'e, Siirt Milletvekili olması nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu tartışmaya katılıp katılmayacağını sordu. Kiler ise Başbakan'ın bu tartışmaya katılmayacağını söylemekle yetindi. Büryan Kebabı'nın hangi ile ait olduğuna Türk Patent Enstitüsü 6 ay sonra karar verecek.

    Kastamonu da Büryan Kebabı'nı sahiplendi

    Ünlü Büryan Kebabı'nın patenti için Siirt ve Bitlis arasında süren tartışmalara, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi de katıldı. Taşköprü Belediye Başkanı Hasan Altan, Büryan Kebabı'nın asırlardır Taşköprü'nün yöresel yemeği olduğunu savundu. İstanbul, Bolu, Bursa ve Zonguldak'taki çok sayıda kebapçıda "Meşhur Taşköprü Büryanı" adı altında kebaplarının satışa sunulduğunu bildiren Altan, şunları söyledi:"Büryan adı verilen kuyu kebabının ilçede 400 yıllık geçmişi var. 400 yıllık kebabımız için Siirt ve Bitlisliler'in kavga etmesine anlam veremiyoruz. Her iki ilin çabaları da boşuna. Ayrıca, Bitlis ve Siirt'in Büryanı bizimkinden farklı. Onların kebabının tadı asla Taşköprü Büryanı gibi olamaz."



  • 3 Kasım 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED