AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İsrail Irak'a yerleşiyor

Irak'ta toprak satın alan İsrail, Kuzey Irak'a 200 bin Iraklı Yahudi'yi yerleştiriyor. Mossad ajanları Irak'ta Amerikan pasaportuyla cirit atıyor. Şaron Kürt liderlere gönderdiği mektupta, "Hayallerinizi ancak biz gerçekleştirebiliriz" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Arapça olarak yayımlanan el Osboa gazetesi Irak'ın komşu ülkelerinin Irak'taki gelişmeler ile ilgili hazırladığı raporları ele geçirdi. Mustafa Bekri adıyla yayımlanan haberde, Irak'ın tüm komşu ülkelerinin İsrail'in bölgedeki faaliyetlerinden rahatsız olduğu belirtiliyor. Raporlarda, ABD ve İsrail istihbaratının, Amerika'da bulunan Yahudi kuruluşları desteğiyle 10 yıldır Irak üzerine çalıştıklarını ve yüzlerce İsrail ajanının bölgede Amerikan pasaportlarıyla çalıştıkları belirtiliyor.

Irak'ta bulunan İsrailli ajanların farklı istihbarat birimlerine çalıştığı belirtilen raporlarda, ajanlarının birçoğunun Irak'taki siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeler ile ilgili günlük raporlar tuttuğu ifade ediliyor.

Bu birimlerin bir çoğunun İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a direkt bağlı olduğunu belirten Mustafa Bekri, Kuzey Irak'ı kendilerine merkez edinen İsrail'e ait 8 ayrı birimin olduğunu ve her birinin ayrı alanlar üzerinde yoğunlaştıklarını bildiriyor.

Bekri'nin ele geçirdiği raporlarda İsrail'in Bağdat'ta da büyük bir merkezinin bulunduğu belirtiliyor. Bölgede zor günler yaşayan Amerika'nın Irak'tan çekileceği sinyallerini vermesiyle Şaron'un önceki yaptığı bir açıklamada, Irak'taki çalışmların hızlandırılmasını istediği kaydedildi.

Toprak satın alıyorlar

Yahudiler'in Irak'ta toprak satın aldıkları belirtiliyor. Toprak alanlarının çoğunun Iraklı ve ABD'li Yahudiler'den oluştuğu belirtilen raporlarda, farklı Arap ülkelerinin kimliklerini taşıyan Yahudiler'in de İsrail aracılığıyla bölgeden toprak aldıkları ifade edildi. ABD'nin Irak'ta taktik değiştirmesinin ardından toprak alımını hızlandıran İsrail'in, Kuzey Irak'ta Mossad adına çalışan Iraklı, Filistinli, Faslı, Tunuslu ve Suriyeliler'in aracılığıyla birçok arsa satın aldığı vurgulandı.

Raporda, Amerikalı ve İsrailli Yahudiler'in yanısıra bölgeden toprak alan Araplar'dan bazılarının isimleri şöyle: Menzar el-Mutevekkil Hasaneyn, Yakup el-Mısri, Şahin ed-Devakan Hamidan ve Seluma Şayeş el-Merkubi. İsrail'de yaklaşık 250 bin Kürt Yahudisi yaşıyor. Bunların 150 bine yakınını Kuzey Irak'tan İsrail'e göç edenler oluşturuyor.

Iraklılar göçe zorlanıyor

Kuzey Irak'ta üç İsrail ve ABD destekli istihbarat biriminin Iraklılar'ın yurt dışına göç etmeleri için teşvik ettikleri ve bunların topraklarını satın aldıkları vurgulanıyor. Raporlarda, şimdiye kadar özellikle Fırat nehri çevresindeki yüzlerce bina ve toprağın İsrailliler tarafından satın alındığına işaret ediliyor.

Raporda, Şaron'un Irak'ta toprak satın alımı için 300 milyon dolar para tahsis ettiği de kaydediliyor. Iraklı gençlerin ve ailelerin göçe zorlandığı belirtilen raporda, İsrail adına Iraklılar'ı göçe zorlayan birimlerin başkanları arasında Amerika'da yaşayan Iraklı Abdurreşid el-Mutnah ve İngiltere'de ikamet eden el-Hamudi Abdulemir bulunduğu belirtildi. Haberde, 20 bin Iraklı işadamının yurt dışına kaçtığı bildiriliyor. Evlerini satan Iraklılar'ın Hollanda, Kanada ve Danimarka gibi bazı ülkelere yerleştirildikleri açıklandı. Şimdiye dek 2 bin 500 Iraklı gencin iş amacıyla Avrupa'ya götürüldüğü belirtilen raporda, binlerce Iraklı ailenin de Avrupa'ya göç ettiği belirtiliyor.

Ankara gelişmelerden rahatsız

Türkiye'nin de İsrail'in Kuzey Irak'taki faaliyetlerini yakın takibe aldığı belirtiliyor. Ankara'nın, İsrailliler'le Kuzey Irak'taki Kürtler arasında, kalıcı bir koalisyon kurulmasından endişe ettiği ifade ediliyor. Ankara'nın bu konuda İsrail'e nota verdiği de belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar İsrail'in bölgedeki faaliyetleri uluslararası hukuka uygun olduğu müddetçe Türkiye'nin bunlardan rahatsızlık duymayacağını belirtiyorlar. Ancak, Ankara'nın endişeleri de bulunuyor. Türkiye'nin olmazsa olmazları şöyle sıralanıyor:

  • İsrail'in faaliyetleri Irak'ın toprak bütünlüğüne zarar vermemeli.

  • Kuzey Irak'taki demografik yapı bozulmamalı.

  • İsrailliler'le Kuzey Iraklılar arasındaki çıkar ortaklığı kalıcı koalisyon haline gelmemeli.

  • Ankara'nın, İsrail'in faaliyetlerinden rahatsızlık duyulması durumunda Suriye ve İran kartlarını oynayabileceği yönünde değerlendirmeler de yer alıyor.

    Şaron'dan Kürt liderlere mektup

    El Osboa gazetesi, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un geçtiğimiz haftalarda Kürt liderlere özel elçiler aracılığıyla gönderdiği bir mektubu açığa çıkardı. Mektupta Şaron'un Kürt liderlere, "Kuzey'de düşündüğünüz Kürt devleti hayalinizi gerçekleştirmenizde İsrail'den başka size yardımcı olabilecek hiçbir devlet yoktur" deniliyor. Türkiye ile de konuyla ilgili görüşmeler yaptıkları belirtilen mektupta, Şaron Kürt liderlere kendisine destek vermeleri halinde ABD ve Avrupa devletlerinin de kendilerini destekleyeceğini ifade ediyor. Mektupta Şaron'un kurulacak Kürt devletini himayede hiçbir desteğini eksik etmeyeceğini, bunun için bu devletin ekonomik ve teknolojik olarak gelişmesi için her yardımı yapacağını açıklıyor.

    Şaron: İkinci İsrail devleti 2008'de

    İsrail'in Yahudiler'i yerleştireceği Kuzey Irak topraklarında onların korumasını üstlenmesi için yeni bir askeri birlik kurduğunu ve bunların İsrail komutanlar tarafından eğitildiği belirtiliyor. Kürt peşmergelerden ve Yahudiler'den oluşturulan askeri birliğin tüm silahlarının İsrail tarafından karşılandığı açıklandı. Raporlara göre, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Irak'ta yeni müstakil bir İsrail devleti kurmanın şu anda zor olduğu ancak Kürt grupların desteğiyle hedefe ulaşılabileceği belirtiliyor. Şaron'un hazırladığı belirtilen "Fırat İsraili" adındaki başka bir raporda, ABD ve İsrail'in 2008 yılında bölgede müstakil ikinci bir İsrail devletinin ilan edileceği vurgulanıyor. Halen İsrail devlet yapısı içinde bu gruba mensup çok sayıda kişi var. Örneğin Netanyahu döneminde 1996-1999 yılları arasında İsrail Savunma Bakanlığı görevinde bulunan emekli general Yitzhak Mordechai Irak kökenli bir Yahudi Kürt. Önemli bir kısmı 1950'lerden itibaren İsrail'e göç etmiş durumda bulunan Yahudi Kürtler İsrail içinde örgütlüler ve Yahudi toplumuna tam olarak uyum sağlamış durumdalar.




  • 18 Kasım 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED