AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • AKP'liler Avrupa'da dert dinliyor
    TBMM Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Baş ve beraberindeki heyet, Almanya'nın Köln kentinde Türk gençleriyle görüştü. "Alem Disko"da gençlerle bir araya gelen heyet, gençlerin sorunlarını dinledi, sorularına cevap verdi. Araştırma komisyonu üye ve görevlilerinden oluşan heyet, önceki gün Köln'de, cezaevinde bulunan Türk vatandaşlarını ziyaret etmiş, aralarında İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) temsilcilerinin de bulunduğu dernek ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı toplantıya katılmış, Alman Federal Meclis Milletvekili Lale Akgün ile de görüşerek, Türk vatandaşlarının sorunları hakkında bilgi almıştı. Heyet dün de Stuttgart kentine, daha sonra Münih, Salzburg,Viyana ve Zürih'e geçerek, 8 Kasım'da çalışmalarını tamamlayıp yurda dönecek.


  • Siirtli köylü kızlar artık liseye gidebilecek
    Siirt'te lise öğrenimlerine devam etmek isteyen köylü kızları için öğrenci yurdu açıldı. Köylerinde ilköğretimi tamamlayan ve lise öğrenimine devam etmek isteyen kız öğrenciler için valilikçe yaptırılan 120 yatak kapasiteli Siirt Kız Öğrenci Yurdu tamamlandı. Vali Okutan, kız çocuklarını okutabilmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, bu çalışmalara okul öncesi eğitimden başladıklarını söyledi. Okutan, ilköğretimi köylerinde tamamlayıp, lise öğrenimlerine devam etmek isteyen ancak liselerin bulunduğu il ve ilçe merkezlerinde kalacak yeri olmayan kız çocuklarının yararlanabilmesi için yurdun yaptırıldığını kaydetti.


  • 29 Ekim'de birlik ve beraberlik yoktu
    ANAP lideri Ali Talip Özdemir, Türkiye'nin içte ve dıştaki en büyük sorununun güven olduğunu savundu. Genel merkezdeki toplantı salonunda gerçekleştirilen ANAP İl Kongresi'nda konuşan Özdemir, 29 Ekim Resepsiyonu'na katıldığını ve orada "ülkenin en çok ihtiyacı olan birlik ve beraberliği göremediğini" belirtti. Türkiye'nin içte ve dışta birçok sorunla uğraşırken, bu tür çatışmaların olmaması gerektiğine işaret eden Özdemir, milletle hükümetin gündem maddelerinin farklı olduğunu söyledi. Özdemir, vatandaşın sıkıntılarıyla hükümetin çizdiği "pembe tablonun" örtüşmediğini dile getirerek, "Türkiye'nin içeride ve dışarıdaki en büyük sorunu güvendir" dedi. Özdemir'in konuşmasının ardından DYP'den 19. dönem milletvekili adayı olduğunu bildiren Dinçer Eren ve 50 arkadaşı ANAP'a katıldı.


  • RTÜK korsan yayınların peşinde
    Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), biri Portekiz'den 3 de Türkiye içinden Hıristiyanlık'la ilgili yayın yapan radyoları izlemeye aldı. RTÜK'ün 2003 Faaliyet Raporu'nda yer alan bilgilere göre, Portekiz'den internet aracılığıyla orta dalga üzerinden Türkiye'ye yayın yapan Kumru Radyo'nun Hıristiyanlık dini ile ilgili yayınları kayda alınarak değerlendirilmeye başlandı. Ayrıca, Hıristiyanlık'la ilgili Türkiye içinden yayın yapan 3 radyo kuruluşunun misyonerlik faaliyetinde bulunup bulunmadıklarının belirlenmesi amacıyla RTÜK İstanbul Bölge Müdürlüğü ve merkezde takibi yapılıyor.


  • Sezer'in affettiği mahkum eylem yaptı
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in affettiği terör örgütü üyesi bir kişi İstanbul Merter Cevizlibağ'da F tipi cezaevlerini protesto etmek için yapılan yol kesme eylemine beton tabut içinde katıldı. Gözaltına alınan terör örgütü DHKP-C üyesi Mehmet Güven'in silahlı eyleme katılmak suçundan 1990 yılında cezaevine girdiği belirlendi. Güven, ölüm orucuna katılarak kalıcı hastalığa yakalandığı gerekçesiyle 2000 yılında Cumhurbaşkan Sezer tarafından affedilmişti.


  • TAM Vakfı'nın merkezi, Antalya
    Avrupa Birliği ile Akdeniz ülkeleri arasında diyaloğu geliştirmeyi amaçlayan AB-Euro-Mediterranean Vakfı Çalışma Grubu'nun İskenderiye'de yaptığı son toplantıda merkezin Antalya olması önerildi. "AB-Akdeniz Ülkeleri Diyaloğu" başlıklı raporunu tamamlayarak AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve ev sahibi Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in eşi Suzanne Mübarek'e sunan Vakfın Direktörü Faruk Şen "Türkiye hem İslam dünyasını hem de Batı'yı temsil ettiği için iyi bir merkez olacak. Antalya, önerilen İskenderiye, Napoli ve Larnaka'ya göre daha şanslı." diye konuştu.Çalışma Grubu'nun hazırladığı "AB-Akdeniz Ülkeleri Diyaloğu" başlıklı raporda şu konular yer alıyor: " İslam ile Diyalog, Küçük ve Orta ölçekli işletmeler alanında işbirliği, Üniversitelerarası işbirliği, Okullarda ana dili destekleyici uygulamalara gidilmesi, Göç ve güvenlik"


  • PKK/KADEK'in hedefi çocuklar
    PKK/KADEK'in bıraktığı metal cisimle oynayan çocuklardan 4'ü öldü 7'si yaralandı. Şırnak'ın Uludere İlçesi Andaç Köyü'nde terör örgütü PKK/KADEK üyelerince bırakıldığı belirtilen metal cismi kurcalayan çocuklardan 4'ü öldü, 7'si yaralandı. Alınan bilgiye göre, Andaç Köyü İlköğretim Okulu yakınlarında oynayan 11 çocuk yerde daha önce terör örgütü PKK/KADEK üyelerince bırakıldığı bildirilen metal cismi bulup, kurcalamaya başladılar. Meydana gelen patlamada çocuklardan Selin Ölmez (10), Songül Ölmez (8), Vedat Ölmez (7) ve Nehir Ölmez (14) öldü. Yaralanan 7 çocuk, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na ait helikopterle Şırnak Asker Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.


  • Ülkü Ocakları'ndan İlham Aliyev'e tepki
    Ülkü Ocakları Eğitim Kültür Vakfı, yayınladığı bildiride, İlham Aliyev'in Azerbaycan'da sisteme muhalif olan tüm güçleri baskı ve şiddetle yok etmeye çalıştığını ileri sürdü. Bildiride, şu görüşlere yer verildi: "Aliyev iktidarı, bağımlısı olduğu Rusya ve diğer güçlerin verdiği desteklerle, Azadlık Meydanı'nı kan gölüne çevirmiş, özellikle Musavat Partisi yandaşlarına yapmış olduğu saldırılarla, Azerbaycan'da nasıl bir karanlık zihniyetin var olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Musavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber'in zaferi ile sonuçlanan seçimleri, hile ve zorbalıkla kendi lehine çeviren İlham Aliyev, son olarak Yeni Musavat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Arifoğlu'nu tutuklatarak cezaevine göndermiştir. Aliyev diktatörlüğüne karşı demokrasi bayraktarlığı yapan Rauf Arifoğlu'nun mahkumiyet cezasını Türk milliyetçileri olarak kınıyor ve insan hakları ve demokrasi katliamları konusunda tüm dünyayı duyarlı olmaya davet ediyoruz."


  • Sting ve Santana'dan Amerika'ya kınama
    Ünlü İngiliz rock yıldızı Sting, Irak'ın işgalini kınadı. Son albümü "Sacred Love"ı tanıttığı Hong Kong'da basın toplantısı yapan Sting, "Irak'a girilmesinden yana değildim" dedi ve dünya liderlerinin şimdi "parçaları biraraya getirme ve Irak halkına normal bir yaşam sunma üzerinde yoğunlaşmaları gerektiğini" söyledi. Meksikalı şarkıcı Carlos Santana da dün Hong Kong konserinde, ABD Başkanı George Bush'un dış politikasını kınamak için seyircilerden 30 saniye sesiz kalmalarını istedi.


  • Önce sempozyum sonra da kitap
    Sivas Valiliği, Cumhuriyet Üniversitesi ve Kangal Kaymakamlığı ortaklaşa bir çalışmayla, 11 Temmuz'da Sivas'ın Kangal İlçesi'nde yapılan '1. Kangal Köpeği Sempuzyumu'nu kitap haline getirdi. Kitabın editörlüğünü Kangal Kaymakamı Mehmet Sarıcan, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlileri Yusuf Ziya Oğrak ve Nuri Mamak yaptı. Kitabın önsözünde, böyle bir çalışmanın amacının Kangal çoban köpeğinin tanıtılması, korunması, ırk ve gen özelliklerinn tespit edilmesi olduğu belirtildi. Kangal köpeğinin ırkının giderek azaldığına dikkat çeken kitabın editörleri, Kangal köpeğinin ırkının hayvancılığa bağlı olarak Kangal ilçesinde de azaldığını belirttiler.


  • Afet haritası çıkarılıyor
    Doğal afet zararlarının yüzde 60-70 dolayında azaltılması amacıyla Türkiye'nin "afet tehlike haritası" çıkarılacak. Çalışmalarına Mayıs ayında başlanan "Türkiye Afet Tehlike Haritası Yapımı Projesi" tamamlandıktan sonra, şehirlerin gelişim alanları, yatırımların hangi bölgelere yapılacağı, büyük tünel ve barajların nereye inşa edileceği belirlenecek. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, proje kapsamında yapacağı çalışmalarla Türkiye'nin heyelan, kaya düşmesi, su baskını, çığ ve deprem tehlike haritaları ile yeraltı suyu, yeraltı su kimyası, yerleşim yerleri için mikro bölgeleme, yerleşim yerleri için sıvılaşma ve deprem bölgeleri haritaları çıkarılacak. Bu haritalarla afetler oluşmadan önce riskli bölgeler ve noktalar belirlenerek, buralarda meydana gelecek doğal olayın afete dönüşmesi engellenecek. Böylece hem afetler sonucu meydana gelen ölüm olayları azalacak, hem de Bolu Tüneli gibi hatalı yerlere yapılacak yatırımlar engellenerek, ülkenin büyük maddi kayıplara uğramasının önüne geçilecek. 10 yılda bitirilmesi amaçlanan proje için ihtiyaç duyulan eğitim, bilgisayar yazılımı ve donanımı ile başlangıç illerine ait hazır verilerin temini, diğer verilerin üretilmesi ve ürettirilmesi amacıyla bu yıl 10 milyon dolar ödeneğe ihtiyaç bulunuyor.


  • Kardeşler kan döktü: 1 ölü, 1 yaralı
    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, kardeşler arasında çıkan kavgada, 1 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı. Süleymaniye Mahallesi Yeşildağ Sokak'ta oturan Ahmet, Suat ve Y.A. kardeşler arasında eve arkadaş getirme yüzünden tartışma çıktı. Kardeşlerin en küçüğü Y.A. (16), evlerine misafir gelen H.K'yı istemeyen ağabeyleri Ahmet ve Suat A. ile tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine Y.A, mutfaktan aldığı ekmek bıçağıyla ağabeylerine saldırdı. Ahmet A. (22), aldığı bıçak darbeleriyle olay yerinde hayatını kaybederken, diğer kardeş Suat A, göğsünden ve ayağından ağır yarandı. Y.A ve arkadaşı H.K. gözaltına alındı.


  • Otomobil değil sanki gezici cephanelik
    İzmir'in Ödemiş ilçesinde şüphe üzerine durdurulan otomobilde ve sürücünün evinde yapılan aramada, ruhsatsız 11 adet tabancayla 1 adet otomatik tüfek ele geçirildi. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Ödemiş İlçe Asayiş Büro Amirliği ekipleri, Anadolu Caddesi'nde 45 B 1144 plakalı otomobili durdurmak istedi. Polisin ''dur'' ihtarına uymayan otomobilde bulunanlar pencereden 1 adet tabanca atarak, kaçmaya başladı. Alarma geçen polis ekipleri, otomobili Yayla Caddesi'nde durdurdu. Otomobilde bulunan Halil A., Hikmet E. ve Tevfik T. gözaltına alındı. Zanlıların üzerinde ve otomobilde arama yapan polis, 6 adet ruhsatsız tabanca ele geçirdi.


  • Kapıkule'de TIR kuyruğu 4 kilometreyi buldu
    Kapıkule Sınır Kapısı'nda, 4 kilometre uzunluğunda TIR konvoyu oluştu. Kapıkule gümrük yetkililerinden aldığı bilgiye göre, TIR sürücülerinin yüklerini hafta başı Avrupa ülkelerine yetiştirmek için geldikleri gümrükte yoğunluk oluşturuyor. Yoğunluğun geçen haftalara oranla azaldığını belirten yetkililer, ''Bulgar gümrük yetkililerinin gayretleriyle, TIR'ların gümrük işlemleri hızlandı. TIR kuyruğu yarın sabaha kadar biter. Gıda maddesi taşıyan TIR'lara öncelik verilerek, işlemleri yapılıyor'' dedi. Kapıkule'de halen 150 civarında TIR çıkış için bekliyor.



    3 Kasım 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED