AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Hintli güzellerin sırrı

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Hint asıllı Ajay Chibber, devletin küçülmesine ülkesinden örnek verdi: İki alanda çok ilerledik; güzellik yarışmaları ve yazılım. Çünkü ikisinin de bakanlığı yok!..

Türk ekonomisinin gelişmesi için devletin küçülmesi ve bürokrasinin azaltılması gerektiğine inanan Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi Ajay Chibber, bu konuda memleketi olan Hindistan'dan örnek vermeyi de ihmal etmiyor. Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile biraraya gelen Chibber, memleketi Hindistan'ın iki alanda çok ilerlediğini ve dünyada ön sıralarda yer aldığını aktardı. Hisarcıklıoğlu, "Nedir bu Hindistan'da ileri giden alanlar?" diye sorunca, "Biri güzellik yarışmaları, diğeri de bilgisayar yazılımı" cevabını aldı. Hisarcıklıoğlu, Chibber'a neden bu iki alanın Hindistan'da öne çıktığı sorusuna çok ilginç bir cevap aldı: "Çünkü her ikisinin de bakanlığı yok." Chibber'ın cevabı üzerine kahkahalar atan Hisarcıklıoğlu, "O zaman biz de Türkiye'de birçok alanda kalkınabilmek için şu bakanlıkları kaldıralım" teşhisinde bulundu.


  • CHP'ye soğuk ayran, AK Parti'ye ColaTurka
    Bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilileri ve bürokratlara yaptığı ikram da değişti. Eski Bakan Sümer Oral döneminde, geceyarılarına kadar süren bütçe görüşmelerinde, komisyon üyelerine ve bürokratlara, McDonald's'tan hamburger ikram edilirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan menüyü değiştirdi. Artık bütçe görüşmelerinde, hamburger yerine, "Maliye Evi"nden getirilen "Maliye Pidesi" ikram ediliyor. Son bütçe görüşmesinde pidelerin sayısı ile komisyonda bulunanların sayısı tutmayınca, bazı bürokratlara pide yetmedi. Pidelerle birlikte, ayran ve Colaturka'dan oluşan içeçecek sayısının da az olduğu ortaya çıktı. Hazırcevaplılığı ile bilinen Maliye Bakanı Unakıtan, görevlilere, "CHP'lilere ayran, AK Partililere de ColaTurka dağıtın" dedi. Ancak, yeterli sayıda kola ve ayran da olmadığı için, Unakıtan'ın yöntemi de bir işe yaramadı.


  • Büyükelçi, milletvekilini kandıramadı
    TBMM'de birçok ülke parlamentoları ile ilişkileri geliştirmek için kurulmuş dostluk grupları var. Bunlardan birisi de İsrail Dostluk Grubu. Geçtiğimiz hafta İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, İsrail Dostluk Grubu Başkanı Vahit Kirişçi'yi ziyaret etti. Konu -mecburen- İsrail-Filistin sorununa gelince Büyükelçi Avivi, "ne kadar barışçı olduklarını" anlattıktan sonra, "Öyle ki Ankara'ya atandığımda ilk ziyaret ettiğim kişi Filistin Büyükelçisi Fuad Yasin oldu" dedi. Biraz şaşıran Kirişçi, birkaç gün sonra bir iftar sofrasında gördüğü Filistin Büyükelçisi Fuad Yasin'e, "İsrail Büyükelçisi, barışa katkı olsun diye gelir gelmez önce sizi ziyaret etmiş" diye hatırlatınca, Fuad Yasin, işin gerçeğini anlattı: "Ben Ankara'daki en eski büyükelçiyim. Protokol gereği Ankara'ya atanan büyükelçiler, zaten ilk olarak beni ziyaret ederler."


  • Bilgilendirme yasası neden işe yaramadı?
    Milletvekili dokunulmazlığı, bugünlerde vekillerin de gündeminde. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda bulunan 107 fezleke nedeniyle 64 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. Ancak bilgi edinme yasasına rağmen 64 milletvekilinin kimler olduğu konusunda herkes bilgi sahibi değil. Çünkü Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, "Meclis ve vekilin saygınlığı zedelenmesin" diye isim vermiyor. Bu isimleri soran ancak cevap alamayan bir vekil, "Neden açıklamıyor-sunuz, yoksa sizin de mi fezlekeniz var?" diye tepki gösterince, Burhan Kuzu, "Çok şükür henüz iftiraya uğramadığım için fezlekem yok. Ama yarın ne olur belli olmaz" diyerek endişesini dile getirdi. Demek ki bilgi edinme yasası fezleke söz konusu olunca işe yaramıyor.


  • Vekilin merak ettiği ...
    CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eğitimci kökenli vekillerden. Bu yüzden her kürsüye çıktığında Milli Eğitim'deki sorunları dile getirmeyi bir görev biliyor. İnce'nin bugünlerde sık sık sorduğu bir soru var: "Eczanelerde, 'Sağlık Bakanlığı falanca eczanesi' veya avukat levhalarında 'Adalet Bakanlığı falanca avukatı' gibi şeyler yazmıyor da neden okulların adlarının önünde Milli Eğitim Bakanlığı ifadesi yer alıyor? Yoksa Milli Eğitim Bakanlığı kendi reklamını bedava yapmak için mi böyle yapıyor?" Bakan Hüseyin Çelik, belki bizim aracılığımızla bu sorunun cevabını verir.


  • Telefonu geri isteyen vekil kim?
    Kurumsal aboneliklerle son dönemde atağa kalkan Türk Telekom'un GSM operatörü Aycell'in nihayet Aria ile nikahı kıyıldı. Nikah sonrası Aycell Genel Müdürü Cahit Paksoy çok mutluydu ve bu mutluluğunu gazetecilerle paylaştı. Konu, milletvekillerine dağıtılan bedava telefonlara gelince, Paksoy, konuya bir açıklık getirdi: Bilinenin aksine "CHP milletvekilleri telefonları iade etmemiş. Sadece bir milletvekili kuruma telefonu göndermiş ancak daha sonra pişman olup geri istemiş." Paksoy isim vermedi ama yeni hedefini açıkladı: "CHP'yi de kurumsal abone yapacağım."


      KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


    17 Kasım 2003
    Pazartesi


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED